Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pedallar 'glokom farkındalığı' için çevrildi

Konya'da Dünya Glokom Haftası nedeniyle, Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) ve Selçuk Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı iş birliğiyle, Bisiklet Federasyonu'nun da katkılarıyla farkındalık oluşturmak için "Bisiklet Turu" düzenlendi.

Pedallar ’glokom farkındalığı’ için çevrildi
Dünya Glokom Haftası nedeniyle, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ve Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Glokom BYK yönetiminde, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Bisiklet Federasyonun katkılarıyla “Bisiklet Turu” gerçekleştirildi. Mevlana Meydanında başlayan tur, Anıt Meydanında son buldu. Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da bisiklet turuna katıldı.

Bisiklet turu öncesinde konuşan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Bozkurt, “Glokom (Göz tansiyonu hastalığı), geri dönüşümsüz görme kaybına ve körlüğe yol açan hastalıklar arasında ilk 3 sırada yer almaktadır. Çoğu zaman ağrısız olduğu ve erken dönemde merkezi görmeyi etkilemediği için tanı genellikle görme sinirleri ciddi olarak tahrip olduktan sonra konulmaktadır. Göz içi basıncının yüksek olması en önemli risk faktörüdür. Günümüzde teknolojinin gelişimiyle glokom hastalığına daha erken dönemde tanı konulabilmekte ve tedavi seçeneklerinin artmasıyla hastalık büyük oranda durdurulabilmekte ve görme kaybı önlenmektedir. Her yıl Mart’ın 2. haftası Dünya Glokom Haftası olarak belirlenmekte ve tüm ülkelerde glokom hastalığına karşı toplumsal farkındalık oluşturmak ve bilinci arttırabilmek amaçlı çok sayıda etkinlik yapılmaktadır. Bu yıl 8-14 Mart 2020 tarihleri olarak belirlenen Dünya Glokom Haftasında her yıl olduğu gibi Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) ve Glokom Birimi olarak hastalarımızı bilgilendirmeye yönelik farklı şehirlerde bir çok etkinlik gerçekleştirmekteyiz. Bu nedenle Konya’daki göz hekimleri ve sağlık çalışanlarımızın katılacağı bir bisiklet etkinliği planladık" dedi.

Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Özcan Ocakoğlu da, “Glokom dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasında 2. sırada yer alan, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon kişiyi etkileyen ve geri dönüşümsüz görme kaybına yol açan önemli, toplumsal bir sağlık sorunudur. Hastalığın en önemli özelliği hastaların büyük bir bölümünde sinsi seyretmesi ve geç tanı konulmasıdır. Ülkemizde yaklaşık 2.5 milyon glokom hastası olmasına rağmen tanı konan hasta sayısı bu rakamın ancak 4’te 1’i kadardır. Elbette glokom tedavi edilebilir ve körlüğü önlenebilir bir hastalıktır. Ancak belirti vermeksizin seyreden bu hastalığın erken tanınması çok önemlidir. Bu da toplumda glokoma karşı duyarlılığın arttırılması ile mümkündür” şeklinde konuştu.

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise, “Öncelikle bilinçli olmamız gerekiyor. İlla ayakta duramayacak hale gelmeden veya gözlerimiz görmeyecek, kulaklarımız duymayacak hale gelmeden önce kontrollerimizi yaptırmamız gerekiyor. Çünkü bazı rahatsızlıkları hastaneye veya doktora gittiğimizde bir vesileyle öğreniyoruz. Halbuki bir rahatsızlık yaşamasak bile kontrole gittiğimizde belki sinsi şekilde seyreden çok ciddi bir hastalığın önüne geçebileceğiz. İşte bugün buna dikkat çekmek amacıyla böyle güzel bir etkinlik yaptık. Hem hayat boyu hareket, hayat boyu spor felsefemizin bir uzantısı olarak bu bisiklet turumuzu sizlerle gerçekleştireceğiz. Hem de göz tansiyonu glokom dediğimiz hastalığa dikkat çekeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 0
  • 1
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English