Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Sıcak havada spor yapmayın!

28 Wednesday 2013

Bir çok insan, bol bol spor yapıp forma girmek, daha sağlıklı ve fit bir görüntüye sahip olmak için yaz tatilini fırsat bilir. Ancak özellikle yaz aylarında, egzersizin nasıl ve hangi koşullarda uygulandığı, sağlığımız için çok ama çok önemli bir kriterdir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğabilmektedir.

Aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde sıcak çarpmalarını önlemek için,  güneş ışınlarının yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması, denize-havuza girilmemesi, güneşlenilmemesi, dışarıda spor ve yürüyüş yapılmaması gerekir.

Sıcak çarpmasıyla birlikte vücudun ısı ayar sistemi bozulur, aşırı su ve tuz kaybı meydana gelir. Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, nabızda hızlanma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, ağrılı kramp, kalpte ritm bozukluğu, baş ağrısı, kusma-ishal, huzursuzluk, havale, bilinç bulanıklığı yaşanır. Zamanında müdahale edilmemesi halinde, sıcak çarpması ölümle bile sonuçlanabilir. Sıcakta veya güneşte olan birinde ateş, aşırı halsizlik, bayılma veya ciltte aşırı kuruma olduğu fark edilirse hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, giysileri çıkarılmalı, düz yatırılmalı, bacakları yukarı kaldırılmalı ve ciltten buharlaşma sağlayacak şekilde soğutulmalıdır. Şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler görülmesi durumunda ise, hasta vakit geçirilmeden hastaneye götürülmelidir. Ayrıca kas krampları serin bir yerde dinlenme ve bol sıvı almaya rağmen bir saatten uzun sürerse yine doktora başvurmalıdır.

Sıcak havalarda sıvı kaybı fazla olur, bu nedenle kaybedilen su ve tuzu yerine koyacak tarzda, bir kısmı da maden suyu olmak üzere bol sıvı almak, susamayı beklemeden günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmeye özen göstermek, dışarıya çıkarken elimize mutlaka bir su şişesi alarak çıkmak gerekir.

Yazın egzersiz yapılacaksa saat seçimi çok önemlidir. Açık havada spor yapılacaksa bunun için sabah veya akşam saatlerinde, hava sıcaklığının çok artmadığı veya güneş ışınlarına direk maruz kalınmayan zaman dilimlerini seçmek gereklidir.

Aslında yazın günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından olası problemleri minumum düzeye indirmek için kapalı ve serin egzersiz salonlarını tercih etmek ya da güneşin etkilerinin daha az olduğu saatlerde yürüyüş, yüzme, koşu, bisiklete binme gibi egzersizler yapmak yaz sıcağından daha az etkilenmenizi sağlayacaktır.

Sağlığınızı tehlikeye atmadan yaptığınız her türlü egzersizin size harika sonuçlarla geri dönmesi dileğiyle...

 

1.
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English