Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Depremde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı davasının görülmesine devam edildi

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan heyet tarafından hazırlanan ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı Rapordan: "Binanın sadece B blokunun çökme nedeni olarak beton dayanımı ve uygun etriye kullanılmamasına bağlı kesme ve eksenel kuvvet dayanımı yetersizliği, projelendirme hataları, denetim hataları, deprem derzi yetersizliği gibi pek çok unsurun etkili olduğu kanaatine varılmaktadır"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İZMİR (AA) - İzmir depreminde yıkılan binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'u için haklarında "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açılan 1'i tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.


İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık M.Y. bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı. Bazı tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve müştekiler ise duruşma salonunda hazır bulundu.


Mahkeme Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğretim üyelerinden oluşan heyetten, taraf avukatlarının soruları üzerine istenen ek bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını bildirdi.


- "Hiçbir kolonda donatı kesilme izine rastlanmadı"


Raporda, binanın 1975 tarihli Deprem Yönetmeliği hükümlerine göre projelendirildiğini, yapı kullanım izin belgesi alınması aşamasında yapı denetim şirketince 1998 Deprem Yönetmeliği'ne göre binanın mevcut durumu ile analizlerinin yapılarak güvenliğinin değerlendirildiği belirtildi.


DEÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'ndeki 3 bilim insanının imzasını taşıyan 30 sayfalık raporun son bölümünde şu ifadeler yer aldı:


"Binanın sadece B blokunun çökme nedeni olarak beton dayanımı ve uygun etriye kullanılmamasına bağlı kesme ve eksenel kuvvet dayanımı yetersizliği, projelendirme hataları, denetim hataları, deprem derzi yetersizliği gibi pek çok unsurun etkili olduğu kanaatine varılmaktadır. Yıkılan yapının temel seviyesinde yapılan ölçümlere göre zemin kat kolon-perde elemanların sayı ve ebatlarının onaylı betonarme projesinde gösterilen kolon perde sayı ve ebatlarıyla uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Enkazın temeli açıldıktan sonra yapılan çalışmalarda temelden çıkan kolon-perde filiz donatılarının tüm kolon-perde elemanlar için yerinde olduğu görülmüştür. Bu tespitler ayrıca görüntülenmiş ve savcılık makamına teslim edilmiştir. Dolayısıyla binanın yıkılmasında zemin katta kesilmiş veya tıraşlanmış bir eksik elemandan kaynaklı durum olmadığı kanaati oluşmuştur. Kolon kesilmesi veya tıraşlanması olması durumunda temelden çıkan kolon donatı tilizlerinde kesilme izi bulunması gerekmektedir. İncelemede hiçbir kolonda donatı kesilme izine rastlanmamıştır. Bu durum kolon kesme veya tıraşlama işlemi yapılmadığına işaret etmektedir."


- Tanıklar ifade verdi


Apartman sakinlerinden A.Ç, apartmanda kolon kesilmesi gibi bir şey görmediğini ve bu konuda bir şey duymadığını söyledi.


Daireyi kooperatiften aldığını belirten A.Ç, "Yaklaşık 5 yıl oturma ruhsatımız yoktu. Tutuklu sanık müteahhit M.Y. '15 gün içinde alınacak.' diye diye bizi 5 yıl geciktirdi. Sonra tüm sakinler vekaletlerini bana verdi. 45 daire ve 2 dükkanın vekaletini alıp oturma ruhsatı için belediyeye başvurdum. Dediler ki 'Tadilat projesinin çizilmesi gerekiyor.' Anlaştığımız yapı denetim firması çizimleri yaptı. Belediyeden gelip kontrolleri yaptılar. Kolon kesildiğine dair bir şey duymuş olsaydım zaten orada oturmazdım." dedi.


Müşteki Çetin Erbek, depremde annesini kaybettiğini dile getirerek, sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet savcısı, M.Y'nin tutukluluk halinin devamını istedi.


- İTÜ'den ek rapor istenecek


Avukatların itirazları ve taleplerini dikkate alan mahkeme heyeti, İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) ek bilirkişi raporu istenmesine karar verdi.


Mahkeme heyeti, davadaki tek tutuklu sanık M.Y'nin mevcut durumunun devamına hükmederek, duruşmayı erteledi.


İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremde çöken binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'ta 11 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English