Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​PRP Tedavisi İle Kendi Kanınız Şifa Oluyor!

04 Temmuz 2013

AS & İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARINDA PRP (Trombositten Zengin Plazma) UYGULAMASI

Son 5 yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan doğal bir tedavi metodudu olan PRP, İngilizce “Platelet Rich Plazma“ ifadesinin baş harflerinden türetilmiş olup "Trombositten Zengin Plazma" anlamına gelmektedir. PRP uygulaması, kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santifrüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazmanın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Trombositler, vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak için gerekli olan “büyüme faktörlerini” yapısında barındıran kan bileşenleridir. Dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız, plateletleri bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır. Bizler, bu hazırlanan PRP’nin içine gerektiğinde Ozon - Oksijen de eklemekteyiz. Ozon - Oksijen varlığında trombositlerin fonksiyonları artmakta ve trombosit içindeki büyüme faktörlerinin salınımı da artmaktadır. Ozonlu PRP uygulamasında hasarlı dokuya kan dolaşımıyla taşınacak olandan çok daha fazla büyüme faktörü ulaştırılmış olur. 
PRP tedavisi bir tür semptom baskılama yöntemi olmayıp direk olarak hastalığı tedavi etmeye yönelik bir metottur.
PRP uygulamaları ilk kez  bir kalp ameliyatında kullanılmış ve ardından Fizik Tedavi, Ortopedi, Diş Hekimliği, Estetik Dermatoloji, Üroloji, Plastik Cerrahi, ve daha bir çok branş dalında kullanılmaya başlamıştır. 
 
Nasıl uygulanır?
 
Son zamanlarda ünlü sporcu yaralanmalarında da sık sık gündeme gelen bu tedavide hastadan alınan kan özel bir işlemden geçirilerek, kanın plazma kısmı ayrıştırılır. Ayrıştırılan kanın bu kısmında büyüme faktörlerinden zengin trombositler mevcuttur. Kendi kanınızdan elde edilen bu plazma,  çok ince iğnelerle eklem aralığı ve çevresine verilir ve hedef bölgede hızla iyileşme sağlanır. Genelde 1 ay ara ile en az 3 seans uygulanır. Yan etkisi yoktur. Eklem aralığında (omuz, diz, dirsek eklemi) tendon, kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini sağlar. Dizde kireçlenme kıkırdak yitimine bağlı ağrı, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerde tedavi edici bir yöntemdir.
 
Romatizmal Hastalıklar, PRP İle Tedavi Edilebiliyor! 
PRP’nin Kas- İskelet Sistemi Hastalıkları’nda Uygulama Alanları:
• Tendon (kiriş) yaralanmaları
• Omuz ekleminin kronik tendinitleri
• Aşil (topuk) tendon yaralanmaları
• Tenisçi dirseği
• Eklemlerdeki operasyon sonrası ağrı ve hareket kısıtlılığı
• Bağ yaralanmaları
• Diz eklemi ve ayak bileği yaralanmalarında iyileşmenin hızlandırılmasında 
• Kıkırdak sorunları (PRP uygulamasının kıkırdak kayıplarının iyileşme hızını arttırdığı oluşan iyileşme dokusunun kalitesinin arttığı deneylerle gösterilmiştir)
• Diz eklemi kireçlenmesi,aşınması
• Menisküs yaralanmalarının tamirinde
Tedaviden sonra enjeksiyon yapılan bölgede biraz ağrı olabilir; bir kaç gün devam edebilecek ağrılar doku onarımı ve iyileşme geliştikçe azalmaktadır. Tedaviden sonra birkaç gün ağır spor faaliyetlerinden kaçınmak gerekmektedir. Günlük faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. 
• Cilt sağlığı ve saç dökülmesi için de kullanılıyor.
PRP’yi tek başına veya ozonlayarak kozmetik ve antiaging amaçlı da yüz, saçlıderi, boyun (dekolte bölgesi), eller ve cilt tonusunu kaybeden diğer vücut bölgelerinde uygulamaktayız. Cilde uygulanan PRP sonrası hücreler harekete geçer ve kolajen üretimi başlar; cilt canlılığı ve tonusu tekrar kazanılır. İlk uygulama sonrası ciltte sağlıklı bir parlaklık ve ışıltı görülür ancak tam etki, yinelenen uygulamalarla 3 seansta elde edilir. Ayrıca saç dökülmesini önlemek ve yüz gençleştirmek amacıyla tek başına PRP veya ozonla birlikte başarılı ikili olarak tedavide kullanılmaktadır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English