Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​Bize/Batıya Yön Veren Metinler

09 Monday 2022
Gelişmenin, ilerlemenin ilk ve en önemli şartı okunan/yazılan kitap zenginliğidir.
Dünya tarihini incelediğimizde asla değişmeyen kural şudur: 
Kütüphanesinde ne çok kitap bulunduran millet, gelişmenin de zirvesindedir.
İskenderiye, Şam, Bağdat, Semerkant, Buhara, Konya, İstanbul, Londra ve Washington…
Bireysel veya millet olarak çıkış yapmak istiyorsak ilk başvurmamız gereken kapı kitap sayısını çoğaltmak.
Üç okumak, iki dinlemek, bir yazmak ve bazen konuşmak…
Önce dünyanın çalıştığımız alandaki birikimine sahip olmak, sonrasında o birikime katkıda bulunmaya çalışmak.
Peki, okurken neye dikkat edeceğiz?
Mantıkta kesin ve doğru bilgi tedarikine dair şöyle bir kural vardır:
“Eşya zıddıyla bilinir.”
“Diyalektik” dediğimiz bilginin zıddıyla birlikte ele alınması Kur’an-ı Kerim’in de metodudur.
İnsana yöneten epistemolojinin ikili bir sistem üzere bina edildiğini Allah belirtir:
“İnsana ve onu düzgün bir biçimde şekillendirene, Sonra da ona kötülük(fücur) ve iyilik(takva) kabiliyeti/eğilimi ilham edene and olsun ki, Kim kendini geliştirip (manevi kirlerden) arındırırsa, o kesinlikle ebedi mutluluğa ulaşacaktır.” Şems, 91/7-9.
“İlim müminin yitiğidir. Onu Çin’de de olsa alır.” Sözü ile Peygamberimiz (s.a.v.) bilginin evrenselliğine dikkat çekmiştir.
Çünkü ayette ifade edilen çift yönlü akış(takva/fücur) kıyamete kadar devam edecek ve sadece takvayı bilmekle takvalı olunmayacak, fücurunda ne olduğu anlaşılması gerekecektir.
“Çağların bağları çift yönlüdür. Şimdinin anlaşılmaması kaçınılmaz şekilde, geçmiş hakkındaki cehaletten kaynaklanmaktadır. Fakat, eğer şimdiki zaman hakkında hiçbir şey bilmiyorsak, geçmişi anlamak için kendini tüketmek de belki aynı derecede boş olabilir.” Marc Bloch (1886-1944)
Çağların bağlarını o zamanların kitaplarını okuyarak çözebilir ve o çözdüğümüz bağlarla bugün yürüyeceğimiz ümran köprüsünü kurabiliriz.
Okuyucularıma yukarıdaki kurduğum cümlelere uygun mutlaka okumaları gereken seri kitaplar tavsiyesinde bulunmak istiyorum.
Alev Alatlı’nın editörlüğünü üstlendiği, Kapadokya Üniversitesi Yayınlarından çıkan “Bize Yön Veren Metinler ve Batıya Yön Veren Metinler” kitapları doğu ve batıyı tanımak için güzel bir kaynak.
Dünü anlamadan bugünü hakkıyla yaşayamaz ve yarında dair bir eser bırakmazsanız.
O halde “Bize Yöne Veren Metinler” kitabının birinci cildinden başlayın okumaya…
Okudukça memnun olacak ve kesinlikle bana dua edeceksiniz.
Haydi!
Şimdi oku! Kabirde okuyamazsın.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English