Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İlk yerli insansız su altı aracı üretildi

Ankara'da bir mühendislik firması, 600 metre derinlikte çalışabilen Türkiye'nin ilk insansız su altı aracını üretti İthal ürünlerden farklı olarak 25 kiloya kadar faydalı yük taşıyabilen araç, su altındaki boru hatlarının bakım ve onarımından kaybolan torpidoların bulunmasına, pek çok alanda kullanılabiliyor Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren firmanın kurucu ortağı Gökalp: "Yabancı firmalar herhangi bir tasarım değişikliğinde çok ciddi bedeller isteyebiliyor. Biz ise müşterinin istekl

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Ankara'da bir mühendislik firması, 600 metre derinlikte çalışabilen Türkiye'nin ilk yerli insansız su altı aracını (ROV) üretti.

Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren firmanın kurucu ortağı Bülent Gökalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cihazın başta çalışma derinliği olmak üzere diğer özellikleri açısından Türkiye'nin ilk yerli ROV cihazı olduğunu söyledi.

Türkiye'de kullanılan insansız su altı araçlarının neredeyse tamamının ithal olduğunu ve en fazla 300 metre derinlikte çalışabildiklerini dile getiren Gökalp, kendi ürettikleri aracın ise suda 600 metreye kadar inebildiğini bildirdi.

Gökalp, "Bunun önemi şurada: Diyelim ki derinde bir çalışma yapacaksanız. O zaman piyasadaki kullanılanların yanı sıra bir de derinde çalışabilen robot almanız gerekiyor. Bizim cihazımız ise bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor. Zaten çalışma derinliği, ürünü kısa sürede satabilmemizde önemli rol oynadı" dedi.

Cihazın üzerindeki 600 metrelik kabloyla belirtilen derinliğe güç ve data gidebildiğini ifade eden Gökalp, kamera, sonar ve lambaların da ürünün diğer özellikleri arasında yer aldığını kaydetti.

Gökalp, aracın 6 motorunun bulunduğunu, ürünün bu sayede rahatça hareket edebildiğini belirtti.


Ayrıca, aracın kendi sınıfındaki ithal ürünlere göre daha kuvvetli olduğuna dikkati çeken Gökalp, ithal cihazlara 10 kiloya kadar ek cihazlar yerleştirilebilirken, kendi ürünlerinde bu ağırlığı 25 kiloya kadar çıkardıklarına işaret etti.

- "Müşterinin isteğine göre tasarım yapabiliyoruz"

Müşteri açısından yerli ürünün sağladığı avantajlara da değinen Gökalp, ürünün bütün tasarımının kendilerine ait olduğunu ve bunun da müşteri açısından maliyet avantajı sağladığını söyledi.

Gökalp, "Yabancı firmalar herhangi bir tasarım değişikliğinde çok ciddi bedeller isteyebiliyor. Biz ise müşterinin isteklerine göre tasarım yapabiliyoruz" diye konuştu.

Satış sonrası hizmet maliyetinin de yabancı firmalara göre daha düşük olduğunu vurgulayan Gökalp, bu konuda yabancı firmalar kişi başına bin avro civarında bir miktar alırken, kendilerinin özellikle yakındaki müşteriden çoğu zaman böyle bir parayı talep etmediklerini bildirdi.

Gökalp, cihazların savunma sanayisinde hangi ihtiyaçlara cevap verebildiğini de anlatarak, torpido eğitimlerinde kaybolan torpidonun bulunmasında aracın önemli işlev gördüğünü dile getirdi.

Bülent Gökalp, aracın denizaltı arama-kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra gemilerin suyun altında kalan kısmının gözlenmesi ve temizliği ile limanlara yanaşan gemilerin su altından kontrolünde de kullanılabildiğini kaydetti.

- "Yerli ürünle para yurt içinde kalır"

Ürettikleri aracın ithal ürünlere göre yüzde 25 civarında fiyat avantajı sağladığının altını çizen Gökalp, 100 kiloluk cihazdan yıllık 10 tane üretebileceklerini ifade etti.

Gökalp, yerli ürün tercih edilmesinin, yedek parça ve bakım ücreti hariç yıllık 500 bin avronun yurt içinde kalması anlamına geldiğini de vurgulayarak, "Satış sonrası destek hizmeti göz önünde bulundurulduğunda yerli ürün tercih edilmesi yıllık 2 milyon avroluk bir ithalatı engelleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English