Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​İnsan Neden Alzheimer ve Demans Olur?

10 Haziran 2024

Vücut yönetim sisteminde saç ayağı şu şekildedir:
Yasama, beyin tarafından yürütülür.
Yürütme, beyincik uhdesindedir.
Yargı, vicdanın işidir.
Beynin meclis gibi farklı komisyonlarla çalışır ve genel kuruldan kabul gören kararlar yasama süreci tamamlandığı için yürütmeden sorumlu beyinciğe gönderilir onun takibinde uygulamaya koyulur.
Kararların ahlaki olup olmadığı da vicdan tarafından denetlenir.
Yönetimin bu üç ayağı kâinatın değişmez düzeni gereği yenilenme/inovasyon ile yoluna devam etmek durumundadır.
İnovasyon/yenilenme kâinatın en geçerli kanunudur.
“Her gün yeniden doğarız
Bizden kim usanası” 
Beytiyle Yunus Emre bu kanuna dikkat çeker.
Kendini yenilemeyen ölür.
Beyin/Beyincik ve Vicdan aktif tutulmaz, yeni bilgi ve tecrübelerle beslenmezse önce küçülür, sonra ölür.
Kur’an-ı Kerim’de Allah bu değişmez hakikati şu ayetle ifade eder:
“Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir!” İbrahim, 14/7.
Nimete şükür onu yaratıcının istediği doğrultuda aktif kullanmaktır.
Kullanılmayan nimet israfa girdiği için geri alınır.
Çünkü kâinatta israfa müsaade edilmez.
Bu görüşleri ifade ettiğimde kamuoyunca iyi tanınan ve Alzheimer ve Demans olan kişiler örnek verilerek şu soru soruluyor: 
Filan meşhur hoca, bilinen kişi sürekli okuyordu/yazıyordu/konuşuyordu. Nasıl bunlar Alzheimer/Demans olur?
Cevabım şudur: 
O bahsettiğiniz kişiler beyni tatile göndermiş beyincik üzerinden sürekli tekrar eden hazır yiyiciler olduğu için Alzheimer/demans oluyorlar.
Beyin sürekli yeni bilgiler, yeni görüntüler, yeni tecrübeler, yeni yüzler, yeni coğrafyalar, yeni lezzetler, yeni sentezler, farklı fikirler, değişik görüşlerle beslenir.
Beyin asla tekrar etmez, kesinlikle tekrar sevmez.
Beynin tekrar dışında ve onun bir çeşidi olan diğer bir düşmanı da stres…
Stres geçmiş ve geleceğe dair aynı noktaya takılıp, sürekli aynı şeyleri tekrar edip, kısır-döngüyle beyni yakmak demek…
Tekrar beyinciğin işidir. Hatta beyinciğin yürütmesi için verilen emirlerin dahi beyin tarafından sürekli güncelleme/yenileme/tazeleme/inovasyona tabii tutulması Allah’ın kesin emridir.
“Göklerde ve yerde kim varsa her ihtiyacını Ondan ister. O her gün yeni bir iştedir.” Rahman, 55/29.
Son nefese kadar aktif bir beyin istiyorsanız hayatınızdaki tekrarları azaltın, yenilikleri çoğaltın, en kötü tekrar stresten uzak durun.
180 kere de olsa tekrar iyidir yaklaşımı sizi Alzheimer ve demansa götürür.
Bizden söylemesi…

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”