Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yurt dışındaki Suriyeli STK'ler, Suriye'ye sınır ötesi yardımların sürdürülmesi çağrısı yaptı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Yurt dışındaki Suriyelilerin kurduğu bazı sivil toplum kuruluşları (STK), Suriye'ye sınır ötesi insani yardımların kesintiye uğratılmaması çağrısında bulundu.


Suriye'ye uluslararası insani yardımlar, Türkiye üzerinden sadece Cilvegözü Sınır Kapısı aracılığıyla yapılıyor. Sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmanın, BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor.


Sınır kapısını açık tutan mekanizmanın süresi 11 Temmuz'da 6 aylık süreyle uzatılmıştı.


Yurt dışındaki Suriyelilerin kurduğu bazı STK'lerin oluşturduğu Amerikalı Suriyelilerin İnsani Yardım Kuruluşları Koalisyonu (ARCS), "Suriye'ye yapılan bu yardımlarda BMGK'nin yetkilendirilmesinin hukuki olarak gerekli olup olmadığını" araştırdı.


ARCS'nin merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Uluslararası Adalet Odaları (Guernica 37) ile yürüttüğü çalışmada, söz konusu insani yardımların yasal olduğu ve bunun politize edilmemesi gerektiği vurgulandı.


ARCS'nin paylaştığı raporda, Suriye'ye yapılan sınır ötesi uluslararası yardımların "Suriye'nin egemenliğini ihlal etmediği" kaydedildi.


"Sınır ötesi insani yardımlar, devletler ve BM kuruluşları için yasaldır." ifadesinin yer aldığı raporda, Suriye'ye sınır ötesi uluslararası insani yardımların ihtiyaç sahibi milyonlarca sivil için büyük bir önem taşıdığı ve bu yardımların devam etmesi gerektiğinin altı çizildi.


- BM'nin Suriye'ye insani yardımları


BM'nin Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana milyonlarca kişiye ulaşılıyor. Özellikle zorla yerinden edilerek Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'e sığınan halk, bu insani yardımlara bel bağlıyor.


2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirildi. Daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü'nün karşısındaki Babülhava'nın açık tutulmasına onay verdi.


BMGK'nin, sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmayı yenilemesi gerekiyor.


Babülhava Sınır Kapısı'ndan her ay 1000'den fazla insani yardım tırı Suriye'ye giriş yapıyor. BM, uluslararası yardım kuruluşları, Türkiye, ABD ve Batılı ülkeler, yardımların gönderileceği sınır kapılarının sayılarının artırılmasını istiyor.


Rusya, insani yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılması gerektiğini savunuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”