Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Küresel Parlamenter Göç Konferansı'nda "göçmen yükünde adil paylaşım" konusu tartışıldı

Ürdün Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmad Al Safadi: "Hem ev sahibi ülkeler için hem de mültecilerin daha insani şartlarda yaşaması için bu soruna uluslararası makul çözümler bulunmalı" BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Politika Uzmanı Ziad Ayad: "Maalesef mülteci yükü en fazla düşük gelirli ülkelerin omuzunda"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Ürdün Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmad Al Safadi, Türkiye, Ürdün gibi en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerin yükünün paylaşılması gerektiğini belirterek, "Bu yük paylaşımı, sadece insani yardımlarla çözülemez. Uluslararası makul çözümler bulunmalı." dedi.


TBMM'nin Parlamentolar Arası Birlik (PAB) ile İstanbul'da ortaklaşa düzenlediği "Küresel Parlamenter Göç Konferansı" devam ediyor.


Al Safadi, moderatörlüğünü Gabon Senato Başkanı Lucie Milebou Aubuson'nun yaptığı "Göç Konusunda Sorumluluk ve Adil Yük Paylaşım” panelinde konuştu.


Ev sahibi ülkelerin üzerindeki mülteci yükünün giderek arttığını belirten Al Safadi, bu durumun çoğu zaman krizlere neden olduğunu söyledi.


Al Safadi, ev sahibi ülkelerin mültecilere hizmet sunumunda yaşadığı aksaklıkların toplumlarda birtakım sorunları da beraberinde getirdiğini dile getirerek, uluslararası bir girişim oluşturulup ev sahibi ülkelerin yüklerinin azaltılması gerektiğini kaydetti.


Uluslararası girişimin hem mültecilerin insani koşullarda yaşamını sürdürmesine yardımcı olacağını hem de ev sahibi ülkeler içinde olası krizleri önleyeceğini vurgulayan Al Safadi, "Ürdün, yeterli kapasiteye sahip olmadığı halde en fazla göç akımına uğrayan ülkelerden biri. Göç kriziyle baş edebilmek için hem bölgesel hem de uluslararası iş birliği zorunlu. Ön safhada yer alan ülkelerle dayanışma ve yardım kaçınılmaz." ifadesini kullandı.


Al Safadi, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Göç konusunda özellikle ön safhada yer alan Türkiye, Ürdün gibi ülkelerin üstelendiği yükün paylaşılması gerekiyor. Bu yük paylaşımı, sadece insani yardımlarla çözülemez. Ev sahibi ülkelerde bulunan mültecilerin yükü, birçok karmaşıklığı ortaya çıkarıyor. Hem ev sahibi ülkeler için hem de mültecilerin daha insani şartlarda yaşaması için bu soruna uluslararası makul çözümler bulunmalı."


- "Mülteciler konusunda hakkaniyetli yük paylaşımı yapılmalı"


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Politika Uzmanı Ziad Ayad ise zorunlu göç nedeniyle dünya genelinde 100 milyon kişinin mülteci durumuna düştüğünü belirtti.


Dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülkelerin yüksek gelirli ülkeler olmadığına dikkat çeken Ayad, şu ifadeleri kullandı:


"Maalesef mülteci yükü, en fazla düşük gelirli ülkelerin omuzunda. Elbette bu ülkelerin cömertliği ve misafirperverliği kayda değer bir durum. Mültecilerin yüzde 85'i düşük gelirli ülkelerde, yüzde 72'si komşu ülkelerde yaşıyor. Bu tabii ki coğrafyadan kaynaklanan bir durum. Göç yükünü 5 ülke paylaşıyor. Türkiye, en fazla mülteciye 8 yıldır ev sahipliği yapıyor."


Gayri safi milli hasılaları düşük ülkelerdeki göçmen yükünü azaltmak için mutlaka çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Ayad, şunları kaydetti:


"Buradan tüm dünyaya bir çağrı yapmamız lazım. Hem ev sahibi ülkelerin yükünü azaltmak hem de mültecilerin insani şartlarda yaşamlarını sürdürmek için hakkaniyetli bir yük paylaşımı sağlanmalı. 2018'de mültecilerle ilgili imzalanan mutabakat kapsamında gerekli olan bazı adımlar atılmış durumda ama bu adımların artık eyleme dönüşmesi gerekiyor. BM olarak sorumluluk ve yük paylaşımı konusunda teşviklerimizi sürdürüyoruz."


Ayad, ev sahibi ülkelere verilecek desteklerin, o ülkelerdeki mültecilerin daha onurlu bir yaşam sürdürmelerini de sağlayacağını belirterek, hükümetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da bu yardım konusunda daha aktif olması gerektiğini söyledi.


Birleşmiş Milletler (BM) Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Üyelerinin Haklarının Korunması Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Fatima Diallo da mültecilerle ilgili yapılan küresel anlaşmaların bağlayıcılığı olduğunu ve uygulanması gerektiğini vurguladı.


Çoğu Avrupa Birliği üyesi ülkenin göçmen anlaşmasını imzalamadığını belirten Diallo, "Her ne kadar bu anlaşmaların bağlayıcılığı varsa da imzalamayan ülkeler de göç sorunun çözümünde yer almak zorunda." dedi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”