Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yanan alanların uydu görüntüsü paylaşıldı

Greenpeace Türkiye, yaklaşık iki hafta süren orman yangınlarında Manavgat, Marmaris, Adana, Osmaniye'de yanan alanların öncesi ve sonrası hallerinin uydu görüntülerini paylaştı. Greenpeace Türkiye İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, bu yıl Türkiye orman yangınlarında toplam 178 bin hektar, sadece Muğla ve Antalya'da ise 124 bin hektar ormanlık alanın yandığı söyledi.

Yanan alanların uydu görüntüsü paylaşıldı
Greenpeace Türkiye, başta Antalya- Manavgat ve Muğla- Marmaris olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan büyük orman yangınlarıyla ilgili, tahrip olan alanların, yangın öncesi ve sonrası durumunu gösteren uydu görüntülerini derledi. Greenpeace Türkiye'den şu çağrı yapıldı:

“İklim krizine karşı toplumsal kırılganlığı önlemek, çocuklarımızı yarınlara hazırlamak için adil dönüşümlere, iklim adaleti siyasetine ihtiyacımız var. Yapabileceğimiz, yapmamız gereken çok şey var, ama çok vaktimiz yok. Bunun coğrafi, kişisel, türsel, ülkesel ve siyasal sınırları aşan, kolektif bir hayatta kalış mücadelesi olduğunu idrak etmemiz ve üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor."

ÜLKE TARİHİNİN EN BÜYÜK YANGINI

Yaşanan yangınların ülkenin gördüğü en büyük yangınlar olarak nitelendiren Greenpeace Türkiye İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, 28 Temmuz 2021'de başlayıp iki hafta boyunca devam eden orman yangınlarının, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yaşam kaynaklarınızı kül ettiğini söyledi.

İKİ İLDEKİ KAYIP 124 BİN HEKTAR

2021 Türkiye Orman Yangınları ve özellikle Ege ile Akdeniz'deki yangınların bilinen yangınlara benzemediğine işaret eden Akgül, “Devasaydı. Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi'nin (EFFIS) verilerine göre, 28 Temmuz- 12 Ağustos tarihleri arasında, sadece Muğla ve Antalya'da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektar" dedi.

250 BİN FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Türkiye'de 2021'in tamamında yaşanan orman yangınlarında yok olan ormanlık alanın ise 178 bin hektar civarında olduğunu açıklayan Akgül, “Yani 1 milyar 780 milyon metrekare. Popüler ölçüyle, yaklaşık 250 bin futbol sahası, tüm İstanbul'un yaklaşık 5'te 1'i büyüklüğünde bir alan. Bu rakam, yine EFFIS'in verilerine göre aynı dönem ve aynı bölgede 2008- 2020 arasında ortalama yanan alanın 8 katından daha büyük" diye konuştu.

BİTMEK BİLMEYEN BİR YANGIN FIRTINASI

Orman mühendisleri, iklim bilimciler, konunun uzmanlarının aslında çok uzun zamandır ormanların yangınlara karşı çok daha kırılgan hale geldiğini anlattığı ve uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Onur Akgül, “Ortalama sıcaklıklardaki artışlar, havadaki nem oranının gitgide düşmesi, sıklığı ve şiddeti artan sıcak dalgaları, orman yangınları için mükemmel koşullar oluşturuyor. Ve 2021 yangınlarının bize gösterdiği üzere, en ufak bir tetikleyici, en ufak bir kıvılcım, önü alınamaz bir faciaya yol açabiliyor" dedi.

GEZEGEN 1,2 DERECE DAHA SICAK
Yaşanan süreci bitmek bilmeyen bir yangın fırtınasına benzeten Akgül, “Devamı da gelecektir. Çünkü gezegen, insan edimi kaynaklı iklim değişikliğinden ötürü, endüstri devrimleri dönemine göre ortalama 1,2 derece daha sıcak artık. Çünkü atmosferdeki karbon oranı, artık 420 ppm seviyesinde. Çünkü son 20 yılın deniz seviyesi yükselişi, yılda ortalama 3,2 milimetre. Doğal afetler çağının sonuna geldik artık" diye konuştu.

ÇÖZÜMÜ YİNE İNSANDA
IPCC'nin, 6'ncı Değerlendirme Raporu ile iklim değişikliğine ve onunla mücadelede ülkelerin aldığı önlemlerin etkinliğine dair paylaştığı güncel tespitleri de yer veren Akgül, şunları söyledi:

“Sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamak için, ülkelerin, emisyonlarını 2030'a kadar yarıya indirmesi gerekiyor. Gezegenin büyük kısmı sıcak dalgalarının etkisi altında. Son dönemlerin aşırı sıcakları, insan etkisi olmadan imkansız olurdu. Mevcut iklim politikaları ve ulusal katkı beyanlarının 2100'de bizi getireceği en iyi nokta, 2.7 derecelik küresel ısınma. Yani mevcut durum aslında küresel bir iklim felaketinin fragmanı niteliğinde."

