Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​ROMATİZMA HASTALARI BİLİNÇLİ BESLENMELİ

21 Ağustos 2013

Birçok romatizma tipi ile yediklerimiz arasında bir ilişki olduğu değişik çalışmalarla ortaya konmuştur. Romatizma hastaları ya da romatizmaya yakalanmak istemeyenler mümkün olduğunca kırmızı et ve yağlı gıdaları azaltmalı. Çünkü bu tür besinler romatizmanın yol açtığı enfeksiyonları şiddetlendiren yağ asitleri içeriyor.
 Tatlı su balıkları çok az zararlı asit maddeleri ve buna karşılık yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi içerdiğinden enfeksiyonları önemli derecede önlüyor. Omega-3 yağ asidi eklemlerin düzenli hareketi için ihtiyaç duyduğu motor yağı gibidir ve semizotunda, balık ve zeytinyağında bol miktarda bulunur.
Bazı romatizmal hastalıklar, yediklerimizden direk olarak etkilenir. Örnek olarak, gut hastalığı, vücut dokularında ürik asit kristallerinin birikmesiyle oluşan bir eklem romatizmasıdır. Bu hastalıktan korunmak için, yüksek protein içeren gıdalardan özellikle böbrek, ciğer, çikolata ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Bu diyet, belirli ilaçlarla birleştirildiğinde, hastalığı kontrol altına almak mümkün olur.
Beslenmenin kemik sağlığı üzerinde öylesine güçlü bir etkisi vardır ki, daha iyi kemiklere sahip olmak amacıyla yediklerinize dikkat etmek için asla çok geç ya da çok erken değildir. Soframızda bulunduracağımız bazı gıdalar, kemiklerimizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur;
•    Mercimek, soya fasulyesi gibi baklagiller ve keten tohumu.
•    Üzüm, incir, erik gibi kurutulmuş meyveler.
•    Elma, muz, kivi gibi taze meyveler.
•    Bal, arı poleni ve arı sütü.
•    Ispanak, semizotu, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler.
•    Badem, ceviz, fındık gibi sert kabuklu yemişler.
Kalsiyum ve alkol kemiklerin yapısını etkilemektedir. Kalsiyumdan fakir, alkol oranı yüksek olan diyetler, kemik erimesini artırırlar. Kalsiyum, yeşil lifli sebzeler, deniz ürünleri ve süt ürünlerinde bulunur. Kalsiyum değeri yüksek gıdalarla beslenmek ve alkolden uzak durmak, kemik erimesini önleyecektir.
Romatizmal hastalıklarda destekleyici bazı vitaminler de tedaviye eklenebilir. E vitamininin ağrılara ve enfeksiyonlara iyi geldiğini çeşitli araştırmalar kanıtladı. Fakat E vitamininin iyileştirme aşamasına geçmesi için belirli dozda alınması gerekiyor. Çoğu zaman bu iyileştirici etkiyi desteklemek için C vitamini de ilave ediliyor. Antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, kiraz, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Domates, salatalık kahvaltı sofranızdan eksik olmasın. Domates özellikle likopen yönünden zengindir.  
Yaklaşık ikiyüz romatizma türü olduğundan herhangi bir diyetin hepsine iyi geleceğini söylemek mümkün değildir. Genel olarak romatizmalı hastaların çeşitlilik ve denge üzerine kurulmuş diyetleri alması gerektiği önerilebilir. Diyet değişiklikleri ise, hastalığınızı takip eden doktora danışmadan yapılmamalıdır.
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English