TUNUS (AA) - Tunus'ta Nahda Hareketinin çağrısına karşılık veren binlerce kişi başkentte, ülkedeki siyasi krizin sona ermesi talebiyle yürüyüş düzenledi.
Cumhurbaşkanı Kays Said ile Başbakan Hişam el-Meşişi arasında kabine revizyonu krizi devam ederken Nahda'dan gelen çağrıya binlerce kişi karşılık verdi.
"Sebat ve devlet kurumlarının korunması" sloganıyla düzenlenen yürüyüş, başkent Tunus'taki 5. Muhammed Caddesi'nden başlayıp kent merkezindeki Habib Burgiba Caddesi'ne doğru devam etti.
"Tunus yarın daha güzel olacak" ve "ulusal birlik" sloganları atılan gösteride güvenlik önlemlerinin de üst düzeyde olduğu gözlendi.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid el-Hayuni, basına yaptığı açıklamada, herhangi bir terör tehdidine önlem olarak, ayrıca Nahda ile İşçi Partisinin eş zamanlı iki yürüyüş düzenlemesi nedeniyle Habib Burgiba Caddesi'ne çıkan sadece bir yolun açık bırakıldığını, diğerlerinin kapatıldığını söyledi.
Nahda Hareketi, "ulusal birliğin güçlendirilmesi ve diyaloğun gerekliliği" mesajını vermek için düzenleyecekleri yürüyüşe geniş katılım çağrısında bulunmuştu.
Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said ile Başbakan Meşişi arasındaki kabine revizyonu krizinin çözümü için 20 Şubat'ta üçlü toplantı önerisinde bulunmuştu.
- Tunus'ta Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki "kabine revizyonu krizi"
Ülkedeki "kabine revizyonu krizi" Başbakan Meşişi'nin 16 Ocak'ta 25 bakandan 11'inde değişikliğe gittiğini açıklamasıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Kays Said, kabine için güvenoyu oturumundan bir gün önce, hükümet değişikliğinin Anayasa'nın gerekliliklerini yerine getirmediğini, kendisine bilgi verilmediğini ve bazı bakanların çıkar ilişkileri bulunduğunu söyleyerek, itirazını açıkladı.
Buna rağmen Meşişi'nin yeni kabinesi 27 Ocak'ta Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi ve diğer bazı partilerin desteğiyle Meclisten güvenoyu aldı.
Ancak Said'in teamül gereği yeni bakanları, göreve başlaması için yemin törenine çağırmaması krizi derinleştirdi.
Meşişi, krize çözüm arayışıyla 15 Şubat'ta 5 bakanı görevden alarak, eski kabine içindeki 2'si kadın beş bakanı vekaleten bu bakanlıklara atadı.
Başbakan Meşişi'nin hamlesi bir çeşit taviz şeklinde yorumlanırken birkaç saat sonra cumhurbaşkanlığı açıklama yaptı. Açıklamaya göre Said, Başbakan Meşişi'ye kabine değişikliğinin hukuki yönlerine ilişkin bir mektup yazdı.
"Kabine değişikliği bazı Anayasa hükümlerini görmezden geldi." ifadelerinin yer aldığı mektubunda Said, kabine değişikliğinin Anayasa'nın 92 ve 46'ncı maddelerine aykırı yapıldığını kaydetti.
Said'in mektubu krizin devam ettiğinin sinyalini verdi.
Kaynak: