Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pilot olma hayallerini gerçekleştirmek için Konya'yı seçtiler

Çocukluk hayalleri olan pilotluk için yaşadıkları ülkeden Türkiye'ye gelen gençler, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi pilotaj bölümünde uçma hayalleri için eğitim görüyor.

Pilot olma hayallerini gerçekleştirmek için Konya’yı seçtiler
Fransa'nın başkenti Paris’te doğup büyüyen Büşranur Baştuğ ve Afrika ülkesi Burundi’de yaşayan Ally (Ali) Ndıkumana, pilotluk hayallerini gerçekleştirmek için üniversitenin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Pilotaj Bölümü'nü tercih etti.

İkinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Büşranur Baştuğ, ailesi gurbetçi olduğu için her yıl Türkiye'ye uçak yolculuğu yaptığını, uçaklara ve pilotluğa ilgisinin bu şekilde  başladığını söyledi.

Üniversiteye kadar Fransa’da eğitim aldığını belirten Baştuğ, liseden mezun olmasının ardından tıp fakültesini kazanmasına rağmen aynı yıl Konya'da pilotaj bölümün açıldığını öğrendikten sonra burayı tercih ettiğini anlattı. 

Baştuğ, "Pilotluk çocukluk hayalimdi. Bu hayalimi gerçekleştirmek için ülkeme döndüm. Ailem de 'Liseyi bitir, üniversiteyi de Türkiye'de oku' diye çok destekledi. Havacılık Türkiye'de çok geliştiği, benim de çocukluktan gelen bir pilotluk hayalim olduğu için şimdi buradayım." diye konuştu.

"Burada eğitim Fransa’ya göre biraz daha zor." diyen Baştuğ, çok çalışarak bölümün zorluklarıyla başa çıkmaya çalıştığını kaydetti.

Baştuğ, Türkiye’de okumaktan ve bölümünden memnun olduğunu vurgulayarak, "Mühendislik ve havacılık dersleri görüyoruz. Biraz zorluklar olsa da altından kalkabiliyoruz. Her Türk genci gibi benim de hedefim Türk Hava Yolları. Sonrasında da ülkemi daha iyi temsil etmek için yabancı firmalarda çalışabilirim."  diye konuştu.

- "Çocukken havada uçak gördüğümde çok hoşuma giderdi"

Burundili 21 yaşındaki Ali Ndıkumana da bir yıldır Türkiye'de bulunduğunu, bu sene hazırlık sınıfını tamamlayarak, birinci sınıfa geçtiğini söyledi.

Türk filmlerini izleyerek, kitaplar okuyarak, insanlarla iletişim kurarak Türkçeyi geliştirdiğin anlatan Ndıkumana, "Afrika'da çocukluktan beri futbol oynanır. Çocuklar hep futbol oynar, herkesin çocukluk hayali futboldur. Çocukken havada uçak gördüğümde çok hoşuma giderdi, heyecanlanırdım. Kendimi uçak kullanırken hayal ediyordum. Sonra bu hayalimi Allah bana nasip etti ve beni buraya kadar getirdi." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de dünya standartlarında havacılık eğitimi verildiğini öğrendiğini vurgulayan Ndıkumana, şunları kaydetti:

"Burundi'de uçakla alakalı bir eğitim yok. Bizde sadece küçük bir havalimanı var ve bu havalimanı da uluslararası değil. Burada eğitim güzel, mükemmel. Üniversitenin hem kendi uçakları var hem de kendi pisti var. Bölümden mezun olduğumda burada birkaç sene çalıştıktan, yeteneklerimi geliştirdikten sonra öğrendiklerimi memleketimde, kendi ülkemin havacılığını geliştirmek için kullanmak istiyorum."

- Yabancı öğrencilerin tercih sebebi

Bölümün eğitim müdürü ve 35 yıllık pilot Süleyman Doğan da öğrencilerin dünya standartlarında yetişeceğini ve dünyanın herhangi bir yerinde rahatlıkla iş bulabileceğini anlattı.

Genç pilot adayı öğrencilerin 4 yıl süren zorlu bir eğitim sürecinden geçtiğini belirten Doğan, "3 uçaklı filomuz 10 uçağa çıkıyor. Müteakip, 2 çift motor bir de simülatör olmak üzere 12 uçak artı 1 simülatör olarak devam edeceğiz. Türkiye şu ana kadar sürekli olarak yurt dışına öğrenci gönderen bir ülke konumundaydı. Bu bölümün kuruluş amaçlarından biri de yurt dışına eğitim ihraç eden bir ülke haline gelebilmek." değerlendirmesini yaptı.

Büyük ilerleme kaydeden havacılık sektörünü daha da geliştirmeyi hedeflediklerine işaret eden Doğan, "Havacılığımızdaki gelişmeler yurt dışında da takip ediliyor. Hem bu durum hem de Türkiye’deki fiziki şartların, meteorolojik olarak yılın yaklaşık 150 günü uçabilme imkanı vermesi yabancı öğrencilerin bizi tercih etmesine sebep oluyor." dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 8
  • 0
  • 1
  • 3
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    adsız
    4 yıl önce

    onların puanı buraya yetti herhalde

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • A
    Ali
    4 yıl önce

    İmojinlerden anlaşıyorki bir kaç rahatsız kişi var. Allah şifa versin

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English