Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Omuz Ağrılarında Tedavi Seçenekleri

08 Mayıs 2014

Omuz ağrılarında hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurmakta gecikme ihtimali daha fazladır. İşte en kritik sorun da budur. Tedavi edilmeyen omuz ağrıları sinsi bir şekilde ilerleyerek omuz hareketlerinin kısıtlanmasına, hatta donuk omuz denen ve hayatı ciddi biçimde kısıtlayan bir duruma yol açabilir. Omuz ağrısı olan hastalar özellikle giyinip soyunurken ağrı ve kısıtlılık hissederler. Omuz ağrısı olan kişiler eğer istirahat halindeyken veya geceleri yatarken de ağrı duymaya başlamışlarsa bunu olumsuz bir sinyal olarak değerlendirmek gerekir. İleri durumlarda ağrıyan omuz üzerine yatamamak veya gece ağrıyla uyanmak sık görülen şikayetlerdir.
Omuz ağrılarının tedavisinde fizik tedavi ve egzersiz her zaman birinci seçenektir. Ortopedik müdahaleler ve ameliyat ancak ciddi tendon yırtıklarında, kemik kırıklarında veya fizik tedaviyle iyileşmeyen vakalarda düşünülmelidir. Omuz ağrıları bizim fizik tedaviyle en hızlı sonuç aldığımız ve en başarılı olduğumuz hastalıklar arasındadır. Tedaviyi zorlaştırmamak için, geç kalmamak ve egzersiz yapmaktan kaçınmamak gerekir.
Akut gelişen şiddetli omuz ağrılarında kolun istirahati ve buz uygulama son derece önemlidir. Burada istirahatten kastedilen omuzu mümkün olduğunca az kullanmaktır. Ağrı kesici ve günde 3-5 kez 15 dakika buz uygulama ile akut omuz ağrılarının büyük kısmı düzelir. Omuz askısı, kolunu taşıyamayacak kadar şiddetli ağrısı olan hastalarda, ya da travmatik omuzlarda kullanılabilir. Askı süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Aksi takdirde omuz ekleminin donmasına sebep olur. Tedavi sonucu başarısız ise MR ile değerlendirme gereklidir. Omzun bursit, tendinit, tendon yırtığı, tendon sıkışması gibi problemlerinde sonraki aşama genelde fizik tedavi uygulamalarıdır. 10-15 seanslık bir fizik tedavi çoğu zaman yeterli olmaktadır.  
Kronik omuz ağrılarında ise tedavi yaklaşımı daha farklıdır. Bu aşamada da fizik tedavi uygulamaları son derece önemli yer tutar. Eklem hareket açıklığını ve kas gücünü artırmaya yönelik egzersiz uygulamaları da genelde fizik tedavi uygulamaları ile beraber kullanılmaktadır. Omuz kireçlenmelerinde omuzdan, halk arasında bilinen adıyla horoz ibiği iğneleri yapılabilir. Kireçlenmeler dahil birçok omuz probleminde oksijen - ozon enjeksiyonu, kendi kanınızla şifa yöntemi PRP, yüksek enerjili lazer tedavisi Hilterapi ve Osteopati, hem yan etkisi en az hem de en kısa zamanda yüz güldürücü sonuçlar aldığımız başarılı uygulamalardır.
Donuk omuz daha çok diyabetli hastalarda görülen ve omuz eklemini çevreleyen kapsülün kalınlaşıp sertleşerek eklem hareketlerini kısıtlamasıdır. Tanı konulduğunda vakit geçirmeden fizik tedaviye başlanmalıdır. Askı kullanmak ve kolu hareketsiz bırakmak donmayı hızlandırdığından sakıncalıdır. Fizik tedavi ile iyileşemeyen hastalarda artroskopik gevşetme ameliyatı gerekebilir. Gevşetme ameliyatı sonrasında ise hemen fizik tedaviye başlanmalıdır.
Tendon yırtıklarında, yırtık küçükse operasyon gerekli değildir. Genelde büyük tendon yırtıklarında özellikle genç hastalarda artroskopik tamir gerekebilir. Bununla beraber 65 yaş üstündeki hastalarda, diyabetli hastalarda, kilolu hastalarda tendon yırtıkları büyük dahi olsa sonuçlar çok yüz güldürücü olmadığından omuz ameliyatları önerilmemektedir. Ameliyat sonrası genelde destekli bir omuz askısı ile yaklaşık 2 ay süren bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı tavsiye edilir.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English