Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​Kin, nefret, yalan, tahammülsüzlük

25 Monday 2022
Son zamanlarda yaşadıklarımız hiç normal değil. Memleketin birçok köşesinde yaşananlar “Ne oldu bize?” sorusunu sorduruyor. Geçtiğimiz günlerde gencecik bir Suriyeli öğrencinin başına gelenler, vicdanlı insanlar arasında infiale sebep oldu. Genç, kendisini anlatmaya çalışıyor ama kimse dinlemiyor. Uğradığı psikolojik şiddet nedeniyle başarılı olduğu okulundan ayrılmak durumunda olduğunu belirtiyor. Maalesef tepki gösterenlerin çoğu da gencin ninesi, dedesi yaşındalar. Çok çabuk gaza geliyoruz.  Yapmayın Allah aşkına! Ülkemize bebek yaşında gelmiş birisi o. Kendi ülkesini bile tam bilmiyor. Empatiyi unuttuk. Sevgi ve saygı da neredeyse yok olmak üzere. Nerede kaldı Türk milletini diğer ülkelerden ayıran o büyük özelliğimiz? Bizlerin hiç ötelendiği olmadı mı? Kısa bir düşünsek o kadar dışlandığımız ve bir kıyı da ağladığımız anları hatırlarız. Öyle bir kin, öyle bir nefret ki; ne çocuk tanıyor ne kadın, ne hasta ne gebe ne yaşlı ne engelli, ne doktor, ne imam, ne görevli, ne anne, ne baba. Fark etmiyor. Yeter ki küçük bir fırsat bulsun. Bazen fırsata bile gerek kalmadan yalana sarılarak saldırılıyor. Tüm insani özellikler yerle bir edildi neredeyse. Utanma; o da ne? Ahlak; o neydi?

Çorumlu Amir de Tepki Gördü
Ülkemizde 9 yıldır yaşayan artık bizden biri olan Çorumlu Amir adıyla tanınan Amir Zakaria, ilk kez ırkçılığa maruz kaldığını açıkladı. Sosyal medya hesabında espirili paylaşımlarıyla tanınan tatlı şivesiyle sevilen Amir de, nasibini aldı saldırılardan. Amir, paylaştığı videosuyla başına gelenleri şöyle anlatıyor, "Son aylarda işler değişti. Bir dayı bana 'Memleketine git, burayı pisletiyorsunuz' dedi. Böyle bir şeyi hiç duymadığım için ilk başta şaka yaptığını sandım." Sonra ciddi olduğunu anlayınca şok geçirdiğini ve üzüldüğünü söylüyor.Bu yapılanlar yurtdışında bizim vatandaşlarımıza yapılsa hiç hoşumuza gitmez değil mi? Ne olur biraz vicdanlı davranalım. Onlar da insan. Onların da kalpleri var. Duyguları var.

Güzel Bir İnsanı Daha Kaybettik
Güzel bir insanı, usta bir kalemi, iyi bir düşünürü, edebiyat camiamızın önemli ismini, Rasim Özdenören'i kaybettik. Yedi güzel adamın son temsilcisiydi. Bir nesli yoğuranlar arasındaydı. Sağlığında farklı kültür salonlarında bir arada olduk. Çok kez fotoğraflarını çektim. Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt ve Akif İnan gibi rahmetle, saygıyla ve sevgiyle anılacak, Amel Defteri’ni kıyamete kadar açık tutacak eserler verdi. Çizgisinden hiç bir zaman taviz vermedi. Hak ve hakikat bildiğini son nefesine kadar haykırdı. 2009 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nü, 2015 Yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.

Çocuklarımız Spor ve Eğlence Dolu Bir Tatil Yaşıyor
Yaz aylarının bu günlerinde, belediyelerimiz ve halk eğitim merkezlerimizin katkı ve destekleriyle çocuklar ve gençlerimiz dolu dolu bir tatil yaşıyor. Çocukların ve gençlerin fiziksel gelişimlerinin yanı sıra, sosyal ve kültürel açıdan da daha donanımlı hale gelmelerini sağlayan spor okulları ve kurslarından anne babalar da oldukça memnun. Ülke genelinde binlerce kursta milyonlarca çocuk ve genç eğitim alacak. Nereden bakarsanız bakın oldukça başarılı projeler. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde ve 31 ilçede başlattığı ‘güle oynaya camiye gel’ projesi oldukça ilgi gördü. Belediye; 40 gün camiye gelen genç ve çocuklara bisiklet hediye edecek. Konya’da tüm camiler cıvıl cıvıl çocuk sesleri ile şenlenmeye başladı. Bu durum cemaatin de, Konya halkının da hoşuna gidiyor. Başkan bu konuda sayısız tebrik alıyor. Buradan biz de tebrik edelim.

 Vehip Sinan’ın çizgileri ile Nasreddin Hocanın Fıkraları Buluştu
Kültür sanat camiasından dostlarla bir araya geldiğimiz zaman, bazı zamanlar keşke birkaç tane daha Mehmet Nuri Yardım olsa diye konuştuğumuz olur. Mehmet Nuri Yardım, cidden işini severek ve titizlikle yapan bir ağabeydir. Pandemi döneminde evde kaldığı zamanlar boş durmadı kendini yine kitap hazırlığında buldu. Sefa Saygılı ile rahmetli Vehip Sinan’ın çizdiği  ‘Nasreddin Hoca’ kitabını yayına hazırladılar. İnkılâb Basım Yayım tarafından okurla buluşturulan kitap her yaş grubundan insana hitap ediyor. Vehip Sinan’ın çizdiği “Nasreddin Hoca” kitabı Sefa Saygılı ve Mehmet Nuri Yardım’ın yayına hazırladığı eser, her yaştan okura hitap ediyor. Sefa Saygılı ile Mehmet Nuri Yardım’ın büyük bir özenle derlediği, fıkralar; merhum karikatürist Vehip Sinan’ın çizdiği karikatürlerle buluşmuş oldu. Bu güzel kitap tebessüme çokça ihtiyaç duyulan günümüzde; medeniyetimizin mizahi dehası Nasreddin Hoca’nın o anlamlı bir o kadar da düşündüren fıkraları biraz olsun gülümsememize vesile olacak. Kitap; yakın tarihimizin güldüren yüzü Vehip Sinan ile asırlardır hem güldüren hem düşündüren Nasrettin Hoca’yı buluşturmuş oluyor. Bunun için kitap, Nasreddin Hoca ile yazılan diğer onlarca kitaptan farklı bir yerde duruyor. Bundan dolayı Sefa Saygı ve Mehmet Nuri ağabeyleri yürekten tebrik ediyorum. Kitabın hak ettiği ilgiyi görmesini diliyorum.

Kaleemat Sanat Galeri’den Yeni Sergiler
Çoğunlukla Arap dünyası, Suriye ve Ortadoğulu sanatçıların eserlerini ülkemiz sanatçıları ve sanatseverlerle buluşturan Kaleemat Sanat Galerisi, yeni sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. “Türkiye, Avrupa ve Arap dünyası arasında kültürel bir köprü kuruyoruz” diyen Galeri sahipleri Adnan ve Hüseyin Emiroğlu, her sergide büyük heyecan duyduklarını ifade ediyorlar. Suriyeli ünlü ressam Farouk Mohammed’in sergisinin ardından şimdi de Kalimat Sanat Galerisi ‘İstanbul Söz Evi’ sergisiyle yine ünlü Ressam Saad Arabi’yi misafir ediyorlar.
Çok üst kalibrede tablo ve eser görmek isteyen sanat severlerin mutlaka Üsküdar Altunizade’de bulunan bu galeriyi görmelerini tavsiye ediyorum.

 “Oyunun Renkleri” TRT Belgesel Ekranlarında Başladı
TRT film ve dizileriyle kendinden söz ettirirken, spor belgeselleriyle de dikkat çekmeye başladı. TRT Belgesel, spor belgeselciliğinde yeni bir sayfa açıyor. “Oyunun Renkleri” belgesel serisiyle, saha içinden saha dışına uzanan öyküler ve spor kültürünün hayatını yansıtan renkler sıra dışı bir anlatımla ilk bölümüyle izleyiciyle buluştu.TRT Belgesel, birbirinden iddialı yapımlarını izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. Sporun sosyal ve kültürel etkisi, rekabetin ve heyecanın insana ve yaşama dokunan çarpıcı yönleri “Oyunun Renkleri” belgesel serisiyle sporseverlerle buluşuyor. Her bölümde farklı renkleri ve etkileyici öyküleri ekrana taşıyacak olan belgeselin ilk bölümünde, Trabzonspor’un şampiyonluğu, şehrin ve insanlarının hikâyeleri üzerinden anlatıldı. Özlenen şampiyonluk, takımlarına tutkuyla bağlı milyonlarca taraftar, futbolla yaşayan bir şehir ve geçmişten geleceğe coşkulu bir öykü; Oyunun Renkleri belgeselinin “Fırtınayla Yaşamak” bölümünde, Trabzonspor’un yıllar sonra gelen şampiyonluğu, şehrin ve insanların gözünden ekranlara yansıtıldı. Hikâyenin tam içinden gelen spor yazarı Erdal Hoş, Trabzon’daki duyguyu ve takımın taraftarlarla bağını yaşanmışlıklar üzerinden anlatırken, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, takımın genç yıldızı Abdulkadir Ömür ve Trabzonsporlu taraftarlar da belgeselin ilk bölümüne konuk oldu.

 Adından Söz Ettirecek Bir Film Geliyor: ‘49’
Yapımını CNP Film’in, yapımcılığını Mehmet Canpolat’ın üstlendiği gerçek bir hikâyeden uyarlanan aksiyon filmi ‘49’, çekimlerine tüm hızıyla devam ediyor. Ön hazırlık döneminin ardından sete çıkan ekip, çekimleri Gaziantep ve Kilis’te gerçekleştiriyor.  Sinema sezonunda adından sıkça söz ettirecek ‘49’un yönetmenliğini Hakan İnan yapıyor. Senaryosunda Barış Erdoğan-İlker Arslan imzası bulunan filmin başrollerini İsmail Hacıoğlu, Hande Doğandemir, Sinan Tuzcu, Doğukan Polat, Hasan Küçükçetin ve MİT Dış Operasyonlar Başkanı Ekrem’i canlandıran usta oyuncu Kerem Alışık üstlendi. Türkiye yakın tarihinin dikkat çekici olaylarından birinin gerçek hikâyesini konu alacak ‘49’, ismini Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda IŞİD militanları tarafından esir tutulan 49 Türk vatandaşından alıyor.  11 Haziran 2014’te, binlerce kişilik IŞİD gücü, Irak’ın Musul kentine saldırdı. Irak Cumhuriyet’ine ait iki tümen ve polis gücü, direnmeden şehri terk edince, bütün Musul IŞİD’in eline geçti. Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu, IŞİD militanları tarafından işgal edildi ve 49 personel rehin alındı. Film, esir tutulan 49 Türk’ün sağ salim kurtulması için canla başla mücadele eden gizli kahramanların, MİT mensuplarının hikâyesini anlatıyor.

İmam Hatiplerin Başarıları Devam Ediyor 
Bazı kesimlerin düzenli negatif algılarına rağmen İmam Hatip Liseleri başarılarını katlayarak devam ettiriyor. Yapılan son sınavlarda elde edilen bir taraftan kıskandırırken diğer taraftan gururlandırıyor.  Kuruluş aşamasında katkılarımın olduğu Bozkır İmamhatip Lisesi Yardımlaşma Derneği (BİMDER) Başkanı arkadaşım Mehmet Görür’ün paylaşımları beni çok mutlu etti. İlçem Bozkır’dan mezun olduğum okulun öğrencilerinin derece yapmaları oldukça sevindirdi. Geçtiğimiz yıllarda YKS başarılarında önemli mesafeler kaydeden Anadolu imam hatip liseleri YKS 2022’de başarısını daha da ileriye taşıdı.  Önder’den yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin dört bir yanındaki okullardan gençler, sınavda ilk 100, ilk 1.000, ilk 10 bin ve ilk 100 binde önemli dereceler elde etti.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English