Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Uluslararası Finans Enstitüsü: Brüt hükümet borçlanmaları martta rekor kırdı

Küresel Borç Monitörü raporuna göre, Küresel borçlar 255 trilyon dolara ulaşarak rekor kırarken toplam borç, ülkelerin toplam gayri safi yurt içi hasılasının 3 katını aştı

Anadolu Ajansı haberine göre;

BERLİN (AA) – Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), brüt hükümet borçlanmalarının mart ayında rekor oranla 2,1 trilyon dolar arttığını bildirdi.


IIF'nin yayınladığı "Küresel Borç Monitörü” raporuna göre, geçen yıl küresel borç tutarı 10 trilyon dolar artarak 255 trilyon dolarla rekor kırdı.


Rapora göre, 2019'un sonunda toplam borç dünyadaki gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) üç katını (yüzde 322) aşarak, 2008 finansal krizdeki seviyenin 40 puan üzerine (87 trilyon dolar daha fazla) ulaştı. 2018'de küresel borçlar 3,3 trilyon dolar artış göstermişti.


IIF, martta hükümetlerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkisini hafifletmek için teşvikler açıklamasıyla brüt hükümet borçlanmalarının martta aylık rekor seviye olarak 2,1 trilyon dolara ulaştığını belirtti.




- Gelişmekte olan ülkelerin borcu 71,1 trilyon dolar




Gelişmekte olan piyasalarda yükselen borç seviyesine vurgu yapılan raporda, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin hane halkı ve şirketlerin borcunu içeren toplam borcunun geçen yıl 71,1 trilyon dolara ulaştığı bildirildi.


Bu borcun gelişmekte olan ekonomilerin toplam GSYH'ye oranı yüzde 220'ye yükselerek rekor seviyeye çıktı. 2007'den beri Güney Afrika, Şili, Brezilya ve Arjantin'in borçlarının GSYH oranı 25 puandan fazla artarken,Türkiye ve Hindistan'ın borçlarında ılımlı bir düşüş görüldü.


IIF, ülkeler için borçlarına yönelik yeniden finansman riski uyarısı yaparak, 4,3 trilyon doları gelişmekte olan piyasalarda olmak üzere, 20 trilyon doların üzerinde küresel tahvil ve kredinin 2020'nin sonuna kadar vadeli olduğunu belirtti.


Rapora göre, gelişmekte olan piyasaların 2020'nin sonuna kadar 730 milyar dolarlık döviz borcunu yeniden finanse etmesi gerekiyor.




- "Kovid-19'a verilen mali tepkiyle borç yükünün bu yıl dramatik şekilde arttığını göreceğiz"




IIF Sürdürebilirlik Araştırma Direktörü Emre Tiftik, konuya ilişkin değerlendirmesinde, küresel ekonominin yüzde 3 daralmasıyla net hükümet borçlanmalarının iki katına çıkması senaryosunda, küresel borcun GSYH'ya oranının bu yılın sonunda yüzde 342'ye yükselebileceğini belirtti.


Tiftik, “Kovid-19'a verilen mali tepkiyle borç yükünün bu yıl dramatik şekilde arttığını göreceğiz. Koronavirüs pandemisinin ölçeği ve süresi hakkındaki önemli belirsizlik nokta tahminlerini zorlaştırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English