Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Afganistan'da lunaparklar insana aç, insanlar ise ekmeğe muhtaç

Bir zamanlar binlerce kişinin eğlendiği Karga Gölü Kompleksi'nde şimdilerde boş gondollar ve metruk kayıklar yeni müşterilerini bekliyor Komplekste restoran sahibi Azizi: "Bir gün ülkede ekonomik sorunlar da çözülür ve burası da eski günlerine kavuşur umuduyla biz hizmet vermeye devam ediyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KABİL (AA) - SAYED KHODAİBERDİ SADAT/BİLAL GÜLER - Afganistan bir dönem yoğunluğuyla bilinen Karga Gölü Eğlence Kompleksi'nde bugünlerde ülkedeki kronik sorunlar ve yoksulluk nedeniyle sessizlik hakim.

Hafta sonları binlerce kişinin ziyaret ettiği, içinde lunapark, restoran, dükkanlar, spor tesisleri ve sayfiye alanlarının olduğu komplekste sadece şehir dışından gelen birkaç kişi ve Taliban mensuplarını görmek mümkün.

Lunaparkların alameti farikalarından olan gondollar boş çalışırken, göl kısmında ise kayık ve su bisikletlerinin çoğu boş bekliyor.

Komplekste 200'den fazla dükkan ve restoran bulunuyor ancak ekonomik sorunlar nedeniyle birçoğu kepenk kapatmış, kalanlar ise müşteri bekliyor. Eskiden Afgan sanatçıların canlı performanslarını sergilediği mekanlar ise Taliban'ın sanatçılara getirdiği kısıtlamalar nedeniyle sessizliğe bürünmüş durumda.

Ülkede yoksulluk nedeniyle organ satışı, afyon üretimi, ekonomik sorunlar ve uyuşturucu bağımlılığı gibi sorunlar Taliban yönetiminin güncel sorunları arasında yer alıyor. İnsanların öncelikleri ülkedeki imkansızlıklar nedeniyle her ne kadar önce gıda ve sağlığa erişim olsa da Karga Gölü Eğlence Kompleksi esnafı eski kalabalık günlerin geri gelmesi umudunu koruyor.

- Esnaf faaliyetlerini sürdürmekte kararlı

Ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlar herkesi olumsuz etkilese de Karga Gölü esnafı hizmet vermeye devam etmekte kararlı.

Komplekste restoran sahibi Hacı Rüstem Azizi, AA muhabirine, ekonomik kriz yüzünden çoğu kişinin Karga Gölü'ne gelemediğini söyledi.

Bazı restoranların, çalışanlarının maaşlarını ödeyecek kadar kazanmadığı için kapılarını kapattığını ifade eden Azizi, "Bir gün ülkede ekonomik sorunlar çözülür ve burası da eski günlerine kavuşur umuduyla biz hizmet vermeye devam ediyoruz." dedi.

Kompleksteki lunaparkta işletme sahibi Vahidullah Arabzade de halkın ekonomik durumu iyi olmadığı için eğlence mekanlarına gidemediğini belirtti.

Üç ve dört ay öncesine göre lunaparkın hayli boş kaldığını dile getiren Arabzade, "Daha önce günlük 100 dolar kazanıyorsak şu an bu 10 dolara kadar indi. Buna rağmen biz parkı açık tutuyoruz. İnşallah bu günler de geçer." diye konuştu.

Arabzade, artık aileler yerine Taliban mensuplarının parkta eğlendiğini söyledi.

- "Afgan halkının dinlenmeye ve eğlenmeye ihtiyacı var"

Komplekste atını kiralayan Muhammed Ömer Rahimi, "Biz geçimimizi buradan sağlıyoruz. Her gün atlarımızı buraya getirip halka kiralıyoruz. Benim gibi bu işi yapan 20 civarında kişi var. Yaklaşık bir kilometre at gezisi için müşterilerden 50 Afgani (0,50 dolar) alıyoruz." dedi.

Daha önce her gün 20-30 dolar kazandığını aktaran Rahimi, şimdilerde ise ancak 5 dolar kadar kazanabildiğini ifade etti.

Rahimi, ülkede yaşanan ekonomik kriz yüzünden Karga Gölü Kompleksi'ne gelen ziyaretçi sayısının düştüğünü, buna rağmen her gün buraya para kazanmak için geldiklerini aktardı.

Komplekste mağaza sahibi Ezzatullah Gafuri de kompleksin Afgan halkının uğrak mekanlarından biri olduğunu ve diğer vilayetlerden de ziyaretçilerinin bulunduğunu söyledi.

İnsanların hala buraya dinlenmek için geldiğini aktaran Gafuri, "Şu an işler iyi gitmiyor olabilir ama zamanla yine kalabalık olacağına inanıyorum. Bu nedenle biz mağazamızı her şeye rağmen açık tutuyoruz." dedi.

Kapisa vilayetinden gezmeye gelen İhsanullah Şamali, artık ülkede güvenliğin sağlandığını ve bu nedenle rahatlıkla her yere gezmek için gidebildiklerini anlattı.

Şamali, Afgan halkının dinlenmeye ve eğlenmeye ihtiyacının olduğunu, bu nedenle eğlence mekanlarının açık olmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Başkent Kabil ve çevresindeki köylerin su sorununun giderilmesi için 1933'te kurulan Karga Gölü Barajı, 1950'den itibaren gölün çevresinde dinlenme tesisleri ve sayfiye alanları kurulmasıyla halka hizmet vermeye başlamıştı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”