Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Fizik Tedavi İle İlgili Merak Ettikleriniz

03 Thursday 2013

Fizik Tedavi Nedir?

Hareket sistemini ilgilendiren hastalıkların, vücudun dışından uygulanan, ancak eklem ve yumuşak dokuları etkileyebilen aletlerle tedavi etme yöntemidir. Fizik tedavinin amacı ise; kişinin herhangi bir hastalık veya kaza sonucunda günlük yaşamını sürdürmesi için gerekli olan vücut fonksiyonlarının kaybolması veya azalması halinde; hastayı fizik tedavi, egzersiz, eğitim ve diğer tedavi tekniklerini kullanarak; mümkün olan en fonksiyonel düzeye getirmektir.

Rehabilitasyon nedir?
Herhangi bir sebeple engelli hale gelen kişileri topluma kazandırmak için uygulanan tedavilerin bir bütünüdür. Rehabilitasyon,  aynı zamanda bir ekip tedavisidir. Ekipte fizik tedavi uzmanı ve terapistler (fizyoterapist, iş ve meşguliyet terapisti, psikolog, sosyal hizmet uzmanı vs.) yer alır.

Fizik tedavinin süresi ne kadardır?
Her seans 1 ile 1,5 saat sürmek üzere 15-20 seans uygulanır. Rehabilitasyon ise çok daha uzun sürer; hasta, senelerce rehabilitasyon görebilir.

Fizik tedavi aletleri can acıtır mı?
Hayır; ama eğer hastada eklem kısıtlılığı mevcutsa, örneğin omzunu kaldıramıyorsa, o zaman fizyoterapist, germe egzersizleri yapacağından hafif ağrı olabilir.

Fizik tedavi yöntemleri nelerdir?
Fizik tedavide çok çeşitli cihazlar ve yöntemler kullanılır. Ağrı tedavisinde tens, derin yapışıklıkları açmak için ultrason, kas güçlendirici cihazlar, ozon tedavi, bantlama, lazer, traksiyon, masaj, mezoterapi bunlardan bazılarıdır. 

Fizik tedavinin yararını görebilmek için neler yapmak gerekir?
Herhangi bir şey yapmak gerekmez. Yalnızca, tedavi sırasında hasta kendisine verilen egzersiz programlarını aksatmadan uygulamalı ve tedavi bittikten sonra kontrollere düzenli olarak gelmelidir. Günümüzde sadece ağrıya yönelik tedavi yapmıyor,  aynı zamanında bozulan mekanizmayı ve kas desteğini de tamamen yerine getirebiliyoruz. Dolayısıyla, tedaviden sonra,  aylarca egzersiz yapmaya gerek kalmıyor.

Fizik tedavi kimlere uygulanır?
Omuz, kol, bacak eklemlerinde ağrıları olanlara; romatizmal hastalıkların aktif döneminde olmayanlara; ortopedik ameliyatlar sonrasında kaslarında güçsüzlük, eklemlerinde ağrı ve hareket kısıtlılığı gelişenlere;  kırık, çıkık, incinme nedeniyle alçı sonrasında eklemlerinde sertleşmeler olanlara fizik tedavi uygulanır. Beyin, sinir hasarı sonucunda kol ve bacaklarında felç gelişenlere; hareket sistemi dışında, lenf dolaşımının bozulması sonucu kol ve bacaklarında şişme oluşan Lenfödem hastalarına da uygulanır.

Fizik tedavinin sakıncalı olduğu durumlar var mıdır?
Romatizmal hastalıkların aktif dönemlerinde (eklemlerin şiş, sıcak ve ağrılı olduğu dönemlerde) fizik tedavi uygulanmamalı; damar tıkanıklıkları, varisler, açık yaralar ve iltihaplı bölgeler üzerine uygulama yapılmamalıdır.

Kışın uygulanan fizik tedavi, ağrıları arttırır mı?
Yaygın fakat yanlış inanışa göre, kışın yapılan tedavilerde fayda alınamayacağı, hatta ağrıların artacağı sanılmaktadır. Halbuki fizik tedavide çok yoğun sıcaklar uygulanmamakta; genellikle bölgesel, hafif sıcaklar, derin dokulara nüfuz eden sıcaklar ve elektrik akımları uygulanmaktadır. Bu uygulamaların soğuk havalarda yapılması daha yararlıdır, çünkü romatizmal yakınmalar daha çok kış aylarında artış göstermektedir ve tedavinin ertelenmesi, kışı ağrılı geçirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English