Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​Nehir Akmalı!

11 Monday 2024

 

İnsan hayatı ve milletlerin hayatını anlatan tarih, tıpkı bir nehir gibidir.

Bu nehir bazen gürül gürül akarken, bazen de anaforlar yapar.

İnsanlar ve milletler akacağı yatağı ya da akamayacağı anaforu bizzat kendileri önceki çalışmaları ile yaparlar.

Yatak düzgün olursa nehir gürül gürül akar.

Hayatının öncesinde çok çalışan ve nehrin yatağını güzelce işleyen “akıllı” insanlar sonrasında vefatlarına kadar gürül gürül akarlar.

Hayatının ilk dönemini gaflet ve tembellikle geçiren “akılsız” insanların hayat nehri sürekli anaforlar yapar hem kendilerini hem de çevrelerini büyük sıkıntıya sokarlar.

Anne babalar çocuk yetiştirirken bu metafora dikkat etmeli!

Çocuklarına bir ömür akacakları yataklarını/yörüngelerini pürüzsüz yapmaları konusunda rehberlik etmeli, onları bu hususta cesaretlendirmeli ve onlara asla gölge etmemelidir.

Başarı için 3 temel değere ihtiyacımız var:

1.Özgüven

2.Zihni arka plan

3.Sosyal Çevre

Anne karnından dünyaya akan insan yukarıda zikrettiğimiz üç değere sahip olarak tıpkı bir otomatik vites araba gibi hayatının bütün etaplarının hakkını vererek diğerine gürül gürül akmalı.

Akmayan, akamayan insanlar bulundukları yerde “ıslah edici” vasıflarından daha çok “ifsat edici” özellikleriyle ön plana çıkarlar.

Allah güneş ve dünyanın da içinde olduğu evreni bize anlatırken “eş-Şemsi tecri li müstekerran leha: Güneş hedefine doğru akar/yüzer/kayar” (Yasin, 36/38) der.

Bizim de dünyada görevimiz; yörüngemizi (sırat’ül-müstakim) iyi belirleyip vefatımıza kadar istikrarlı bir şekilde akmak;

Ve yörüngemizde gürül gürül akarken de bir nehir gibi çevremize hayat bahşetmek.

İyi akışlar…

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English