Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​Seksenlerdeki Konyalı yorgancı

20 Monday 2020
İkinci yazımda birkaç konu ile karşınızda olacağım. İstanbul’da kültür sanat camiasının içinde olunca yapılan birbirinden güzel faaliyetleri görmeden geçemiyoruz. Yazımın ilk konusu en küçük organizasyondan devasa büyük bir organizasyona kadar her yerde, Konya’yı Bozkır’ı hatta köyünü anlatan, yerel kültüründen özlemle ve gururla söz eden çok kıymetli bir hemşerimizden bahsedeceğim.

Kendisini ortaokul yıllarımdan beri tanıyorum. O vakitler de sahnedeydi. Durumu biraz iyi olan aileler düğünlerinde onları çağırırlardı. Onların geldiği düğünler daha kalabalık olurdu.Sahnede içimizden yanık bir ses vardı. Bozlak da okuyordu, Konya’nın hareketli türkülerini de. Yazıyı okuyanın çoğu tahmin etmiş olacağı gibi sevgili dostum ağabeyim Sami Çelik’ten bahsediyorum tabi ki. Sami Çelik müzik aşkıyla doğanlardan. İlkokul yıllarında öğretmeni Abdullah Özcan’ın ısrarıyla bağlama öğrenmeye başlar. İlkokuldan sonra 4 yıl Bozkır’da yorgancı çıraklığı yapar ardından Seydişehir’e gelerek kalfalığa başlar. İçinde sürekli müzik ateşi yanmaya devam eder.

Bu sırada Seydişehir’ deki iyi müzisyenlerle tanışıp çalışma imkanı bulur. Folklor ekiplerinde bağlama, keman çalar. Aynı zamandan solist olarak düğünlerde kendini gösterir. Solistlik ile birlikte yorgancılık kalfalığı yapan Sami Çelik aynı zamanda, Seydişehir Musiki Cemiyeti’nden nazariyat, usul ve nota dersleri alır. İçindeki müzik ateşi o kadar çok yakar ki, bir gün Seydişehir Set Orkestrası’nın şefi Faik Aslan’na kendisini gruplarına almalarını ister. O da ‘gel bir bakalım der.

İlk zamanlar orkestranın malzemecisi olarak çalışmaya başlar ama onun gözü hep sahnededir. Aralarda söylediği bir iki şarkı ile dikkatleri çekmeyi başarır. Bu arada keman üstadı Mustafa Aslan, bağlama üstatları Ahmet Kabakçı, Hasan Koçakoğlu gibi ustalardan ders alır ve kendini geliştirir. İstikrarı ve kendini geliştirmesiyle Fuar gazinosunda sahne alır. Sami Çelik’in artık kabına sığamadığını anlayan şefi Faik Aslan, ‘“Sami kardeşim, sen artik buraları aştın, sesini ülkemize duyurma zamanın geldi” diyerek tabiri caizse icazet vererek İstanbul’a uğurlar.

Sami Çelik İstanbul’da tamamen profesyonel anlamda müzik işiyle uğraşır. İstanbul’da bulunan hemşeri sivil toplum kuruluşlarıyla iç içe olur. Onların düzenlediği organizasyonlarda sahne alır. Bir birinden güzel albümler yapar, klipler çeker. İlk kliplerinden birisini Kral FM ve Kral TV’nin zirvede olduğu zamanda yayınlatılmasında bendenizin de katkısı olmuştu.

Kontv, Flash Tv, Vatan Tv gibi birçok televizyonda programlar yaptı. Önemli konukları ağırladı. Kendisi de ayrıca önemli televizyon programlarının konuğu oldu. Hiçbir zaman doğup büyüdüğü, yaşadığı yerleri unutmadı. Kendi programlarında, konuk olduğu programlarda, piknik sahnesinde, şimdi ise Seksenler dizisinde dilinden hiçbir zaman Konya’yı, Bozkır’ı Çat köyünü dilinden düşürmedi.

