Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​Siyasette Adalet mi Fayda mı?

08 Monday 2024

Bir seçim daha bitti!
Başarı ya da başarısızlıklar bütün yönleriyle tartışıldı, yazıldı, çizildi.
Yazımda güncel siyasi konulardan daha ziyade siyasetin kodlarına dair kanaatimi paylaşmak istiyorum.
Hayatta –siyasette dâhil- kıyamete kadar kalıcı başarı elde etmenin yolu Allah’ın milyarlarca yıldır kanunları işleyen kâinatındaki İslami literatürde “sünnetullah” denilen tabiat kanunlarını iyi analiz edip onlarla tam bir uyum içinde yürümek.
Ne demek istediğime dair birkaç misal vermem gerekiyor:
Mesela; kâinatta “israf” yok. 
Müthiş bir geri dönüşüm çemberi işliyor ve bir saniye zaman ve bir gram eşya verimli bir şeklide dönüşümde kullanılıyor, ibret alınmalı.
Örneğin; Yusuf suresinde işlenen ekonomi ve tarımda geçerli 7 yıllık bolluk 7 yıllık darlık işleyişine Hz. Yusuf gibi yaklaşılmalı.
Hiç yanıltmayan ve daima sahibini yükseğe taşıyan adalet ilkesinden asla ayrılmamalı; zira kâinatın temel şifresi bu.
Hz. Süleyman’ın hüdhüd kıssasında olduğu gibi liyakat ve ehliyet sahipleri ile çalışmak hata yapanın da kalemini kırmayı ihmal etmemeli.
Belkıs kıssasında olduğu gibi; devlette/siyasette yapılacak her işin mutlaka liyakat ve ehliyet sahiplerine danışılarak yapıldığı ikazı hayatın merkezine yerleştirilmeli.
Kuran’da taşı yarıp fışkıran su üzerinden yumuşaklığı, kararlılığı, istikrarı ve hepsinden önemlisi şeffaflık, temizlik, saflık değerlendirilmeli.
Aynı yumuşak suyun en ağır gemileri üzerinde taşıdığı gerçeğine dikkat edilmeli.
Misaller çoğaltılabilir.
Baktığında büyük resimde göremediklerimiz için kâinatın şifrelerini önümüze açan Kur’an’ a başvurmamız gerekiyor.
Kur’an’ı sadece bir zikir kitabı değil; buna siyasette dâhil bütün bilimlerin ana kodlarını içeren bir hazine olarak baktığımızda bize siyasette fayda mı, adalet mi? sorusunun cevabını verecektir.
“Sokrates, fayda ile adaleti birbirinden ilk kim ayırdıysa ona lanet okurken -ki bunu sık yapardı- haklıydı; O, bu ayrışmanın tüm kötülüğün ve fesadın kaynağı olduğundan yakınırdı…” Cicero
Gerçek ve kalıcı fayda ancak adaletin işaret ettiği yol üzerindedir.
Seçim telaşı bitti ve Ramazan ayının son günlerindeyiz.
Tefekkür/tedebbür/taakkul/tezekkür zamanı.
Kâinatı onun katalogu Kur’an Kerim rehberliğinde iyi okursanız dünyada başarının şifrelerini Peygamberlere sunduğu gibi size de cömertçe sunacaktır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English