İZMİR (AA) - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası Ar-Ge destek programı EUREKA'nın 2023 yılında dönem başkanlığını yapacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Mandal, Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu'nda "Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemimizde Durum Değerlendirmesi, TÜBİTAK Odaklı Gelişmeler" konulu konferansa katıldı.
TÜBİTAK'ın yeni stratejik yaklaşımını anlatan Mandal, önceliklerinin "salgın hastalıklar", "iklim değişikliyle mücadele ve uyum", "net sıfır sera gazı hedefleri", "insan odaklı teknoloji geliştirme", "sanayi 5.0" ve "dijitalleşme" olduğunu belirtti.
En büyük küresel risklerin iklim krizi, sosyal sorunlar, artan bulaşıcı hastalıklar, siber riskler olduğunu ifade eden Mandal, kuraklığın gelecekte göçlere neden olacağını anlattı.
Dünyanın 1,1 derece ısındığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, "Üretebilecek çözümler geçmiştekinden farklı olmak zorunda. Şu anki eğilimlerde 2100 yılına kadar 3 dereceye doğru gidiş var. Hiçbir şey yapılmazsa 3 derece ısınacak. Bu süreçte sadece devletlerin yönetimleriyle başarılı olunamayacağı biliniyor. O yüzden bilim insanlarına daha çok ihtiyaç var." diye konuştu.
Gündemlerinde yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve beşeri sermayelerin de olduğunu aktaran TÜBİTAK Başkanı Mandal, salgın öncesinde Endüstri 4.0'ın konuşulduğunu ancak şimdi 5.0'dan söz edildiğini, bunun da dijitalleşmenin ötesinde insan odaklı, sürdürülebilir, gelecekteki kırılgan ortamlara esnek hazırlık bir süreç yönetim anlamına geldiğini belirtti.
Bu sabah, TÜBİTAK'ın 2023 yılında EUREKA'ya (pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası Ar-Ge destek programı) başkanlık yapacağının duyurulduğunu söyleyen Prof. Dr. Mandal, sözlerini şöyle tamamladı:
"2023'te dönem başkanlığını Türkiye yapacak, TÜBİTAK yapacak. Türkiye'deki araştırmanın, araştırmacının görünürlüğü demek bu. Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği'nin başkanlığını yürüteceğim, bu biraz daha gelişmekte ve hızlı gelişen ekonomilerin daha dominant olduğu bir yapı. EUREKA ise Avrupa Ligi. 2023 yılında ki, bizim için anlamlı bir yıl, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü, Türkiye olarak biz yürüteceğiz. Avrupa'da en çok EUREKA programı kullanan ilk 10 ülke içindeyiz. EUREKA Avrupa odaklı olmasına karşın bunun içerisinde Kanada, Amerika, Güney Amerika, uzak tarafta işte Kore, Çin gibi ülkeler de bu programın üyesi. Avrupa Komisyonu'nun bizim hakkımızda söylediği yani Türkiye'deki araştırma ve araştırmacılar hakkında söylediği 2022 yılı Türkiye'nin ilerleme raporunda, biz yazmıyoruz tabi Avrupa Komisyonu'nun kendisinin yazdığı bir rapor. O raporda söylenen Türkiye'deki bilim ve araştırmanın Avrupa Birliği araştırma düzeyiyle karşılaştırıldığı zaman ileri düzeyde olduğu."
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da araştırma üniversitesi olarak TÜBİTAK'ın Ar-Ge politikalarını benimseyip buna göre pozisyon aldıklarına işaret etti.
Üniversitedeki bilimsel çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Budak, "Bölgemiz ve ülkemiz adına yapmamız gerekenleri kendimize bir görev addedip en iyisini yapmaya çalışacağız." dedi.
Kaynak: