Son Dakika Haberler

Ülkede 27 Aralık'ta düzenlenecek devlet başkanı seçiminde yarışacak adaylardan Mekasua için "birlik olmazsa olmaz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenecek devlet başkanı seçiminde yarışacak adaylardan Abdu Kerim Mekasua, ülkede "birlik" vadediyor.

Mekasua, AA muhabirine, 27 Aralık'ta düzenlenecek devlet başkanı seçimi sonucunda iktidara gelmesi halinde öncelik vereceği konuları anlattı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde birliğin, seçenekten ziyade zorunluluk olduğuna vurgu yapan Mekasua, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nin yeniden ayağa kalkması için birliğin sağlanması gerekiyor. Bu yüzden devlet başkanı seçilirsem ilk işim bu olacak" ifadesini kullandı.

Ülkede etnik, bölgesel ve inanç farklılıklarına göre gruplaşmaların oluştuğuna işaret eden Mekasua, birliğin adalet, yolsuzluk ve dokunulmazlığa karşı mücadele gibi birtakım güvenilir değerlerden geçtiğini belirterek iktidara geldiğinde Orta Afrikalıları uzlaştırarak ülkenin kalkınmasını sağlayacağını bildirdi.

Eski Dışişleri Bakanı Mekasua, herkesin kalkınmayı vadedebileceğini ancak bunun için tecrübeye de sahip olunması gerektiğine dikkati çekerek uzun yıllar devlet başkanlığı bünyesinde çalışmış ve tecrübe edinmiş biri olarak bunu başarabileceğini söyledi.

Ülkede 13 Aralık'ta düzenlenen anayasa referandumuna da değinen Mekasua, "Dünyada en iyi anayasaya sahip olsanız bile, ona saygı duyacak iyi bir devlet başkanı olmadan bir işe yaramaz" diyerek seçildiğinde farklı toplulukların özel isteklerini yerine getirmekten ziyade anayasanın şartlarına göre davranacağını belirtti.

- Orta Afrika Cumhuriyeti, yıllarca çatışmalara sahne oldu

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçiş sürecini sonlandıracak genel seçim ve devlet başkanı seçimi 27 Aralık'ta düzenlenecek. Seçimlerde 2 milyon kişinin oy kullanması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi, devlet başkanı seçiminde aralarında eski başbakanlar Anicet Georges Dologuele ve Martin Ziguele'nin de bulunduğu 29 adayın yarışacağını duyurmuştu.

Öte yandan, Müslüman eski Seleka grubunun en radikal kollarından Orta Afrika'nın Dirilişi'n (FPRC) lideri Noureddine Adam, geçen hafta ülkenin kuzeydoğusunda "Logone Cumhuriyeti" adıyla özerklik ilan etmişti.

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English