ANKARA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığa karşı ulusal ve uluslararası düzeyde harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Diasporalara karşı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak için uluslararası toplumu somut adımlar atmaya çağırıyoruz." dedi.
Kıran, Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) İrlanda'nın başkenti Dublin'de düzenlediği Küresel Diaspora Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katıldı.
Türkiye'nin Küresel Göç Mutabakatı'nın uygulanmasında IOM'in güçlü bir ortağı olduğunu belirten Kıran, "Göçmenlerin onurunu, refahını ve insan haklarını korumaya yönelik tüm girişimlerde aktif şekilde yer alıyoruz." dedi.
Diaspora topluluklarının küresel ölçekte daha iyi hizmetler alırken daha zorlu sınamalarla da karşı karşıya kaldıklarına dikkati çeken Kıran, özellikle Avrupa'da, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ırkçılığın yükseldiğini, İslam karşıtlığı ve ırkçılık temelli saldırıların, kapsayıcı toplumlar ve sürdürülebilir kalkınma çabalarına yönelik büyük tehdit teşkil ettiğini dile getirdi.
Kıran, buna karşı hem ulusal hem de uluslararası düzeyde acil şekilde harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Diasporalara karşı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak için uluslararası toplumu somut adımlar atmaya çağırıyoruz." dedi.
Diaspora topluluklarının ev sahibi ülkelere yeni fikirleriyle katkıda bulunduğunu aktaran Kıran, bu toplulukların hem ev sahibi ülkelerin, hem de geldikleri ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasına destek sağladıklarını belirtti.
Kıran, dünya çapında 200 milyondan fazla göçmen işçinin dövizleriyle ailelerine yardım ettiğine dikkat çekerek, diaspora üyelerinin yaşadıkları toplumlarda siyasetçi, girişimci, yenilikçi ve kanaat önderleri olarak sosyal, ekonomik ve kültürel köprü vazifesi gördüklerini vurguladı.
Türkiye'nin, 5 milyonu aşan en büyük diaspora topluluklarından birine ev sahipliği yaptığını vurgulayan Kıran, "Türk toplumu bulundukları ülkelere iyi entegre olmuş ve yaşadıkları toplumun kıymetli üyeleri haline gelmiş durumdalar." ifadelerini kullandı.
Kıran, Türk toplumunun başarılarına örnekler vererek 2 bin 600'den fazla Türk asıllı siyasetçinin, Avrupa ve ABD'de siyasi görevler üstlendiğini, 8 Avrupa Parlamentosu üyesinin, 3 bakanın ve 91 milletvekilinin Türk kökenli olduğunu ifade etti.
100 bin Türk işletmesinin Almanya'da yıllık 50 milyar Avro tutarında gelir sağladığını söyleyen Kıran, "Biontech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, diasporaların sürdürülebilir kalkınma için kuvvetli bir itici güç olduğunun önemli bir örneği." şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, Türkiye'nin, Küresel Göç Mutabakatı'nın "bütün ülkelerde sürdürülebilir kalkınmaya tam katkı sağlamak için göçmenlere ve diasporalara yönelik koşulların oluşturulması" hedefinin uygulanması için üzerine düşeni yaptığına da işaret ederek, "Yurt dışındaki Türk toplumunun refahını güçlendirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa hükümetlerinden beklentisine ilişkin de Kıran, "Türk toplumunun eğitim ve dini ihtiyaçlarının karşılanması konusunda iş birliğine daha açık bir yaklaşım görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Konsolosluk Çağrı Merkezi 8 dilde hizmet sağlıyor"
Türkiye'nin yurt dışındaki misyonlarının 70'den fazla konsolosluk hizmeti sunduğuna değinen Kıran, şunları kaydetti:
"Konsolosluk Çağrı Merkezimiz 8 dilde kesintisiz hizmet sağlıyor. Bu hizmetleri yapay zeka dahil en son teknolojileri kullanarak sürekli geliştiriyoruz. Misyonlarımız ayrıca, hukuki konular ile eğitim ve istihdam gibi alanlarda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor."
Kaynak: