Ülkemizin eşsiz şehirlerinden biri olan Konya, Mevlana’nın huzur dolu şehri olarak tanımlanır. Türkiye’nin gezip görülmesi gereken şehirleri arasında ilk sıralarda yer alan bu muazzam şehirde, mutlaka keşfetmeniz gereken tarihi yerler bulunur. Dilerseniz, bu tarihi yerleri sıralamaya başlayalım!
Mevlâna Müzesi
Bütün dünyayı etkileyen felsefesiyle dikkat çeken Mevlâna Celaleddin Rumi’nin Türk ve İslam kültüründeki yeri bir hayli büyüktür. Günümüze kadar korunarak gelmiş ve müzeye çevrilmiş Mevlevi Dergâhı, en çok ziyaret edilen müzelerdendir. 1926 yılından beri aktif olan müze, haftanın her günü ziyaretçilerine ücretsiz olarak açıktır.
Karatay Medresesi
Anadolu Selçuklu zamanında yaptırılan Karatay Medresesi, kendi devrine ait olan özel çini ve taş işçiliğinin keşfedilebileceği bölgedir. Medresenin giriş kapısında sizleri oldukça görkemli bir taş işçiliği karşılayacaktır.
Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılan medrese, 1955 yılından beri müze olarak ziyarete açıktır. Selçuklulardan sonra Osmanlılar tarafından kullanılan medrese, döneme ait çini eserlerinin sergilendiği özel bir yerdir.
Konya Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra Türkiye’nin en eski ikinci arkeoloji müzesi olma özelliğini taşıyan Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında ziyaret açılmıştır. 1927 senesinde Mevlâna Müzesi ve 1953 yılında İplikçi Camii’ne taşınan özel eserler, 1962 senesinde bugün yer aldığı müze binasına taşınmıştır. Konya Arkeoloji Müzesi içerisinde Neolitik Çağ eserleri ve Eski Tunç ile Orta Tunç çağlarına ait eserler görebilirsiniz.
Konya Bilim Merkezi
TÜBİTAK desteği ile güvence altına alınan Konya Bilim Merkezi; tematik sergiler, açık hava sergileri ve içerisindeki özel bölgeler ile dikkat çekenler arasında yer alır. Kuruluşu 2014 yılına dayanan Konya Bilim Merkezi, rüzgâr enerji santrali ve güneş panelleri ile Türkiye’de inşa edilen önemli bir yeşil bina olarak karşınıza çıkar. Bu özel bilim merkezi, teknolojiyi toplumun her kesimi için daha algılanabilir ve ulaşılabilir hale getirmeyi hedefler.
Konya Atatürk Evi Müzesi
Atatürk’ün Konya’yı ziyaret ettiği zaman kaldığı ev olan çift katlı tarihi bina, 1928 yılında Konyalıların Mustafa Kemal Atatürk’e ufak bir teşekkürü olarak tescil edilmiştir. 1940 ve 1963 yılları arasında Vali Konağı olarak kullanılan bu bina, onarıldıktan sonra Atatürk Evi ve Kültür Müzesi olarak ziyaret açılmıştır.
Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi
Konya’nın Meram ilçesindeki Sırçalı Medrese 1242 senesinde kurulmuştur. Osmanlı ve Selçuklu zamanlarında aktif olarak kullanılan bu medrese, zaman içerisinde restorasyonlardan geçirilerek son halini almıştır. Müze içerisinde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait mezar taşlarını ve diğer taş eserlerini görebilmeniz mümkündür. Sırçalı Medresesi özellikle çinileri ile sanat yönünden son derece büyük bir değere sahiptir.
İnce Minareli Medrese
Konya Selçuklu ilçesinde yer alan İnce Minareli Medrese, 1254 yılında Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır. 19. yüzyılın sonlarına kadar faaliyetlerine devam eden İnce Minareli Medrese, daha sonra çeşitli onarımlar geçirerek Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak tekrar açılmıştır. Selçuklu ve Karamanoğlu devrine ait ahşap, taş ve mermer oymaların yer aldığı müzede Selçukluların sembolleri arasındaki çift başlı kartal figürünü de görebilirsiniz.
Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Konya Akşehir ilçesinde açık olan Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 1992 yılında ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde Akşehir’de görülen karma kültürü anlatabilecek etnografik eserler sergilenir. 13. yüzyıla ait ahşap işçiliği örneklerini de görebileceğiniz müzeyi Konya ziyaretlerinizde mutlaka gezip görmelisiniz.
Kültür Park
2009 yılında kurulan Kültür Park, Alaeddin Tepesi’nin tarihi dokusunu keşfetmek isteyenlerin favorileri arasındadır. Yeşil bölgeleri ve dinlenme alanları sunan bu parkta, aynı zamanda kapalı kermes alanları ve çeşitli sosyal alanlar bulunur. Amfitiyatro ve tarihten günümüze kadar hoş ve sakin ortam sunan Dede Bahçesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Dede Bahçesi içerisinde bulunan köşk ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
3500 metrekarelik alana sahip olan Tropikal Kelebek Bahçesi, şehir merkezine yakınlığı ile dikkat çeken tarihi yerler arasındadır. Doğal alanlarında kelebekleri gözlemleyebileceğiniz bu bahçe, Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanlarına sahip olmasından dolayı öne çıkar.
Konya, bu gibi tarihi yerler ve daha nicesiyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir şehrimizdir. Konya’nın eşsiz tarihi güzelliklerini keşfetmek isterseniz Pegasus ile yolculuk etmeyi deneyebilirsiniz. Türkiye’nin en köklü hava yolu şirketleri arasında bulunan Pegasus ile uygun fiyatlı uçak biletlerine en güvenilir şekilde erişebilirsiniz.
Seyahat süreçlerini son derece konforlu hale getiren Pegasus, uygun fiyatlarla muhteşem uçuş deneyimini bir arada sunuyor. Siz de şimdi web sitesini ziyaret edip Konya uçak bileti ara ve bul araması yaparak biletinizi alabilir, muhteşem bir deneyime hazırlanabilirsiniz!
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.