Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​Rızasız Bahçenin Gülü Derilmez

29 Ağustos 2021
Merhum halk sanatçımız Neşet Ertaş usta’nın çok severek dinlenilen ‘gizli gizli’ türküsünde, üstüne basa basa ‘rızasız bahçenin gülü derilmez’ demesine rağmen, bazı yapımcılar rıza almadan Neşet ustanın filmini çekmeye kalkıyorlar.
Ailesi, Neşet Ertaş’ın sağlığında da yapımcılara kesinlikle izin vermediğini ısrarla söylüyorlar ve kendilerinin de rızalarının olmadığını vurguluyorlar.
Türküleri dilden dile dolaşan Neşet Ertaş’ın ailesi, bir basın açıklaması yaparak bu konuyu kamuoyu ile paylaşmak istedi. Basın açıklamasını sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
“Merhum Neşet Ertaş’ın hayatının sinema eseri olarak çekilmesi yönünde, bazı film yapımcı kişi ve kuruluşlar tarafından bir takım çalışmalar yürütüldüğünü öğrenmiş bulunmaktayız.
Öncelikle belirtelim ki, Neşet Ertaş’a hayatta iken defalarca bu tür teklifler gelmesine rağmen, kendisi ile ilgili sadece belgesel yapılmasına rıza göstermiş, sinema filmi konusuna asla müsaade etmemiştir.
Bu durumun birçok tanığı vardır. Ayrıca bu konuyu vasiyet olarak bize emanet ettiği için ve bizler de hiç bir şekilde babamızın çizgisinden ayrılmadığımız için, müsaade etmemiz zaten mümkün değildir.
Neşet Ertaş’ın ailesi ve mirasçıları olarak, açıkça ve önemle belirtmek isteriz ki, bu hususta bizlerden herhangi bir izin veya muvafakat alınmamıştır.
Ayrıca çekilmesi olası bir filmde isimlerimizin veya hayatımızdan kesitlerin vs.’nin de herhangi bir şekil ve şartta yer verilmesine izin ve onayımız yoktur.
Yapılmakta olduğunu öğrendiğimiz film çalışmasının, Telif Hakları ile ilgili yasa ve yönetmelikler başta olmak üzere, ilgili mevzuata tamamen aykırı olduğu açıkça ortadadır.
İlgili film yapımcısı kişi, kişiler ve firmalara noter vasıtası ile gerekli ihtarnameler gönderilmiştir. Gelişmelere göre gereken tüm yasal ve hukuki adımlar atılacaktır.
Vasiyetinin bilinmesine rağmen, böyle bir projenin içinde bulunmayı kendilerine yakıştıranların, Neşet Ertaş’a ve onun felsefesine ne kadar uzak kişiler olduğunu da halkımızın takdirine bırakıyoruz.
 
Türk müzik kültürünün ve Anadolu halk müziği geleneğinin en önemli damarı olan “Türkü” kültürünü, naçizane (!) temsil eden Neşet Ertaş’ın en büyük mirası, halkımızın yüce gönlüne emanet ettiği eserleri ve türküleridir.
Hayatı boyunca halktan ve Hakk’tan yana olan babamızın isminin böyle yasadışı bir durumun içinde geçmesi son derece üzücüdür.
Yıllarca gözünün içine bakılarak sömürüldüğü yetmiyormuş gibi,

 “Halka malolmuş olan Neşet Ertaş’ı çok sevdiğimiz için”...
 “Kaliteli ve iyi niyetli bir iş olacak”...
 “Abdallar, Anadolu kültürü ve ülkemizin hayırı için” !!!
 “Başka şeyde gözümüz yoktur”...
 
gibi süslü ve masum kelimelerin arkasına saklanılarak, vefatının ardından da hâlâ sömürülmek isteniyor.
 
“Rızasız bahçenin gülü derilmez!” diyen bir insanın hayatının, vasiyeti bilindiği halde, ve bizlerin de baştan beri kesin tavır koymamıza rağmen, rızasızca film yapılmaya kalkışılması “iyi niyetli bir iş” midir, yoksa “tamamen duygusallık” mıdır?
 
“Kitap okumayan, belgesel seyretmeyen insanlar da Neşet Ertaş’ı tanısınlar!” diye, babamızın vasiyetini çiğneyerek, maneviyatımızı satmıyoruz!
Bu bağlamda teklif götürülen rejisör, senarist, oyuncu ve müzisyenlerin, nasıl bir işin içinde olacaklarını vicdanlarında tartmalarını rica ediyoruz.
“Halkın sanatçısı”nın çocukları olarak, önce Allah’a, sonra adalete ve babamıza her zaman sahip çıkan, doğruyu gören halkımıza sığınıyoruz.
Saygılarımızla. “                                                                  
Neşet Ertaş’ın Ailesi
  
"Kalemin Ucundan Gönül Burcuna"

Şair, yazar, hattat Figen Özer'in Akıl Fikir Yayınları’ndan çıkan 'Kalemin Ucundan Gönül Burcuna' isimli kitabının tanıtımı ve imza günü Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde yapıldı.
Programda şiir severlerin yanı sıra Figen Özer hanımın çok sayıda şair ve yazar dostu da vardı. Uğur Canpolat’ın yönetiminde gerçekleşen organizasyon şiir ve tasavvuf tadında gerçekleşti. Şair Figen Özer, katılımcıların sorularını içtenlikle cevapladı. Aynı zamanda hattat olan Özer’in hat çalışmaları da ekrandan konuklara yansıtıldı.  

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Ozan Resuli (Resul Civcik)

    Bence Filme müdahil olup tabandan tavana hayatını anlatacaksa manevi güzelliğini yansıtacaksa Türk Toplumuna bütün şevvaflığıyla yansıtılmasına musaade etmeleri gerekirdi. Manevi katmanlarıyla tatmin oldukları gibi Maddi katmanlarıyla da BOZKIR\'IN TEZENESİ adına gelen gelirle Halk adına Toplum adına onu sevenleri adına de çok büyük bir kalıcı hayır işine de vesile olurlardı. Elbette Neşet Ertaş Ozanımız dünya var oldukca manevi varlığı da yaşayacaktır. Ölümlü şu dünyada çıkarcılık kadar cimrilikte çok kötü bir davranıştır kanısındayım. \"SÖMÜRGEYE SÖMÜRÜLMEYE\" elbette toplum olarak kişi kurum devlet vesaire adına hepimiz karşı çıkmalıyız diyor Selam ve Sevgilerimi sunuyorum.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English