Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Eskişehir'de, "Son İstasyon Eskişehir" oyunu sahnelendi

Anadolu Ajansı haberine göre;

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de, kentin kurtuluşunun 100. yılında milli mücadele dönemi ile Behiç Erkin önderliğinde Türk demir yolculuğunun kuruluş hikayesinin anlatıldığı tiyatro oyunu sanatseverlerle buluştu.


Anadolu Üniversitesi (AÜ) Devlet Konservatuvarı Araştırma Görevlisi Esen Poyraz'ın araştırmacı olarak çalıştığı, "Mekan, Zaman ve İnsan Üzerine Mekana Özgü Bir Sahneleme Modeli Örneği: Behiç Bey" başlıklı proje kapsamında "Son İstasyon Eskişehir" adlı bir bölümlük tiyatro oyunu, Eskişehir Tren Garı'nda sahnelendi.


AÜ Bilimsel Araştırma Projeleri komisyonu tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Devlet Konservatuvarı Öğretim Elemanlarından Prof. Erol İpekli'nin yaptığı proje kapsamında Poyraz'ın uyarladığı, yönettiği ve oynadığı oyuna tiyatroseverler ilgi gösterdi.


- Oyunun konusu


Eskişehir tren istasyonu, Eskişehir'in bireysel ve toplumsal hafızasında önemli bir yeri vardır. Geleneksel bir Osmanlı şehri olan Eskişehir'in modern kente dönüşümü demiryolunun 19 Haziran 1892 tarihinde kente gelmesiyle başlamıştır. Şehir 19. yüzyılda İstanbul, Ankara ve İzmir demiryolu hattını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktası olarak ön plana çıkmıştır.


Bu stratejik öneminden dolayı Eskişehir 1919-1922 yılları arasındaki 3 yıllık sürede hem İngiliz işgaline, hem Yunan işgaline hem de Kurtuluş savaşına tanıklık etmiştir. Milli mücadele döneminin Eskişehir'de bu kadar hareketli geçmesinin ana sebebi de tren istasyonun şehirde bulunmasıdır. Eskişehir, milli mücadele ve demiryolları denilince de öncelikle Behiç Erkin'i anmak gerekir. Atatürk'ün silah arkadaşı Behiç Erkin, Çanakkale ve Kurtuluş savaşının kazanılmasında önemli katkıları olan bir milli mücadele kahramanıdır.


Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın kurucusu ve ilk genel müdürü (1920-1926) olan Erkin, "Demiryollarının Babası" olarak anılır. Ölümünden sonra Eskişehir'e defnedilen Behiç Erkin'in anıt mezarı yine istasyon sınırları içinde bulunan Enveriye'dedir.


Oyunda, Eskişehir'in kurtuluşunun 100. yılında milli mücadele dönemi ve Behiç Erkin önderliğinde Türk demir yolculuğunun kuruluş hikayesi anlatılıyor. Bu sayede yeni kuşaklar hem Eskişehir'de milli mücadele döneminde yaşanan olayları hem de Behiç Erkin'i ölümünün 61. yıldönümünde daha yakından tanıma fırsatı buluyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”