Son olarak ise TRT 1’in en çok sevilen dizilerinden Seksenlerin kadrosuna katıldı. Hepimizin gururu oldu. Diyalogu olduğu her bölümde Konya var, şivesi var, türküsü var. Dizide ilk ekrana gelişi ‘Aslan Mustafa’ türküsü ile oldu. Sonra diğer türküler takip etti.

Dizideki dükkanda ‘Konyalı Yorgancı Sami Çelik’ yazısı sürekli gözüküyor. Bu inanılmaz bir reklam. Bunu parayla yaptırsanız inanın yaptıramazsınız. Onun için Sami Çelik’in memleketine katkısı çok büyüktür. Memleketini unutan değil hep hatırlatan, gündemde tutan olmuştur.

Yılsonlarında, yılın ilk aylarında değişik dallarda yapılan ödül törenlerine davet ediliyorum. Hepsinde değil ama maalesef bir kısmında gazeteci arkadaşlarla bazı kişilerin neden ödüle layık görüldüklerini anlamakta zorluk çekiyoruz. Ödülü, hak edene vereceksin.

KAPADOKYA FİLM FESTİVALİ

Geçen hafta TRT Kürdi’nin 11. Yıl kutlama etkinliklerinde birlikteydik sevgili dostum Suat Köçer ile. Sohbet esnasında söz film festivallerine gelmişti. Suat Köçer o gün yeni bir festivalin müjdesini vermişti. Hem de festivalin koordinatörü de kendisiydi. İnanılmaz sevinmiştik. Aradan birkaç gün geçmeden Nevşehir belediyesinden beklenen açıklama geldi.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya’yı sinema sektörünün cazibe merkezlerinden biri haline getirecek Kapadokya Film Festivali için çalışmalara başladı. 29 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında ilki gerçekleştirilecek Kapadokya Film Festivali, bölgenin eşsiz coğrafyası ve kültüründen aldığı ilhamla, yurt içi ve yurt dışından seçkin filmler ve çok sayıda önemli sinemacıyı Nevşehir’de bir araya getirecek.

Festival Koordinatörü sevgili dostum Suat Köçer’e ve ekibine hayırlı olsun diyor, başarılar diliyorum.

KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT ÖDÜLÜ ERSİN NAZİF GÜRDOĞAN’A VERİLDİ

Mehmet Akif İnan Vakfı tarafından düzenlenen ‘Mehmet Akif İnan Ödülleri’ sahiplerini buldu.

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen’in kurucu genel başkanı olan ve uzun yıllar konfederasyon başkanı olarak hizmet veren dava adamı, eğitimci, şair ve yazar M. Akif İnan ödülleri geçtiğimiz günlerde açıklandı ve ödül töreni düzenlendi. 

Altı dalda açıklanan ödülleri alan kişi ve kuruluşlar şöyle:

Başarı ve Teşvik Ödülü Milli Sporcu Meryem Elif İyin'e, Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü Hizmet-İş Sendikası'na, Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü Ersin Nazif Gürdoğan'a, Uluslararası Değer Ödülü Mabid Ali Muhammed El-Jarhi'ye, Üstün Hizmet Vefa Ödülü saatçi Musa Çağıl'a verildi.

Dağa kaçırılan çocuklarına kavuşma ümidiyle HDP İl Başkanlığı binası önündeki evlat nöbetini sürdüren Diyarbakır anneleri ise jüri özel ödülüne layık görüldü.

Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülünü alan Ersin Nazif Gürdoğan kendisine tevdi edilen bu ödülün çok anlamlı olduğunu söyledi. Mehmet Akif İnan Vakfı tarafından düzenlenen ödüllerin M. Akif İnan’ın daha iyi anlatılması için yeni bir imkan olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Gürdoğan ‘değerli jürinin "Kültür,Sanat ve Edebiyat" ödülünü, şahsıma vermelerinden,Akif İnan'nın arkadaşı ve kardeşi olarak,büyük mutluluk duydum.Sendika ve Vakıf Yöneticilerine. jüri üyelerine teşekkür ediyorum.’ dedi.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English