Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Malezya: Çin, Güney Çin Denizi'ndeki iddiasında strateji değiştirdi

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddiasında strateji değişikliğine gittiğini, "Dokuz Çizgi Hattı" iddiasının yerine 4 takımadanın bulunduğu "4 Şa" bölgesinde hak iddia etmeye başladığını söyledi.


Asia News'in haberine göre, Bakan Seyfeddin, Çin'in bölgede gerilime neden olan Güney Çin Denizi iddialarına yönelik değerlendirmede bulundu.


Seyfeddin, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki iddialarını haklı çıkarmak için strateji değişikliğine gittiğini söyledi.


Çin'in, "Dokuz Çizgi Hattı" iddiasının yerine 4 takımadanın (Dongşa, Şişa, Nanşa, and Congşa) bulunduğu "4 Şa" bölgesinde hak iddia etmeye başladığını belirten Seyfeddin, söz konusu strateji değişikliğinin "reddedilmesi oldukça kolay olan bir iddiayı terk etme girişimi" olarak göründüğünü aktardı.


Uzmanlar, Çin'in tartışmalı bölgedeki iddialarındaki strateji değişikliğinin her iki iddianın da yasal dayanağı olmadığı için tartışmaya yeni bir boyut kazandırmayacağı görüşünü savunuyor.


Uluslararası Tahkim Mahkemesi, "Dokuz Çizgi Hattı" bölgesinde Çin'in tarihsel haklara dayalı olarak hak iddia etmesinin yasal temeli olmadığı ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni (UNCLOS) ihlal ettiği sonucuna varmıştı.


Çin, mahkemenin söz konusu kararlarını reddediyor.


Pekin yönetimine ait gemiler, tartışmalı bölgede son dönemde Malezya ve Endonezya ile gerilim yaşanmasına neden olmuştu.


Çin sahil güvenlik gemilerinin, Kasım 2021'de Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı resifteki Filipinli teknelere tazyikli su kullanarak müdahale etmesi gerilime sebep olmuş, Manila yönetiminden kınama gelmişti.


- Güney Çin Denizi anlaşmazlığı


Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.


Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.


Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.


Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English