Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

WhatsApp'ta casus yazılım skandalı büyüyor: 7 kişi hedef alındı

İtalyan hükümeti, ülkedeki 7 cep telefonu kullanıcısının Meta şirketine ait anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'taki casus yazılım tarafından hedef alındığını duyurdu. Meta, İsrailli bir şirketi casus yazılım firmasını 90 kişiyi hedef almakla suçlamıştı.

WhatsApp’ta casus yazılım skandalı büyüyor: 7 kişi hedef alındı

Başbakan Giorgia Meloni'nin ofisi, bir gazeteci ve tanınmış bir aktivistin hedef alındığına dair haberlerin ardından Ulusal Siber Güvenlik Ajansı'ndan olayı incelemesini istediğini bildirdi.

Mediterranea Saving Humans yardım kuruluşunun kurucularından Luca Casarini, cuma günü WhatsApp'tan aldığı casus yazılım uyarısını Reuters'a gönderdi. Aynı gün Meta, İsrailli "Paragon Solutions" şirketini, çok sayıda ülkede, aralarında muhabir ve aktivistlerin de bulunduğu yaklaşık 90 kullanıcıyı hedef almakla suçladı.

Meloni'nin ofisinden yapılan açıklamada, siber güvenlik kurumunun bir hukuk firması aracılığıyla WhatsApp tarafından İtalya'da teyit edilen 7 vaka hakkında bilgilendirildiği, ancak “gizliliklerini korumak için” etkilenen kişilerin isimlerinin söylenmediği aktarıldı.

Ayrıca Belçika, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç gibi diğer Avrupa Birliği ülkelerindeki WhatsApp kullanıcıları arasında da casus yazılım bulunduğu aktarıldı.

Paragon Solutions şirketinin, hiçbir etkileşim gerektirmeyen sofistike bir teknik kullanarak kullanıcılardan veri çalmaya çalıştığı iddia edildi.

Şirketin kurucusu eski İsrail Başbakanı
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın kurduğu Paragon, Ekim 2024'te Wired dergisinin ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) iç güvenlik soruşturmaları bölümü ile 2 milyon dolarlık sözleşme imzaladığını bildirmesinin ardından okları üzerine çekmişti.

Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, 2023’te ulusal güvenliğe tehdit oluşturan ticari casus yazılımların devlet cihazları ile yurt içi ve yurt dışındaki ABD personelinin elektronik cihazlarında kullanılmasını yasaklayan başkanlık kararnamesi imzalamıştı. Paragon ile yapılan 2 milyon dolarlık anlaşma, Biden yönetiminin çıkardığı kısıtlamalara uyulup uyulmadığını incelemek amacıyla geçici olarak durdurulmuştu. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi göreve geldikten sonra Biden’ın birçok kararını iptal ederken, casus yazılım yasağı yürürlükte kalmıştı.

ABD'nin Virginia Eyaletine bağlı Chantilly bölgesinde ofisi bulunan Paragon'un, Aralık 2024'te ABD'li şirket "AE Industrial Partners'a" 900 milyon dolara satıldığı ileri sürülmüştü.

Ancak raporlar, anlaşmanın İsrail'de henüz tam yasal onay almadığını ortaya koyarken, AE Industrial Partners'in sitesindeki yatırımları arasında ise Paragon yer almıyor.

Şirkete yakın bir kişinin Guardian’a aktardıklarına göre, Paragon "demokratik sayılabilecek" 35 ülkenin hükümetine hizmet veriyor. Haberde Paragon’un, casus yazılımları kötüye kullandığı öne sürülen ülkelerle çalışmadığı bildirilirken, bu ülkelere Polonya, Macaristan, Meksika ve Hindistan örnek gösterildi.

Graphite ve Pegasus gibi siber silahların İsrail Savunma Bakanlığı tarafından kullanıldığı biliniyor.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”