Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tütün, tuz tüketimi ve fiziksel hareketsizlik...İşte ölüm sebebimiz

Türkiye’deki tüm ölümlerin yüzde 89’u bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor. En büyük risk ise tütün, tuz tüketimi ve fiziksel hareketsizlik...

Tütün, tuz tüketimi ve fiziksel hareketsizlik...İşte ölüm sebebimiz
Türkiye’de bulaşıcı olmayan hastalık yükü ve buna bağlı ölümlere ilişkin hazırlanan bilimsel araştırma, saygın tıp dergisi The Lancet’te yayınlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Toker Ergüder’in de katkı sunduğu araştırmada Türkiye’deki tüm ölümlerin yüzde 89’unun bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığı, ölenlerin yüzde 20’sinin ise 70 yaşından önce yaşamını yitirdiği ortaya konuldu. Araştırmada Türkiye için en büyük riskin tütün, tuz tüketimi ve fiziksel hareketsizlik olduğu belirtildi.

Mliilyet gazetesinde yer alan habere göre “Türkiye’nin bulaşıcı olmayan hastalıklar politikası hedeflerine ulaşmanın etkisini tahmin etmek: Bir makro simülasyon modelleme çalışması” başlıklı bilimsel makale için, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan elde edilen demografik ve ölüm istatistikleri verilerinden de yararlanılırken çarpıcı bulgulara ulaşıldı.

Araştırmada sadece tütün ve tuz tüketiminin yüzde 30, fiziksel hareketsizliğin de yüzde 10 azaltılması durumunda her yıl 19 bin 859 ölümün önüne geçileceği bulgusuna ulaşıldı.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların neden olduğu ölümlerin yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde, üçte birinin ise 75 yaşın altındaki yetişkinlerde gerçekleştiği, vurgulanan araştırmada Türkiye için en büyük riskin tütün, tuz tüketimi ve fiziksel hareketsizlik olduğu belirtildi.

Bilimsel araştırmanın Türk yürütücülerinden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Toker Ergüder, sonuçlara ilişkin şu bilgileri özetledi:

“Ortaya çıkan bulgular, Türkiye’nin bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölüm oranını 2030’a kadar üçte bir oranında azaltmaya yönelik sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmak için müdahalelere öncelik vermesine yardımcı olabilir.

Türkiye, Avrupa’daki en yüksek tuz tüketimine sahip ülke ve mevcut tüketim seviyelerinde yüzde 30’luk bir azalma olsa bile, tuz alımı yine de DSÖ tarafından önerilen seviyelerin yüzde 138’inde kalıyor. Nüfusun büyük bir kısmı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen miktarda meyve ve sebze tüketmiyor.

DSÖ, yetişkin bireylerin günde 400 gram sebze ve meyve tüketmesini öneriyor ancak Türkiye nüfusunun yüzde 60’ı günde bir porsiyondan az meyve tüketirken, yaklaşık her dört kişiden biri günde bir porsiyondan daha az sebze tüketiyor.

Türkiye’de bulaşıcı olmayan ölümlerin yüzde 85’i kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Sadece tuz tüketiminin yüzde 30 azaltılması durumunda 9 bin 899 ölümün önüne geçileceğini belirledik. Aynı şekilde sigara tüketimi yüzde 30 azalırsa yılda yaklaşık 10 bin insanımızın yaşamı kurtuluyor. Bulaşıcı olmayan hastalıklar Türkiye’deki yüzde 89’unu oluştururken, bu oran küresel bazda yüzde 70 seviyesinde.”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”