Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gazilerin emekli maaşının kesilmesine tepki

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Mevlana Şube Başkanı Süleyman Ege, kameralar karşısına geçerek Türkiye genelinde 227 terörle mücadele gazisinin emekli maaşlarının kesilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Gazilerin emekli maaşının kesilmesine tepki
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, 227 terörle mücadele gazisinin emekli maaşlarını kesmesi ile Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan basın açıklaması Konya’da da gerçekleştirildi. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Mevlana Şube Başkanı Süleyman Ege, basın açıklaması yaptı. 

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Mevlana Şube Başkanı Ege: “Vatani görevini yapmakta iken terörle mücadelede yaralanarak tedavisi bittikten sonra devletin gazi maaşı bağladığı her gazi aynı zamanda engelli bir vatandaş olmuştur. Tedavi sonucu engelin kalmazsa zaten gazi de olamazsın” dedi. 

“Gazilerin emekli olmasının önü kesildi”
Basın açıklaması yapan Başkan Ege, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2013 öncesi gazilerimiz engel oranlarına göre devletimizin engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik haklarından yararlanmaktaydı. Taki 5510 sayılı kanunun 38’nci Maddesi ve 6495 sayılı torba kanunun 80. maddesi çıkana kadar. Bu kanunlar çıktıktan sonra Gazilerin engelli haklarından yararlanarak emekli olmasının önü kesildi. Bu kanunlar devreye girdiğinden itibaren gazilerin hem askerlik yani gazi olmadan önceki sigorta giriş ve primleri silindi hem de devletimizin engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik hakları gazilerin elinden alındı. Bu sebepten gazilerin emeklilik durumları ne kadar uzuv kaybı olursa olsun kolu bacağı olmasa da mecburi olarak 60’lı 65’li yaşlara kalmıştır.”

"Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız"
227 gazinin emekli maaşının kesilmesi nedeninde açıklayan Ege, “Sosyal Güvenlik Kurumunun bu 2008 ve 2013 yılında çıkan kanun maddelerini bilmeyerek özürlülükten dolayı günü dolup müracaat eden gazilere maaş bağlaması, şimdi ise “Ben hata yaptım ve hatamı yeni fark ettim. Şimdi maaşlarınızı kestim” demesi. Madem bu kişiler emekliliği hak etmiyordu Sosyal Güvenlik Kurumu neden bu kişilere emekli maaşı bağladı? Sosyal Güvenlik Kurumu kendini kurtarmak için bu kişilere 6 yıldır ödenen maaşları geri istememek için bir kanun çıkardı. Çıkarır çıkarmaz 10 gün içinde gazilerin maaşları kesildi.Gazilerin maaşlarının kesilmesinin 2 Temel sorumlusu vardır.Birincisi sorumlusu TBMM’dir. Gazilerin engelli bir vatandaş gibi emekli olmasının önünü kesmesi ve askerlik öncesi sigorta giriş ve prim günlerini yakmasıdır. İkinci sorumlu ise Sosyal Güvenlik Kurumu dur.Sosyal Güvenlik Kurumu bu kanun yürürlüğe girdiği halde kanundan haberi olmadığından, gazileri emekli edip 6 yıl maaş ödedikten sonra şimdide ben yeni fark ettim diyerek maaşlarını kesmiştir. SGK yetkilileri 2013 den 2019 yılına kadar %40 üzeri raporlu olan ve engelli statüsünde emekli olabilirsiniz denilip tazminat ödenen ve maaş bağlanan gazilerimize nasıl maaş verdiğinizi, bundan sonra vermeme nedeninizi lütfen açıklayınız, bekliyoruz. Pardon deyip geçiştirecek misiniz, yoksa sadece 227 gazinin değil 4500 e yakın ve emeklilik bekleyen gazilerin sorununa bir çözüm mü bulacaksınız. Bu sorumlu iki kurumu göreve davet ediyoruz. Anayasamızın 10 maddesinde " Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz" ifadesi yer alır. 61. maddesinde " Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar" hükmü bulunmaktadır. Bu kurumların yaptıkları işler anayasaya da aykırıdır. Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. “dedi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English