TAŞKENT (AA) – Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te "Özbekistan-Türkiye ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinde yeni ufuklar" sempozyumu gerçekleştirildi.
Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası (ÖTSO) ve merkezi İstanbul'da bulunan İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) tarafından düzenlenen sempozyuma Özbekistan Senatosu Başkanı 1. Yardımcısı Sadık Safayev, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, İAV Başkanı Prof.Dr. Ahmet İncekara, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Taşkent Program Koordinatörü Cemalettin Tüney, ÖTSO Başkanı Davran Vahabov ve çok sayıda davetli katıldı.
Sempozyumda konuşan İncekara, atayurdu Özbekistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türkiye ve Özbekistan iş dünyasının bir araya gelerek ortak iş imkanlarıyla yatırım ve ticaret alanlarındaki iş birliklerini konuşacakları bu sempozyumun iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkileri ile ekonomik iş birliğinin daha da geliştirilmesine önemli katkıda bulunacağını belirtti.
Uçarmak da Türkistan coğrafyasının kalbi olan ve doğu ile batı arasındaki ticaret yollarının merkezinde bulunan Özbekistan'da son yıllarda tüm alanlarda önemli adımlar atıldığını ve büyük değişimlerin yapıldığını kaydetti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin ihracat ve ithalat açısından çok dengeli bir şekilde geliştiğini belirten Uçarmak, taraflar arasında imzalanan ve en kısa zamanda uygulamaya konulacak olan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ikili ticari-ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
- "Günümüzde Özbekistan, bölgede bir merkez ve bir güç odağı haline gelmiştir"
Büyükelçi Bekar, Özbekistan'ın büyük bir dönüşüm sürecinden geçtiğini kaydederek bu ciddi ve derin dönüşümün siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel yansımalarını takdirle izlediklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in ortaya koyduğu kararlı iradeyi desteklediklerini vurgulayan Bekar, Orta Asya'nın kalbi olarak nitelendirilebilecek bir noktada bulunan Özbekistan'ın mevcut ekonomik kapasitesinin çok ötesinde büyük bir potansiyel barındırdığını kaydetti.
Büyük İpek Yolu'nun kavşağında yer alan Özbekistan'ın nüfusu, tarihi birikimi ve dönüşüm gayreti ile günümüzde gelişmeye en açık ve istikbali aydın ülkelerden biri olduğunu kaydeden Bekar, "Günümüzde Özbekistan, bölgede bir merkez ve bir güç odağı haline gelmiştir." dedi.
Özbekistan pazarının 35 milyonlu nüfusu ile mal ve hizmetler bakımından başlı başına kayda değer bir pazarı teşkil ettiğini dile getiren Bekar, tüm Orta Asya ülkeleriyle ortak sınırlarının bulunmasının Özbekistan'ın çevre ülkelere ihracat açısından da önemli kıldığını vurguladı.
Bekar, Özbekistan hükümetinin güçlü reform iradesi, zengin doğal kaynaklar, hızlı büyüyen ekonomik ve makroekonomik istikrarın Özbekistan ekonomisini en güçlü yönlerini teşkil ettiğini sözlerine ekledi.
- "Özbekistan-Türkiye ilişkileri hiçbir zaman olmayan en üst düzeye çıkmış bulunuyor"
Safayev de bağımsızlığın ilk günlerinden başlayarak Türkiye ile ilişkilerin Özbekistan'ın politikasında ayrı bir yer tuttuğunu kaydederek "Türkiye, Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve büyükelçilik açan ülke olmuştur. Biz bunu unutmayız. Bizler, hatta Sovyetler Birliği döneminde bile Ankara'dan, "Özbekistan bağımsızlığını ilan ederse, Türkiye ilk olarak tanıyacaktır" şeklinde sinyaller alırdık. Bu çok cesurca adım ve Özbekistan'ın bağımsızlığı için mücadelenin bir kısmı olmuştur ve biz bunu hiçbir zaman unutmayız." dedi.
Özbekistan'ın devlet olarak henüz büyük bir tecrübesinin olmadığı ve "nereden ne satın alacağını" ve "hangi paraya satın alacağını" bile bilmediği bağımsızlığın ilk döneminde Türkiye'nin Özbekistan'a büyük bir maddi yardımda bulunduğunu dile getiren Safayev, "Türkiye'nin bu yardımını Özbek halkı hiçbir zaman unutmayacaktır." diye konuştu.
Safayev, son 6 yılda Özbek-Türk ilişkilerinin kalite olarak yeni bir düzeye ulaştığını, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in girişimleriyle ikili ilişkilerde yeni sayfa açıldığını vurgulayarak "Günümüzde Özbekistan-Türkiye ilişkileri hiçbir zaman olmayan en üst düzeye çıkmış bulunuyor ve bunun en önemli faktörü Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki samimi ve karşılıklı güvene dayalı kardeşlik ilişkileridir." diye konuştu.
Türkiye'nin dünyadaki itibarının giderek arttığını aktaran Safayev, "Günümüzde Türkiye, siyasi, askeri ve ekonomik olarak yenilikçi kalkınmakta olan ülkeler arasında öncü ülke konumundadır." ifadesine yer verdi.
Kaynak: