Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Obezite Tedavisine Devlet Desteği

29 Friday 2013

Sağlık Bakanlığı birçok hastalığın önlenmesi ve tedavi için obezite ile savaşı amaç olarak seçti ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) obezite, diyabet, yüksek kolesterol ve yağın fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile tedavisini ödeme kapsamı içine aldı. Bu yazımda sizlere, beden kitle indeksi 30’un üzerinde olanlara uygulanan ve bedeli SGK tarafından karşılanan bu tedavi yöntemi (Obezite Rehabilitasyonu) ile ilgili bilgi vermek istiyorum.  

Obezite, geleneksel yöntemler ile tedavi edilebilen basit bir fazla kilo sorunu değil; yüksek sağlık riskleri taşıyan ciddî bir hastalık, tehlikeli bir toplumsal sağlık sorunudur. Obezite rehabilitasyonu ise, obezitenin, birçok branştan oluşan uzman bir ekip tarafından her yönü ile ele alınıp tedavi edildiği bir yaklaşımdır.

Obezite rehabilitasyonunda hastalar, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin başkanı olduğu bir ekip tarafından değerlendirilir. Bu ekipte, obezite konusunda uzman endokrinolog doktor ya da iç hastalıkları uzmanı; kalıcı kilo kontrolü ya da mevcut sağlık problemleri için tıbbi beslenme tedavisini planlayan ve yaşam şekli haline gelmesi için beslenme eğitimi veren uzman diyetisyen; yeme davranış bozuklukları tedavisi konusunda deneyimli davranış terapisti psikolog ya da psikiyatrist; kişiye özel ve fiziksel durumuna uygun egzersizleri planlayan fizik tedavi uzmanı, fizyoterapistler ve fitness danışmanı yer alır. Hastalar, bu ekip tarafından değerlendirilir ve bağımsız bir birimde, kişiye özel programla tedavi edilir.

Obezite; ortaya çıkış nedenleri açısından multidisipliner yaklaşımla yani, birçok tıp branşının ortaklaşa çalışması ile üstesinden gelinebilecek bir hastalıktır. Bir hastanın diyetisyen, endokrinolog, davranış terapisti ve fitness danışmanı tarafından teker teker değerlendirilmesinden sonra, tedavi planı ortaklaşa belirlenir. Kişilerin takip planının yapılması ve kilo kontrolü sürecinin periyodik aralıklarla yine ekip tarafından ortaklaşa değerlendirilmesi, kilo kontrolü sürecinde başarı şansını arttırır.

Obezite rehabilitasyonu için başvuran hastaların, “Sağlıklı - Kalıcı Kilo Kaybı ve Kontrolünün” sağlanması için yapılan değerlendirme şu aşamalardan oluşur:

Endokrinolojik değerlendirme:

Obez hastaların kilo almasına yol açan hastalık ve tıbbi sorunlar (Tiroid hastalıkları, insülin direnci, kadınlarda adet düzensizlikleri, kıllanma vb.), obezitenin neden olduğu sağlık sorunları ve hastalıklar (Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, eklem sorunları vb.) saptanıp tedavi edilmektedir. Obezite dışında düşük kilo problemi ile başvuran hastalarda buna neden olabilecek hastalıklar ve sağlık problemleri (Tiroid hastalıkları, anemi, paraziter hastalıklar vb.) saptanıp tedavi edilmektedir.

Beslenme ve Diyet Değerlendirme:

Detaylı Vücut Analizi:  Özel vücut analizi cihazıyla, kişinin vücut ağırlığı, yağ oranı ve miktarı, bölgesel yağ dağılımı, kas ağırlığı, su oranı, kemik mineral oranı, ödem miktarı, metabolizma yaşı, deri altı ve organ çevresi yağlanması gibi pek çok değer ölçülür. Bu ölçümler her görüşmede yapılarak, kişinin kilo takibi buna göre şekillenir. Bireyin yaşam şekli ve beğenileri göz önüne alınarak, kolaylıkla uygulayabileceği, kendini tüm gün tok ve enerjik hissetmesini sağlayacak, sağlıklı ve kalıcı kilo yönetimi programı hazırlanır. Bireylere sağlıklı beslenme eğitimi verilerek, düzenli eğitimler ve toplantılarla doğru bildikleri yanlışlar düzeltilir ve kalıcı kilo kontrolü sağlanır.

Davranış Terapisti Değerlendirmesi:

Kalıcı kilo kontrolü sağlamak için ekipte konusunda uzman psikolog ve psikiyatr yer alır. Ayrıca yeme davranış bozuklukları, kilo aldıran psikolojik sorunlar ve depresyon; davranış terapileri ve gerekli tedavilerle iyileştirilip, hastanın motivasyonu sağlanır.

Fizik Tedavi Uzmanı / Fizyoterapist / Fitness Danışmanı Değerlendirmesi:

Obezite rehabilitasyonunda hasta, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından da değerlendirilir. Hastalığa ve hastaya özgü rehabilitasyon programlarıyla kişinin hem kontrollü kilo vermesi sağlanır hem de kilo nedeniyle azalmış veya kaybedilmiş kas-iskelet fonksiyonları eski haline geri döndürülür. Hastanın obeziteye bağlı oluşan rahatsızlıkları; fizik tedavi ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile tedavi edilir, ağrılarının giderilmesi sağlanır. Hastalara, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerini kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan her türlü değişik aktivite yaptırılır. Enerji harcaması arttırılırken, hastanın yaralanma riski en düşük düzeyde tutulur. Önerilen egzersiz programı; bireye özgü, eğlenceli, uygulanabilir ve bireyin günlük yaşam alışkanlıkları ile uyumlu şekilde planlanır. Obez bireylerde egzersiz; kas kütlesini koruyarak yağ dokusunu azaltır, diyet tedavisini destekleyerek sağlıklı zayıflamaya yardımcı olur, tekrar eski kiloya dönmeyi engeller, kan şekeri kontrolünü sağlar, kolesterolü düzenler, kan basıncını düşürür ve kardiyovasküler hastalık ve inme kaynaklı ölüm riskini azaltır, kemik - kas ve eklemlerin sağlıklı gelişimini sağlar.

 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English