Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Asırlar öncesinin pandemi hastanesi: Miskinler tekkesi

Anadolu'da salgın hastalıkla mücadeleyi ve hastaların karantina altına alınmasını sağlayan ilk şifahaneler bundan 700 yıl önce Sivas'ta kuruldu.

Asırlar öncesinin pandemi hastanesi: Miskinler tekkesi
Bir vakfa bağlı olarak kurulan ve devrin illeti cüzzamın tedavi edilmesi nedeniyle "miskinler tekkesi" diye adlandırılan şifahanelerde, tek kişilik karantina odaları ve 14 günlük tecrit süresiyle hastalıkla savaşılıyordu.

Sivas'tan sonra İstanbul, Bursa, Erzincan, Konya ve Kayseri, Şam ve Halep'te de açılan miskinler tekkesinde, her sosyal sınıftan hastanın tedavisi ve ulaşımı ilgili vakıf tarafından ücretsiz sağlanıyordu.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bugün bünyelerindeki vakıf hastanelerinin pandemi hastanesi olarak hizmet verdiğini söyledi.

Yüzyıllar öncesine uzanan vakıf kültürünün, eski devirlerdeki salgın hastalıklarda da önemli misyonlar yüklendiğine işaret eden Ersoy, Osmanlı arşivlerine göre ilk pandemi hastanesinin 1321'de Sivas'ta kurulduğunu belirtti.

Ersoy, "Hattab bin Mehmet adında bir zat tarafından kurulan hastanede, cüzzam hastalığı ve bulaşıcı diğer hastalıklarla ilgili tedavi odaları oluşturulmuş, hastalar tek kişilik odalarda tecrit edilerek, karantinaya alınmak suretiyle tedavi edilmiş." dedi.

- "14 günlük tecrit süresi"

"Miskin"in Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre "cüzzamlı" anlamına geldiğini belirten Ersoy, bu şifahanelerin Sivas'tan sonra Anadolu'nun çeşitli yerlerinde kurulduğunu, Şam ve Halep'te de miskinler tekkesi bulunduğunu anlattı. Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karacaahmet Mezarlığı içinde de Üsküdar Miskinler Tekkesi açılmış. Bursa, Erzincan, Konya ve Kayseri'deki miskinler tekkelerinde aynı yöntemle cüzzam hastalarına tedavi uygulanıyor. 14 günlük yani 2 haftalık bir tecrit süresi var. Bu çok önemli İbn-i Haldun'un Mukaddime'sine ve Kitabu'ş Şifa'ya baktığımızda gerçekten bir tecrit dönemi var. Bugünkü anlamıyla bir karantina dönemi."

Şifahane olarak hizmet veren bu hayratların yanına gelir getirici su değirmenleri, zeytinlikler ya da seralar kurulduğuna işaret eden Ersoy, böylece hastaların bütün tedavi giderlerinin ve yol paralarının bu akarlar sayesinde karşılandığını dile getirdi.

Ersoy, "Ecdat 1300'lü yıllarda pandemiyle ilgili gerekli tedbirleri almış, bulaşıcı hastalık taşıyanlar için karantina ortamı oluşturmuş." diye konuştu.

- "Vakıf Gureba'da 3 bin Kovid-19 vakası tedavi edildi"

Burhan Ersoy, şimdi de Bezmialem Vakıf Gureba Hastanesi'nin, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart'tan beri pandemi hastanesi olarak hizmet verdiğini belirterek, "O günden beri yaklaşık 3 bin pandemi hastası, Vakıf Gureba'da tedavi edildi." bilgisini paylaştı.

Hastanenin kurucusu Bezm-i Alem Valide Sultan'ı 167. vefat yılında rahmetle anan Ersoy, "Yüzyıllar önce sultanın kendini hayra adamış olması ve bu sevabın bugün bile imdada yetişmesi gerçek bir vakıf örneğidir. Bu, her türlü toplumsal sorunun içinden bir olarak biz olarak çıkacağımızın en mühim örneklerinden biridir." dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English