İKLİM İÇİN SEFERBERLİK ZAMANI
Akgül, iklim krizinin sadece küresel sıcaklık artışı ve sera etkisi nedeniyle değil ama yaşanan ve yaşanacak olan facialar nedeniyle de aslında ülke sınırlarını önemsizleştiren, bir nevi kader birliği yaratan bir hakikat olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı TBMM'de onaylayarak bu mücadeledeki ciddiyetimizi gösterme ve tüm nüfusu iklim seferberliğine çağırma şansı olduğunu anlatan Akgül, şu önerilerde bulundu:
“Dahası, elektrik üretiminde yüzde 60'lardan daha yüksek orandaki fosil yakıt bağımlılığımızı ortadan kaldırma, kömürlü termik santralleri kapatma, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırma sorumluluğumuz var. Ormanları, tarım alanlarını, su varlıklarını koruma sorumluluğumuz var. Fosil yakıta dayalı yaşam biçimi artık geçmiş çağların ilmi. Bizim yarının iklim ve çevre dostu dünyasını kurmaya ihtiyacımız var. Şehirleri ve diğer yerleşim yerlerini, uyum ve etki azaltma politikaları temelinde yeniden tasarlamaya ihtiyacımız var. İklim krizine karşı toplumsal kırılganlığı önlemek, çocuklarımızı yarınlara hazırlamak için adil dönüşümlere, iklim adaleti siyasetine ihtiyacımız var."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 5
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyalı
    3 yıl önce

    Antalya-Kayseri YHT hattı daha önce Manavgat'tan geçiyordu, bu ağaçlıklar bahane edilerek yeri değiştirilmiş ve Alanya ile Manavgat YHT hattından safdışı edilmişti. Serik üzerinden Antalya ile bağlantı kuruyordu. Şimdi bu yangından sonra ise artık eski proje olan Manavgat güzergahı yandığından ileri sürülen ağaçlar yanmış asıl güzergahın geçeceği Serik hattında orman alanlar kalmıştır. Şimdi Yeni Proje ile milyonlarca ağaç katledilecektir. Halbuki Manavgat üzerinden gelse zaten güzergahta orman kalmadığından hiçbir ağaç telef olmayacaktır. Bakalım bekleyip göreceğiz. Manavgat ve Alanya'nın orman nedeniyle saf dışı edilmesi tam bir bahane idi. Arka planda Karaman'ın menfaatleri gözetilmişti. Bu güzergahı da değiştiren Karamanlı Lütfi Elvan olduğuna inanıyorum. Çünkü pekçok Konya lehine olan Proje onun Karaman lehine olması için ettiği müdahale ile Konya'nın aleyhine olmaya başlamıştı. Bunlardan biride işte bu YHT hattı idi. Manavgat üzerinden Antalya ve Alanya'ya bağlandığında Karaman'a bu hattın pek bir faydası olmuyordu. Sadece Antalya'ya ulaşımda biraz faydası olacaktı. Hattın Serik üzerinden Antalya bağlantısı ile ilerde Beyşehir gölünün hemen altından Isparta'ya bağlanması da sağlanabilecekti. Böylece Karaman'ın Isparta, Denizli, Aydın ve İzmir ile demiryolu bağlantısı kurulmuş olacaktı. Halbuki bu bağlantı kurulmazsa Karaman ta Polatlı üzerinden dolaşan hat ile Afyon, Uşak ve İzmir'e bağlanacaktı. Bu ise Karaman için hiç iyi değildi. Afyon Konya arasında mevcut hattın elektrifikasyonu yapılacak ama eski hat olduğundan kullanışlı değildi, yolcu taşımaya da elverişli değildi. İşte güya ormanlık alanlar ileri sürülerek, Manavgat yerine Serik Üzerinden Konya Antalya bağlantısı yapılarak ilerisi için Karaman-İzmir YHT veya HY hattının altyapısı oluşturulmuştu. Allah buna, perde arkasında farklı neden olduğundan yani ileri sürülen gerekçe doğru olmadığından, müsaade etmedi, şimdi ileri sürülen gerekçeler kül oldu. Eski ve Yeni Güzergah https://www.haberantalya.com/hizli-tren-sil-bastan/427263/

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (3)
  • Avatar
    Bozkirli
    3 yıl önce

    Bunların vatani sevmediğini dusunuyorum her şey beklenir.

    • Begen (1)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English