Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

AB, Türkiye'nin karşı çıktığı enerji projesini destekleyecek

Anadolu Ajansı haberine göre;

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığından geçmesi ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında elektrik bağlantısı sağlaması öngörülen projeye 657 milyon avro kaynak sağlayacak.


AB Komisyonu, üye ülkelerin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na katkı sağlayacak 5 sınır ötesi enerji altyapı projesine toplamda 1 milyar avronun üzerinde yatırım yapılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.


Açıklamada, GKRY ile Yunanistan arasında elektrik bağlantısı sağlayacak "Avrasya Enterkonnektörü" projesine 657 milyon avro, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya arasında elektrik şebeke entegrasyonu sağlayacak "Baltık Senkronizasyon" projesine" 170 milyon avro, İsveç ve Finlandiya arasında elektrik iletim kapasitesini yükseltecek "Aurora Hattı"na 127 milyon avro, Bulgaristan'ın gaz depolama kapasitesini yükseltecek "Chiren" projesine 78 milyon avro ve Norveç'teki "Kuzey Işıkları" karbon yakalama projesi çalışmasına da 4 milyon avro mali destek verileceği ifade edildi.


Yüksek derecede entegre edilmiş enerji altyapı ağlarının yenilenebilir enerjinin entegrasyonunu kolaylaştırdığı ve arz güvenliğini artırdığı anımsatılan açıklamada, bunun enerji fiyatlarının kontrol altında tutulmasına yardımcı olacağı ve enerji dönüşümünde gerekli olduğu kaydedildi.


Avrasya Enterkonnektörü projesi ile GKRY ve Yunanistan'ın elektrik şebekelerinin deniz altından geçen 898 kilometrelik kablo ile bağlanması öngörülüyor. Projenin İsrail ve Rum kesimini bağlayan bir başka ayağı bulunuyor.


Söz konusu projenin dokümanlarında kullanılan görsellerde su altı elektrik kablosunun planlanan güzergahının, Kıbrıs ve Girit adaları arasında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığından geçtiği görülüyor.


Türkiye, geçen yılın mart ayında İsrail, Yunanistan ve GKRY arasında mutabakat muhtırası imzalanan AB destekli Avrasya Enterkonnektörü projesinin güzergahının Türkiye'nin kıta sahanlığından geçmesi nedeniyle İsrail ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyon Başkanlıklarına nota vermişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English