Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Menisküs Nedenli Diz Ağrıları& Tedavisi

10 Monday 2014

Diz ağrıları, diz eklemini meydana getiren yapılardaki bozukluğa göre değişik sebeplere bağlı olarak gelişebilir.

Dizde 3 kemik vardır. Özellikle diz eklemini meydana getiren diz kapağından ayrı olarak ‘femur’ dediğimiz üst kısımdaki ve ‘tibia’ ve ‘fibula’da, bacağımızın ve dizimizin alt kısmındaki kemiklerde, bunlara ait bir problem varsa diz ağrısı mutlaka olacaktır. Eklemin etrafındaki bağ dokular, kaslar; özellikle her iki kemiğin arasındaki, üst ve alt kemiğin arasındaki şoku emen ve bacağın rahat hareket etmesini sağlayan, ‘menisküs’ dediğimiz, C harfi şeklindeki yapıdaki bozukluklar diz ağrısına en sık sebep olan durumlardır.

Ağrılar, bir yanlış harekete bağlı olarak veya spor aktiviteleri sırasında ya da ani hareketler sırasında bağların, menisküsün yırtılmasına bağlı olarak karşımıza çıkabilir.

TEDAVİ:

Menisküs lezyonlarında, yırtığın meydana geldiği yere göre tedaviyi planlıyoruz.

Menisküs’ün 2 bölgesi vardır. Bir kanla beslenen, bir de ‘avasküler’ dediğimiz, beslenmesi diğerine göre farklı olan bölge. Yırtıklarda, meydana geldiği bölgeye göre tedaviyi planlıyoruz. Bazen cerrahi gerekir, bazen de cerrahi tedavi uygulamadan, fizik tedavi yöntemleri ile ve dize uygulanacak diğer bölgesel yöntemlerle menisküs, tedavi edilebilir hale gelmektedir.

Menisküste derecelendirme çok önemlidir. Hem yırtığın meydana geldiği yer, hem ağrıya ilave başka bulguların olması, özellikle dizde bir boşluk hissinin olması ve kilitlenme, bizi yönlendiren bulgulardır. O nedenle, hasta geldiği zaman, ağrının yanı sıra dizde ağrıya eşlik eden başka faktörler nelerdir; hangi sporla uğraşıyor; dizdeki yaralanma ne şekilde meydana geldi; bunları muhakkak detaylı olarak konuşuyoruz ve birlikte bir tedavi yolu çiziyoruz.

DİZDEKİ AĞRI FİZİK TEDAVİ İLE GEÇER Mİ?

Dizdeki ağrıların çoğu fizik tedavi ile geçer.

Fizik tedavi yöntemleri, özellikle o bölgeye uygulanacak bazı cihazlar ve kasları güçlendirici bazı egzersizler içermektedir. Yine ‘kinezyoteyp’ dediğimiz bantlama da fizik tedavi yöntemlerinden ve güvenilir bir yöntem olarak diz ağrılarında çok güzel sonuçlar vermektedir. Dizdeki ağrı neden kaynaklanıyor ve hastalığın derecesi nedir, buna bakmak lazım. Hastalık çok ilerlemişse veya menisküs yaralanması varsa, tipine göre bazen cerrahi uygulama gerekmez; kasların güçlendirilmesiyle ve menisküs yırtığının derecesine göre yapılacak fizik tedavi yöntemleriyle çok güzel sonuç alınır. Eğer kişinin kireçlenmesi varsa, hangi derecede; menisküs yırtığı varsa, hangi bölgesi yırtılmış menisküsün, ona bakmak gerekir.

Ağ yırtıklarının zamanında tespit edilmesi büyük önem taşır. Diz ağrısına sebep olan durum bir enfeksiyon hastalığının varlığıysa, özellikle de iltihaplı romatizma hastalıklarına bağlıysa, fizik tedavi uygulamalarının ona göre planlanması şarttır. Diz ağrılarında, kişiye özel planlanan fizik tedavi yöntemleri, hastanın hem ağrılarını azaltır, hem de yaşam kalitesini arttırır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English