Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Nobel ödüllü Ressa'dan Güneydoğu Asya'da demokraside "geriye dönüş" olduğu değerlendirmesi:

"Komitenin bu kez gazetecileri seçmesi, enformasyon ekosistemimizde bir şeylerin meydana geldiğinin sinyali"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TOKYO (AA) - 2021 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Filipinli muhalif gazeteci Maria Ressa, Güneydoğu Asya ülkelerindeki demokrasi ve basın özgürlüğünün "geriye dönüş" yaşadığını söyledi.


Kyodo ajansına verdiği röportajda konuşan Filipinli gazeteci Ressa, Nobel Barış Ödülünün bu yıl gazetecilere verilmesi ile Güneydoğu Asya'da demokrasi ve basın özgürlüğünün durumunu değerlendirdi.


Güneydoğu Asya ülkelerindeki demokrasi ve basın özgürlüğünü "geriye dönüş" yaşadığını savunan Ressa, bu sahada "çizgiyi koruyacak" gazetecilerin öneminin gittikçe arttığını söyledi.


Nobel Barış Ödülü'ne gazetecilerin seçilmesinin dikkati çektiğini kaydeden Ressa, "Bence Nobel Komitesinin bu kez gazetecileri seçmesi, enformasyon ekosistemimizde bir şeylerin meydana geldiğinin sinyali." diye konuştu.


Çevrim içi bilgi kirliliği ve gerçeklerin çarpıtılmasını "enformasyon ekosistemine salınan yalanlar virüsü" şeklinde tanımlayan Ressa, bunun "on yılların getirdiği demokratik kazanımlarını geriye döndürdüğünü" savundu.


Ressa, "Bu aynı zamanda 'enformasyon ekosisteminin nasıl dönüştüğünün' ve gazetecilerin bilgi akışını düzenleyen güçlerini 'kamusal alanı korumak için sorumluluğunu terk eden teknoloji platformlarına nasıl kaptırdığının' tanınmasıdır." dedi.


Çin, İran, Suudi Arabistan ve Rusya'da "belirlenmiş söylemleri kontrol etmek amacıyla ucuz orduların çevrim içi kullanıldığını" ileri süren Ressa, Güneydoğu Asya ülkelerinin "demokrasi" durumuna değindi.


Ressa, nefret söyleminin, Myanmar'da "Rohingya Müslümanlarının soykırımına" yol açtığını, Endonezya'da haber merkezlerinin "kuşatılma hissi" verdiğini belirtti.


Demokrasinin Kamboçya ve Tayland'da tehdit edildiğini savunan Ressa, tehditlerin bu ülkelerde "toplumsal dalgalanmalar" oluşturduğunu söyledi.


Ressa, 35 yıllık gazeteciliğinin akabinde, ülkesi Filipinler'de "işini yapması sebebiyle" iki yıldan daha kısa sürede hakkında çıkarılan 10 tutuklama emri sonrası "şoka uğradığını" vurguladı.


Hakkındaki yurt dışı çıkış yasağını anımsatan Ressa, "Haklarımdan isteyerek vazgeçmeyeceğim. Mücadelem mahkemede." diyerek, ödülünü Aralık ayında Oslo'da teslim almayı umduğunu söyledi.


Filipinler'de gücün kötüye kullanılmasını, şiddete başvurulmasını ve artan otoriterliği gündemde tutmaya çalışan Ressa, 2012'de dijital medya organı Rappler'ı kurarak, ifade özgürlüğünün korunmasına çalıştı.


Rappler, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte yönetiminin baskılarına odaklandı. Ayrıca Ressa ve Rappler, muhaliflere baskı yapmak ve kamusal söylemi manipüle etmek için sosyal medyada yayılan sahte haberlerin nasıl kullanıldığını da belgeledi.


8 Ekim'de "demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı" Filipinli ve Rus gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Andreyevich Muratov 2021 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”