Son Dakika Haberler

Kripto Para Borsası Nedir?

Fiat para birimlerini kripto para birimlerine dönüştürme, takas etme ve dönüştürme konusunda uzmanlaşmış platformlara kripto para borsaları denir. Serbest piyasa modelini tam anlamıyla uygulayan kripto para borsalarında, her bir tokenin fiyatı, alıcı ve satıcıların arz ve talebine göre otomatik olarak belirlenir. Madeni para almak veya satmak istiyorsanız, herhangi bir fiyattan ticaret emri verebilirsiniz.

Peki Bitcoin fiyatı nasıl belirlenir Bitcoin neye endekslenir? Bitcoin fiyatını neler etkiler Bitcoin fiyatı nasıl değişir güvenilir kripto para borsası çalışma mantığını anlatan yazımızda tüm bu sorulara cevap vermeye çalışacağız. Mevcut döviz kurunun üzerinde veya altında emir vermekte özgürsünüz, ancak çoğu işlem, alıcı ve satıcı beklentilerinin kesiştiği noktada gerçekleşir. İşlemin gerçekleştiği fiyat, koinin o andaki ilgili borsadaki fiyatını belirler.


Kripto Para Borsalarında Fiyatlar Neden Farklı?
Çünkü borsalar birbirileriyle bağlantılı değil. Her borsa, Bitcoin fiyatını kendi işlem hacmine ve kullanıcı arz ve talebine göre belirler. Bir borsanın işlem hacmi ve aktif kullanıcı sayısı ne kadar yüksekse, piyasa ortalamasına o kadar yakındır. Bitcoin veya başka herhangi bir kripto para birimi için sabit bir fiyat garanti edilmez. Piyasada alıcıların ve satıcıların ortak buldukları şey fiyattır. Bu nedenle kullandığınız borsaya göre fiyat değişmektedir. Farklı kripto para borsalarının aynı coin için farklı fiyatlara sahip olması, bazı trader'lara kar elde etme fırsatı sunuyor. Düşük borsalarda alıp yüksek borsalarda satarak gelir elde edilebilir. Buna arbitraj denir. Arbitrajcı başka bir borsada satın aldığı coinleri doğru zamanda ve daha yüksek bir fiyattan satabilirse kar elde edecektir.


Kripto Para Borsası Nasıl Para Kazanır?
Ücretsiz üyelik mantığıyla çalışan kripto para alım satım platformları, yapılan alım satımlardan toplanan komisyonlardan gelir elde etmektedir. Bazı borsalar, kullanıcı hesabınıza para göndermek için bir ücret talep etmez, ancak borsa veya itibari para birimi dönüştürme hizmeti, belirli bir işlem ücreti alır. Bireysel kullanıcılar genellikle hızlı ve kolay işlemler için kripto para borsalarını seçerler. Bazı borsalar, düzenli ve sık aralıklarla büyük miktarlarda işlem yapan trader’lar için özel seçenekler sunabilir. Örneğin, profesyonel kullanıcılardan düşük işlem ücretleri talep edebilirsiniz. Bazı istisnalar dışında, borsadaki kişisel cüzdanınızdan geleneksel bir banka hesabına para aktarmanın her zaman bir ücreti vardır.


Kripto Para Borsalarında Likidite Nedir?
Burada kripto para borsaları için kullanılan “likidite” kavramına açıklık getirmek gerekiyor. Bir kripto para borsasındaki likidite, çok sayıda kullanıcıyı ve işlem hacmini ifade eder. Yüksek likit kripto para borsalarında, çok küçük değer aralıklarında bile Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin alıcılarını ve satıcılarını bulabilirsiniz. Bu tür borsaların varlıkları nakde çevirmesi veya “tasfiye etmesi” daha kolaydır. Bu işlemler, boşluk çok küçük olduğu için bu borsadaki kıyaslama fiyatını etkilemez. Bitcoin'de ön planda, üretilebilecek maksimum BTC miktarı (21 milyon adet) sabittir, bu nedenle enflasyonun veya deflasyonun meydana gelip gelmeyeceği doğrudan kullanıcıya bağlıdır. Madenciler tarafından az çok tahmin edilebilir miktarda bitcoin üretildiği göz önüne alındığında, yeni basılan madeni paralar düzeyinde talep oluşumu, enflasyonun sabit olduğu anlamına gelir, ile karşılaştırıldığında, Bitcoin'in piyasa değeri bugün hala potansiyelinin çok altında, bu nedenle fiyatı zorlamak kolay BTC yukarı veya aşağı. Teorik olarak, Bitcoin piyasası fiyatını etkilemek için astronomik miktarda para gerektirmez, bu yüzden Bitcoin fiyatı bu kadar değişkendir.
 
 Bir Cointelegraph raporuna göre Amazon CEO'su Jeff Bezos'un kişisel serveti, dolaşımdaki Bitcoin'in toplam değerini aşıyor. Bloomberg verilerine göre, bu yazı itibariyle Bezos'un kişisel serveti 189 milyar dolardır. Coinmarketcap istatistiklerine göre, Bitcoin'in piyasa değeri 170 milyar dolar civarında görünüyor. Jeff Bezos'un fiyatı değiştirmeden Bitcoin'in tamamını satın alması teknik olarak imkânsız gibi görünse de, milyarlarca dolar değerindeki BTC'yi alıp satmak büyük fiyat dalgalanmalarına neden oluyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English