Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yükseklerde yaşayan yiğit insanların ülkesi! Şehir şehir dolaşan o ilçe Konya’nın 2. kez ilçesi oldu

1910 yılında ilçe oldu ve tam 80 yıl içinde 3 farklı şehre ilçelik yaptı. Tarih boyunca kimi zaman yükseklerde yaşayan yiğit insanların ülkesi olarak da anıldı ve söz konusu bu ilçe Konya’nın ikinci kez ilçesi oldu. Peki, il il dolaşan bu ilçe hangi ilçe? İşte detaylar…

Yükseklerde yaşayan yiğit insanların ülkesi! Şehir şehir dolaşan o ilçe Konya’nın 2. kez ilçesi oldu
Ermenek,1910 yılında ilçe oldu. Bu yıllarda ilçe olan Ermenek, Konya'ya bağlandı. 1845’li yıllarda ise Konya Eyaleti'ne bağlı bir sancak merkezi haline gelen Ermenek, bu dönemde bölgenin yönetim merkezi olarak önem kazandı. Söz konusu yıllarda Konya’ya bağlı olan Ermenek, tarih boyunca farklı şehirlere bağlandı. 
3 FARKLI ŞEHRE İLÇELİK YAPTI 
1845 Yılında Konya Eyaleti'ne bağlı sancak merkezi olan Ermenek,  1910 yılında ilçe yapıldı ve önce Konya'ya daha sonra Mersin'e bağlandı. Cumhuriyetin ilanı ile beraber yeniden Konya'ya bağlanmış, 1989'da Karaman'ın il olmasıyla Karaman'a bağlandı. 
YÜKSEKLERDE YAŞAYAN YİĞİT İNSANLARIN ÜLKESİ 
Zamanında Konya’ya bağlanan ve bölgenin yönetim merkezi olarak önem kazanan Ermenek, şu anda Karaman’a bağlı bir ilçe olarak ön plana çıkıyor.  Ermenek ilçesi, tarih boyunca kimi zamanlarda Ermenak yani yükseklerde yaşayan yiğit insanların ülkesi olarak da anılmıştır. 
DÜNYA’NIN ÖNEMLİ MAĞARINDAN BİRİNE SAHİP
Tarihi ve doğal yapısıyla dikkat çeken Ermenek, Türkiye'nin turistik ilçelerinden biri olarak kabul ediliyor.  Aynı zamanda zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Ermenek, dünyanın önemli mağaralarından biri olan Maraspoli'yi de içinde bulunduruyor.
Deniz seviyesinden oldukça yüksekte, Göksu Nehri kıyısında konumlanan Ermenek, özel coğrafyası sayesinde doğanın ve tarihin bir arada buluştuğu nadir bölgelerden biridir.
İŞTE ERMENEK’İN TARİHİ VE DOĞAL YAPILARI
Yukarı Çağlar Cami (853 Tahmini yaşı), Susaklı Camii (1258), Akça Mescit (1300), Ulu Cami (1302),
Sipas Camii (1256), Meydan Rüstempaşa Camii (1435, Cami ile minaresi arasından cadde geçmektedir.), Zenonopolis (Roma İmparatoru köylü Zenon, köylü imparatorun şehri), Tol Medrese (1339),
Mennan Kalesi, Ermenek Kalesi, Karamanoğlu Hamamı (1330), Asar (Cenne) Kalesi, Daudas Kalesi (Dağların ve Taşların Kralı Daudas, Üçok Türkleri'nin Anadolu'da İslam öncesi yerleşim alanı, maden şehri), Hisar Kalesi, Kırk Sütun Mağarası (Aziz Barnabas Mağara Kilisesi), Sbide Antik Tüneli (5 km), Zeyve Pazarı (Piknik Yeri) ve Çevresi, Fincan Tepesi, Ayhatun Mağarası, Kamışlı Kanyonu, Tarihi Altıntaş Yaylası, Gınnam Kanyonu, Barçın Yörükpazarı, Fariske Köristanları, Karamanoğulları İmaret Cami, Aziz Johannes Mağarası, sarnıcı (Başyayla), Nadire Köprüsü, Sbide Kaya Kilisesi Deliktepesi (Deliktaş Tepe), Dekapolis İzavriya, İnöğlesi Kaya Manastırı, Yaban Hayatı Orman Parkı, Sbide Sarnıcı ve Antik Su Deposu, Demitiopolis (Katranlı), Yukarı Çağlar Taşkisse (Taş Kilise),

İkizin (Güneyyurt), Damkaçalı Kilisesi, Aziz Sokrates Kilisesi, İrenepolis, Akmanastır, Ala Kilise, Karamanoğlu Mahmut Bey Hamamı, Uğurlu Köristanı, Nadire Turkuaz Göl Kanyonu, Güzelce Hisar (Üzümlü), Maraspoli Mağarası, Su Değirmenleri, Kapuz (Aşağı Çağlar), Gözbaşı Su Tüneli (Yukarı Çağlar), Turkuaz Baraj Gölü, Dikilitaş Sarkıt Mağarası, Lafzatullah kayalığı (Kaşoluk), Muhammed Abdüllatif Camii (Güneyyurt), Karamanoğlu Mahmut Bey Türbesi Ve Zaviyesi (Balkusan), Kalkanlar Konağı, Göylemezler Konağı, Kral Mezarları (Otogar üstü), Bıçakçı Köprüsü, Görmeli Barajaltı Köprüsü (1332), Santral Parkı. 
ERMENEK İLÇESİNİN TARİHİ VE YÜZ ÖLÇÜMÜ
Ermenek, Karamanoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmıştır. Söz konusu yıllarda bu bölgede yoğun olarak Avşar Türkmenleri yaşamıştır. Karamanoğulları Beyliği döneminde başkent olarak kullanılan Ermenek, beylik döneminin sona ermesiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimine girmiştir ve Adana Eyaleti'ne bağlı İçel Sancağı'nın "Paşa Hassı" olarak idare edilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından son açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Ermenek'in nüfusu toplam 28 bin 832'dir. Ermenek İlçesinin yüz ölçümü ise 1.103 kilometrekare alana sahip. 

Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 19
  • 7
  • 2
  • 2
  • 1
  • 5
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • B
    Balamir
    202 gün önce

    Ulaşım zorluğu nedeniyle hak ettiği turistik değeri ve yatırımı alamayan bir yer.

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English