Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Mevsim geçişlerinde alevlenen ‘Kas Romatizması’na dikkat!

07 Kasım 2013

Mevsim değişikliklerinde ve soğukta artan, kaynağı tespit edilemeyen ağrılar ve yorgunlukla kendini gösteren Kas Romatizması’na daha çok kadınlarda rastlanır ve hastalık, kişinin hayat kalitesinde belirgin bir düşüşe neden olur.

Kas Romatizması (Fibromiyalji) Nedir?
Kas Romatizması; ağrılar ve yorgunluk hissi ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromudur. En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır. Kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatır. Bu romatizma çeşidi, hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır.

Hasta Hangi Şikayetlerle Doktora Başvurur?
Bu hastalığın belirtilerinin başında “yorgunluk” gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner. Sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları, gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler. Uyku sırasında derin uykuya geçemedikleri, diş gıcırdattıkları ve istemsiz bazı hareketler yaptıkları görülür. Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Ayrıca uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilir. Bu hastalar, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı şikayetleri ile çeşitli branş doktorlarına başvurur; ancak doğru teşhis edilemez ve şikayetler ağrı kesici ilaçlar ile geçiştirilirse sorun tam olarak giderilemez.

Kimlerde ve Ne Sıklıkta Görülür?
Her yaş grubunda (çocuklar dâhil) ve erkeklerde de görülebildiği gibi, en sık 20–50 yaş grubundaki kadınlarda rastlanmaktadır. Aile öyküsü olanlarda, yumuşak doku romatizması görülme sıklığı daha fazladır. Bir romatolojik hastalığı olanlar (romatoid artrit), viral veya bakteriyel bir hastalığı olanlar veya psikiyatrik hastalığı olanlar (major depresyon gibi) fibromiyalji sendromu açısından risk taşırlar.

Kas Romatizması’nda Hangi Faktörler Etkilidir?
Günlük yaşamda büyük sıkıntılara neden olan bu hastalıkta pek çok faktör etkili olabiliyor. Kas Romatizması, insanların dış görünüşünü hiçbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun sürebilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Özellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda; stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gösteren Kas Romatizması; işyerindeki gergin ortamdan tutun da, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya kadar pek çok nedenden etkilenebilir. Sıcak uygulamalarla, kişi kendini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatildeyken bu ağrılar azalır.

Hastalığın Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Kas Romatizması’nın tek bir standart tedavisi yoktur. Tedavi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu program içinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, masaj, fizik tedavi, ozon-oksijen tedavisi, hacamat-kupa tedavisi, kuru iğneleme, akupunktur, lokal enjeksiyonlar ve Biorezonans terapisi gibi tedaviler ile diyetin düzenlenmesi yer alır. Hastaya, gerektiğinde, psikiyatrik destek verilmelidir. Tedavide; ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amaçlanır. Kişi, hastalık hakkında bilgilendirilmeli, tedavi sürecine aile fertleri de dahil edilmelidir.

Ozon-Oksijen tedavisinin, fibromiyalji hastalarında çok olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. Ozon tedavi, adrenalini okside ederek, hastaların yaşadığı sıkıntı ve depresyonu azaltır. Ozon enjeksiyonu, ağrılı bölgelere noktasal olarak uygulanır ve kronik ağrı şikayetlerini giderir. Kan ozonu uygulaması da kronik yorgunluk, depresyon, uyku bozuklukları gibi yakınmaları gidermektedir.

Tedavi Sürecinde Hastanın Kendini Daha İyi Hissetmesi İçin Neler Önerilir?
Hastanın, kendine ve sağlığına daha fazla zaman ayırmasının yanı sıra yoğun çalışma sırasında verdiği molalar da, bu hastalığın tedavisinde etkili bir yöntemdir. Diyete dikkat edilmesi, düzenli su içilmesi, egzersiz ve fitness çalışmaları, özellikle yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Hastalık, doğru tespit edilip, tedavisi de doğru planlandığında; hastanın yaşam kalitesi de artacaktır.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • fatma canan

    evet bu hastalik yaklasik bi 8 senedir bende var ilk once ben gogsum daraliyor ozelliklede ilk bahar son bahar aylarinda sikintilarim artiyor diye gogus hastaliklari doktoruna gittim oda bana alerjik astim tanisi koydu ve ben 1 sene boyunca astim tedavisi gordum 1 senenin sonunda kontrole gittigimde sikintilarimin gecmedigini agrilarimada aspirinin iyi geldigini soyleyince doktor beni ay siz astim degilsiniz astim hastalari aspirin icemez fayda degil zarar gorecegimi bir de fizik doktoruna gitmem gerktigini soyleyerek beni basindan atti ve 1 yil gordugum astim tedavim de yanima kar mi kaldi zararmi oldu bilemiycem simdi daha iyiyim ama bu mevsim gecislerini stres uzuntuyu hic sevmiyor yine de bugunume sukur butun rahatsizligi olan herkese Allah acil sifalar versin amiiin.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • Faruk

    Slm peki mevsim değişiklerinde ağrılar fazlalaşıyor dedinizde kaç gün sürüyor bu ağrılar

    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English