Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Konya Ovası Projesi (KOP) bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın mevcut şekilde sürdürülebilmesi için havza dışından değişik kaynak sularının getirilmesi gerektiğini söyledi.
Yüksel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, geniş tarım alanlarına sahip KOP bölgesinde su kaynaklarının yetersiz olduğunu belirtti.
Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın mevcut şekilde sürdürülebilmesi için havza dışından değişik kaynak sularının getirilmesi gerektiğini anlatan Yüksel, Sakarya, Fırat, Kızılırmak, Seyhan, Göksu ve Manavgat gibi akarsulardan su getirilmesinin aciliyet arz ettiğini kaydetti.
Yüksel; Afşar ve Bozkır barajlarının suyunu Mavi Tünel sistemine taşıyacak Hadimi Tüneli'nin yapımına hız verilmesi talebinde bulundu.
Manavgat suyunun, Mavi Tünel'de uygulanan yöntemle önce Suğla Gölü'ne, sonra ovaya aktarılabileceğini dile getiren Yüksel, Hirfanlı Barajı'ndan da boru hattı ile Konya Ovası'na su getirilmesini istedi.
Yüksel, "Kızılırmak suyu, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu yapımında kullanılmalı, temiz su için de Hirfanlı Barajı'ndan çekilen boru hatları ile Aksaray'ın tarlalarını sulamada kullanılabilmelidir. Alara Çayı ve Kargı Çayı, Orta Toroslardan denize akmakta; bu nehirlerin bölgeye bağlanması sağlanmalıdır. Gembos Havzası'ndan Akdeniz'e akan sular, Derebucak Barajı'nda biriktirilmekte, derivasyon kanalı ile Beyşehir Gölü'ne, oradan ovaya aktarılmaktadır. Ayrıca Beyşehir Gölü'ne akan, gölü besleyen dereler, göl etrafındaki sazlıklar, çaylar acilen temizlenmelidir." önerilerinde bulundu.
Yüksel, Konyalı çiftçilerin sorunlarının çözülmesi için bir an evvel KOP çalışmalarının bitirilmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: AA
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
ŞİMDİYE KADAR NERDEYDİN AK PARTİLİLERLE ORTAK TOPRAK ALDIN HERHALDE
bedava toprak bedava suyu kullanıp hala bağıran çiftçilerin elinden su ve toprak alinmalı. ülkedeki suyun ve toprağın % 75 ini cahilce heba ediyorlar. toprağı ve suyu kimyasal ilaç kullanarak vede bedavadan ( vahşi sulama sistemi ile ) kullanarak heba ediyorlar. Bu ülkedeki toprak ve su israilin elinde olsa 10 tane amerika ülkesine bedel ülke kurar anadoluda ama bizim milyonlarca çiftçi 100 yildir bağırmaktan başka birşey yaptığı yok !
önce su israfını önleyin de sonra başka yerlerden su getirmeyi düşünün. sanki sınırsız su kaynağımız mı var onu getir bunu götür kafanıza göre kullanacaksınız.
BU ÖNERİ VATANDAŞIN HAYRINA İSE YAPILMAZ.AMA HERHANGİ BİR SİYASETÇİNİN ŞAHSİ MENFAATİ DE VARSA OLUR
SİZİN PARTİ OLARAK ÖNCELİĞİNİZ BUNLAR DEĞİL BAŞKANIN AYRI KONUŞUYOR SEN AYRI KONUŞUYON
Adam doğru soylemiş
Açıklama güzel ama çok yetersiz, keşke araştırmanızı tam yapsaydınız. Sadece kameralar önünde hükümete iş yüklemek yerine, taşın altına elinizi koyup gerçekten konuyu çözümlemek için; birazda çiftçiye yüklenseniz nasıl olur? Konyada kaç bin tane kaçak kuyu var araştırıp bunların yasaklanması için de basın açıklaması yapabilir misiniz. Salma ve yağmurlama sulamanın komple yasaklanması bunun yerine damlama sulama yapılmasını da önerebilirsiniz, tabi oy kaygınız yoksa. Bu şekilde bir çözüm memleket için daha yararlı olacaktır eminim.
Cok dogru cözüm ama yapacak adam lazım
Yorum Yap
Olayın adresi Konya! Akran şiddeti 13 yaşındaki çocuğu komalık etti
Konya'da otomobil trafik ışığı direğine çarptı: 2 yaralı
Bakan Ali Yerlikaya duyurdu: 6. kez kırmızı ışık ihlalinde ehliyet iptal edilecek
Kamyonun çarptığı 6 yaşındaki bisikletli çocuk hayatını kaybetti
"3I/ATLAS" kuyruklu yıldızı yarın Dünya'ya en yakın noktadan geçecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülenleri kabul etti
İletişim Başkanı Duran'dan Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne ilişkin açıklama
GAİN Medya soruşturmasında 3 şüpheli hakkında tutuklama talebi
Peynir yemek demans riskini azaltabilir
Kaçak ağaç kesimine karşı ormanlar 7 gün 24 saat korunuyor
Levent Arkan'a saldırı olayında 4 şüpheli tutuklandı
İçişleri Bakanı Yerlikaya: Konya Anadolu'nun en büyük kenti
Haber Ara