Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​Derdi olan ya dergi çıkartır ya da film çeker

08 Eylül 2021
Mesut Uçakan, derdi olan bir yönetmen. Yıllardır bunun çabasını veriyor. Sürekli film ve dizi çekiyor. Genç sinema sevdalılarıyla bir araya gelmeyi seviyor. Onlara tecrübelerini aktarmak istiyor. İstiyor ki, onlar da anlasın Mesut Uçakan’ın derdini.
Ünlü yönetmen, son filmi ‘Suveyda’ ile yakın döneme, harf devrimine ait ilk dokunuşu ve eleştiriyi yapma cesaretini göstermiş oldu. ‘Kelebekler Sonsuza Uçar’ filmiyle de şapka kanunu üzerine bir eleştirel yaklaşım getirmişti.
‘Suveyda’ filminde harf devrimi sonrası ailesi tarafından hafız olması istenen bir çocuğun hikâyesi anlatılıyor. Ezanın Türkçe okunmaya başlanmasının halk nezdinde ki üzüntüsü de işlenmiş filmde.
Filmin basın gösterimi İstanbul Sinema Müzesi'nde yapıldı. Gösterime, medya, sinema ve sanat camiasından isimlerin yanı sıra oyuncular da katıldı. Filmin genç kahramanı, aynı zamanda gerçek bir hafız.
Yönetmen Mesut Uçakan filmle ilgili  yaptığı açıklamada, "Suveyda, Türk sinema tarihinde ilk defa yakın döneme, harf devrimine ait ilk dokunuşu yapma cesareti gösteren bir çalışma oldu. Bu tür ilkler benim filmlerimde çoktur. 'Kelebekler Sonsuza Uçar'da da şapka kanunu üzerine böyle bir eleştirel yaklaşım vardı. Bunda da iyi niyetle, bağcı dövme endişesine kapılmadan, hamasete düşmeden, hafız olmak isteyen 11 yaşındaki bir çocuğun dünyasını ön plana çıkartarak, birtakım metaforlarla güzel bir sinema yapmak istedik" diye konuştu.

Uçakan, filmi popülist bir anlatımla değil ciddi, seviyeli ve kaliteli bir estetikle izleyiciye sunma çabası içinde olduklarını da vurguladı.
Gönüle dokunan bu filmle, yeniden bir heyecan oluşmasını beklediklerini belirten Uçakan, "Kendi değerlerimiz, kendi kurtuluş reçetelerimiz üzerine, bir diriliş üzerine bu film bir kıvılcım olur diye ümit ediyoruz. Bu kıvılcımlara çok ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

Filmin yanlış anlaşılmalara mahal vermeyecek şekilde, objektif bir bakışla çekildiğini belirten oyuncu Fatih Küçük ise şunları söyledi, "Bu bizim ülkemizin, insanlarımızın yaşadığı bir dram. Bazı yerlerde ağır yaşanan bir dram, bizim memleketimizin geçirdiği bir süreç o dönemde yaşananlar. Mesut Uçakan, hiçbir zaman siyasi bir söyleme izin vermeyecek şekilde yansıttı. Her şey doğaldı, mekânlarımız çok doğaldı. Kayseri zaten bir film platosu gibi. Biz de set ortamında zaten yaşayarak oynadık."

Ödüllü yönetmen Mesut Uçakan, "Reis Bey", "Kavanozdaki Adam", "Kelebekler Sonsuza Uçar", "Yalnız Değilsiniz", "Anka Kuşu" ve "Sevda Kuşun Kanadında" gibi filmleriyle tanınıyor.
Yönetmen ve yapımcılığını Mesut Uçakan'ın yaptığı, “Süveyda”nın senaryosunu Hasan Yılmaz'ın kaleme aldığı filmin, görüntü yönetmenliğini Durmuş Sorgut, genel koordinatörlüğünü Gönül Moroğlu, yapım danışmanlığını ise Mustafa Karadeniz üstlenmiş.

Flaşbellek ‘En İyi Uluslararası Film’ Seçildi
Yönetmenliğini Derviş Zaim’in yaptığı Flaşbellek, ülkemize ödüller kazandırmaya devam ediyor. ABD’de düzenlenen  New York Indepedent Cinema Awards adlı festivalden ‘En İyi Uluslararası Film’ Ödülünü flaşbellek Kazandı.
 
Bu ödül filmin ABD’den kazandığı ikinci “En İyi Film ödülü“ anlamına geliyor. Flaşbellek, daha önce de Arizona eyaletindeki 27. Sedona Film Festivalinden En İyi Uluslararası Film Ödülünü kazanmıştı.
 
 Film, Suriye’den Türkiye’ye uzanan bir yolculuğun yarattığı dönüşüm hikâyesini heyecan dolu bir serüven olarak anlatıyor.
 
Yapıt, 2020 yılında Fransa’nın en önemli iki festivalinden biri olan 42. Cinemed (Montpellier) Film Festivali’nde ‘Genç Jüri Ödülü’nü kazanmış ve 12-19 Temmuz 2021 tarihlerinde Fransa’da CCAS (Social Activities of Energy) adlı kurumun organizasyonu ile salonlarda seyirci ile buluşmuştu.
 
Yönetmen Derviş Zaim, Flaşbellek’in uluslararası yolculuğuna Eylül sonunda Taşkent Film Festivali ile devam edeceğini belirtti.
 
Flaşbellek’in 2021-22 sinema sezonunda salonlarda Türk seyircisi ile buluşması bekleniyor.
 
Kıbrıs Zafere Doğru
Başrollerini Ahmet Kural, Serkan Çayoğlu, Pelin Karahan, Tayanç Ayaydın, Gülper Özdemir ve Devrim Saltoğlu’nun paylaştığı ilk sezonu “Bir Zamanlar Kıbrıs” olarak yayımlanan dizi, ikinci sezonunda “Kıbrıs Zafere Doğru” adıyla TRT 1’de ekrana gelecek.
 
Kıbrıs’ın Çanakkale Destanı olarak tarihe geçen “Erenköy Direnişi”nin ekranlara geleceği, yeni sezonda “Kıbrıs Zafere Doğru” ismiyle izleyiciyle buluşacak dizinin çekimleri geçtiğimiz günlerde Kıbrıs’ta başladı.
 
Erenköy Direnişi’nin tüm gerçekliği ve çarpıcılığı ile ekrana yansıyacağı yeni bölümlerde; Ankara, İstanbul ve İngiltere’den vatanlarını savunmak için üniversite tahsillerini yarıda bırakıp koşan Kıbrıslı öğrencilerin ve mücahitlerin destansı direnişi ile oyuncu Kemal Uçar’ın hayat verdiği Türkiye’nin ilk hava harp şehidi Kahraman Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in yürekleri dağlayan tarihe geçiş hikâyesi izleyiciyle buluşacak.
Kıbrıs Zafere Doğru, ikinci sezonunda kadrosuna kattığı yeni isimlerle izleyiciyle buluşacak. Diziye genç oyuncu Mehmet Aykaç “Erdil”, Tekin Temel “Ali Rıza Vuruşkan”, Musab Ekici “Kurtcebe” ve Metin Büktel ise “Gazeteci” rolüyle dizinin kadrosuna dahil oldu.

Eyüpsultan Belediyesi’nden Matematik Evi
İstanbul'da bir ilk olarak hayata geçirilecek ve öğrencilere matematiği öğretmenin ve sevdirmenin farklı, kolay ve eğlenceli yolunu sunacak olan Matematik Evi, eğitimlere başlayacak ve bir çığır açmış olacak.
İlkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuk gruplarına atölye çalışmalarıyla eğlenceli etkinlikler ve günlük hayattaki matematiğin gerçek, eğlenceli ve ilginç taraflarına dikkat çekilecek. Bu çalışma, öğrencileri, altın orandan Da Vinci Köprüsü’ne, kanalizasyon kapağındaki sırra, Mimar Sinan'ın yapılarındaki muhteşem fikirlerden, matematiğin gizemli yolculuğuna çıkartacak.
Bu yolculukla birlikte matematiğin sanatla ilişkisine, asal sayılara, çevre-yarıçap ilişkisinden, açı-görüntü sayısı ilişkisine, çarpma işleminin mantığına kadar ilköğretim müfredatından üst düzey matematiğe kadar her seviyeye uygun birçok örnek uygulama bulunacak. Tüm bunlar uzman matematik öğretmenleri ve rehberlerle öğrencilere sunulacak.
İlkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuk gruplarına atölye çalışmalarıyla eğlenceli etkinlikler ve matematiksel oyunlar sunarken, onların özgün, mantıklı, esnek ve alışılmamış biçimde bir matematikçi gibi düşünmeleri hedeflenecek, söyleşiler, yazar etkinlikleri, sempozyumlar, film gösterimleri, sergiler ve festivallerle birlikte her yaştan insanın yaşantılarıyla matematik ilişkisini kurması ve görmesi gerçekleştirilecek.
Ayrıca açık havada teorik ve uygulamalı eğitim ve etkinlikler ile sınıfa bağlı kalmadan ezberci kalıplardan uzak çalışmalar yapılacak.



Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Mustafa

    Dergimi kaldı artık kağıt israfı cikartmak

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English