Son Dakika Haberler

Eczane Çalışma Saatleri Nasıl Belirlenir?

Eklenme Tarihi: 24.01.2020 - 08:23

Eczane Çalışma Saatleri Nasıl Belirlenir?

Eczane Çalışma Saatleri Nasıl Belirlenir?

Eczane Çalışma Saatleri Nasıl Belirlenir?

Eczaneler için en çok tartışılan konuların başında eczane çalışma saatleri gelmektedir. Eczane çalışma saatleri içerisinde de en çok gündeme gelen konuların başında nöbet kavramı gelmektedir. Nöbet düzeni, cumartesi günleri çalışma, genel çalışma gibi konular pek çok eczanenin sorunu olarak belirmektedir. Ancak eczane mevzuatında bu konular sadece “nöbet” kavramı üzerinden açıklanmaktadır.

Eczane Çalışma Saatleri Nedir?

Eczacılık ile ilgili mevzuata bakıldığında çalışma saatlerinin açık bir şekilde düzenlendiğini görmek pek olanaklı değildir. Bu yüzden eczanelerin çalışma saatlerinde bir esneklik söz konusu olabilmektedir. Aynı şekilde gece ve tatil günleri nöbetleri için de belirli bir düzensizlik söz konusudur. Uzun bir zaman eczacılar tarafından beklenmiş olan 6197 sayılı kanunda yapılan değişiklikler de eczacılık çalışma saatlerinde herhangi bir düzenleme getirmemiştir.

Mevzuata Göre Eczane Çalışma Saatleri

Eczanelerin çalışma saatleri ile ilgili herhangi bir yasa ya da yönetmelik bulunmamaktadır. Ancak eczanelerin nöbetleri ve tatil günlerinde çalışmaları için ilgili düzenlemeler bulunduğu için bu konular için çıkarsamada bulunulabilmektedir. Ancak çalışma saatleri hakkında kesin bir düzenlemenin olmayışı, çoğu eczanenin diğer eczanelere bakarak karar vermesine neden olmaktadır. Eczane Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre eczanelerin, geceleri ya da tatil günlerinde çalışmaları ancak belirlenmiş eczaneler çalışabilir şeklinde bir hüküm belirmektedir. Fakat belirtildiği gibi mesai saatleri içerisinde eczanelerin nasıl çalışacağına dair herhangi bir karar bulunmaktadır. Bu kapsamda eczaneler kendi çalışma saatlerini kendileri belirlemektedir. Ülke genelinde, özel ve coğrafi şartlara göre belirlenen bu hususlar kapsamında, her eczane kendi çalışma saatini oluşturmaktadır. Bu sebeple Manisa nöbetçi eczane aramalarında saatlerin de değişkenlik gösterebileceğinin unutulmaması gerekmektedir. Aksi halde ilaç teminleri konusunda sıkıntı yaşanabilir. Aslında belirgin çalışma saatlerinin olmaması yüzünden pek çok kişi mağdur olabilmektedir. Örneğin Doğu illerinde eczaneler erken kapanırken, Batı’ya doğru çalışma saatleri uzamaktadır. Bu durumda eczaneler ülke genelinde çalışma saatleri konusunda esnek davranabilmektedir. Fakat bu esneklikten haberdar olmayan kimseler ise ilaç gibi hayati bir konun temin edilmesince ciddi sorunlar ile yüz yüze gelebilmektedirler. Bu kapsamda son zamanlarda gündeme sabit eczane fikri gelmektedir. Sabit eczaneler sürekli açık eczaneleri içermektedir ancak teknik açıdan bu tür eczanelerin yürütülebilmesi adına bazı sorunlar bulunmaktadır. Bunların başında ise eczanenin sürekli açık kalmasının diğer eczanelere olacak zararı ve aynı zamanda eczanenin de çalışan yükünün artması gibi konular gelmektedir. Sabit eczane bir fikir olarak halihazırda duruyor olsa da hayata geçirilmesi için oldukça büyük teknik ve temel sorunlar bulunmaktadır. Böylece eczanelerin düzenli bir şekilde işleyiş kazanabilmesi adına ilgili mevzuat ya da kanunlarda değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ilaç alımlarında kişiler mağdur olabilecek, büyük sıkıntılar yaşayabilecek ve her eczanenin kendi çalışma saatlerini baz almak durumunda kalacaktır.

Kaynak : Manisa Haber
Türkçe العربية English