Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Ani Isı Değişimlerinden Korkmayın, Önlem Alın!

10 Thursday 2013

Malum, mevsim sonbahar. Havalar bir ısınıp bir soğuyor. Bir gün güneşli, bir gün yağmurlu derken, gün içinde farklı saatlerde farklı hava koşulları ile karşılaşıyoruz. Sabah evden çıkarken, hava güneşli diye giydiğimiz tişört öğle saatlerinde hava bulutlanınca bizi üşütürken, hasta olmayalım diye giydiğimiz hırka ya da ceket, hava yeniden açınca terlememize neden oluyor.

Bahar aylarında meydana gelen bu ani hava değişimleri ve gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı, insanların adaptasyon mekanizmasını bozar. İnsan vücudunun ısı ayar merkezi “Hipotalamus” denen, beyinin özel bir bölümüdür. Çeşitli uyarıları algılayan bu yönetim merkezi vücudun ısısını; kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbrek üstü bezleri, yağ dokusu ve kaslar ile dengelemeye çalışır. Bu mekanizmalara uygun davranılmadığı takdirde insan sağlığı tehdit altında kalabilir. Isı, basınç, rüzgar gibi dış hava koşullarının ani değişimi, ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık nedeni olabilir. Bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir.

Bu dönemde hastalıklardan ve kas tutulmalarından nasıl korunuruz?

* Sağlıklı beslenin. İyi bir vitamin-mineral desteği ve besin çeşitliliği, iyi bir savunma mekanizması oluşturur.  Aşırıya kaçmamak kaydı ile, birçok minerali içinde barındıran fındık, kuru kayısı, badem, ceviz gibi kuru yemişler yemek, C vitamininden zengin meyve ve sebzeleri tüketmek ve en az 2,5 litre su içmek, beslenme konusunda alınabilecek basit önlemlerdir. Ayrıca, sonbahar ve kış aylarında demir içeriği yüksek kırmızı et, yumurta, karaciğer, pekmez ve kuru meyve gibi besinler tüketmek, kansızlığa karşı koruyucudur ve demir depolarımızın yenilenmesini sağlar.

* Bağışıklık sisteminizi güçlendirin: arı poleni, Beta karoten, vitamin kompleksleri, Koenzim, zencefil, zerdeçal, yeşil çay, ekinezya, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek destekler arasında yer alır.

* Üşümeyecek ve terlemeyecek şekilde, sıcaklığa uygun giyinin. Havanın aniden ısınıp, soğumasına karşı tedbirli olun; dışarıya çıkarken mutlaka bir ceket ya da hırka alın. Sonbaharın genelde yağışlı geçen günlerinde, hasta olmamak için ıslanmaktan mümkün olduğunca kaçının. Islandıysanız da, giysilerinizi en kısa sürede değiştirin.

* Uykunuza önem verin. Her gün 7 saat uyumaya gayret gösterin.
* Spor yapın, ancak spor sonrası korunmaya dikkat edin. Spor, iyi bir bağışıklık sistemi güçlendiricisidir; aynı zamanda kasları güçlendirir ve esnekliğini sağlar. Ancak, bahar aylarında, tutulmaların önemli bir kısmı, egzersiz sonrası iyi korunmamaktan kaynaklanır. Vücut ısısı normale dönmeden, teriniz soğumadan spor salonundan çıkmayın; çıkarken de mutlaka, giysilerle korunmaya dikkat edin.

Her türlü önleme rağmen, bir sabah kalktığınızda, yataktan doğrulamadığınızı veya boynunuzu oynatamadığınızı görebilir, ağrıdan ve hareket edememekten yakınabilirsiniz. Ani ısı değişimleri, bel ve boyun bölgesindeki kasların kasılmasına, bu da boyun ve bel tutulmasına yani “Miyalji”ye neden olur.

Kasılmanın bir an önce çözülmesi için, evde ılık duş ve bölgesel kompresler yapılabilir. Ancak bel ve boyun tutulmalarını sıkça yaşıyorsanız, doktor yardımı almadan geçmiyor ve 3 günden fazla süren tutulmalara maruz kalıyorsanız en kısa sürede bir “Fizik Tedavi” uzmanına başvurmanız gerekir. Bu tür tutulmalarda, genellikle, kas spazmının derecesine göre ilaç tedavisi, masaj ve diğer fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Gerçek neden araştırıldıktan sonra; kas kasılmalarına zemin hazırlayan başka bir sebep varsa, ciddiyet derecesine göre, ilaç tedavisi ve/veya ozon-oksijen tedavisi uygulanır; hastanın fizik tedavi programı alması da gerekebilir. Tedavi sonunda direnci ve esnekliği artan kasların, sıcaklık farklarından etkilenme riski azalır.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English