Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Göçerlerin sıcak illerden Muş'taki Şenyayla'ya yolculuğu başladı

Muş Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Nimet Salkım: "Bölgede terörün bitme noktasına gelmesiyle hayvancılık sektörü canlanmaya başladı"

Anadolu Ajansı haberine göre;

MUŞ (AA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Diyarbakır ve Mardin gibi sıcak illerde hayvancılıkla uğraşan göçerler, havaların ısınmasıyla Muş'un Şenyayla ve kozma bölgesine gelmeye başladı.


Yaz mevsiminde havası serin, otlakları verimli olan Kozma dağı ve Şenyayla bölgesine gelen göçerler, hayvanlarıyla çıktıkları zorlu yolculukla kilometrelerce yol kat ediyor.


Geldikleri yaylalarda çadır kurarak yaklaşık 5 ay konaklayan göçerler, havaların soğumaya başlamasıyla memleketlerine dönüyor.


Zengin bitki örtüsünün bulunduğu alanlarda hayvanlarını otlatan göçerler, yaz boyunca elde ettikleri sütle yaptıkları ürünleri satarak geçiniyor.


Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden gelen göçerlerden Abdüssamed Korkut, her yıl havaların ısınmasıyla Muş'un Şenyayla bölgesine gelerek konakladıklarını söyledi.


Kışı da kendi köylerinde geçirdiklerini anlatan Korkut, "İşimiz çok zor ancak yapmaya mecburuz. Aile olarak yaklaşık 5 bin küçükbaş hayvanımız var. 5 gündür yoldayız birkaç günlük yolumuz daha var. Orada çadır kurarak kasım ayına kadar kalacağız." diye konuştu.


2 bin koyunuyla Mardin'den Muş'a gelen Hasan Erden de günde 2 kez koyunları sağarak elde ettikleri sütü mandıraya sattıklarını ifade etti.


- "Terörün azalmasıyla hayvan varlığı arttı"


Muş Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Nimet Salkım, bölgede terörün bitme noktasına gelmesiyle hayvancılık sektörünün canlanmaya başladığını söyledi.


Muş'ta da bu sayede hayvan varlığının devletin sağladığı desteklerle 1 milyon 350 bine yükseldiğini aktaran Salkım, şunları kaydetti:


"İnsanlarımızın en önemli geçim kaynağı hayvancılık. Havaların ısınmasıyla Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'dan göçerler, Şenyayla ve Kozma dağı eteklerinde konaklamak için gelmeye başladı. Burada yaklaşık 5 ay kalıyorlar. Muş hayvancılık açısından verimli bir bölge olduğu için insanlar buraya gelmeyi tercih ediyor. Uzun ve zorlu geçen bir kışın ardından yaylalara çıkan yetiştiricilerimiz, hayvanlarından elde ettikleri sütü, peyniri, diğer ürünleri satarak ailelerini geçindiriyor."




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English