Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan indirerek yüzde 42,5 seviyesine çekti.
Merkez Bankası (TCMB), mart ayında politika faizini 250 baz puan indirimle yüzde 45'ten yüzde 42,5'e indirdi. Piyasalarda da 250 baz indirim bekleniyordu. Karar ile TCMB, üst üste üçüncü toplantıda da faiz indirimine gitmiş oldu.
"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK"
Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu metninde şu ifadeler yer aldı: "Enflasyonun ana eğilimi ocak ayındaki artış sonrasında şubat ayında gerilemiştir. Bu dönemde temel mal enflasyonu görece düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonu ocak ayına özgü artışın ardından yavaşlamıştır.
Yurt içi talep dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmakla birlikte, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiştir. Öncü veriler bu destekleyici görünümün yılın ilk çeyreğinde de sürdüğünü ima etmektedir.
Para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.
Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
"SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEK"
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir.
Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.
Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.
Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir.
Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
SIKI DURUŞ İÇİN EK ADIMLAR ATILDI
Son dönem kredi büyümesi gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı korumak ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla ek adımlar atılmıştır.
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir.
Likidite koşulları yakından izlenmeye ve sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
YÜZDE 5 HEDEFİNE VURGU
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.
Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."
Kaynak: Haber Merkezi
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
arkadaşlar Ben ekonomistim.
İhracat bitti , sanayici can çekişiyor. üretimler durmaya başladı. sanayiler bomboş , böyle giderse fabrikalar işci çıkarmaya başlayacak. açın artık önümüzü, enflasyon hareketsizlikten, düşüyor. alan satan yokki..
yeni şafak 7,5 puan bekliyordu, \'kime operasyon çekiyorsun sayın bakan\' başlığını unutmuyoruz.
Faiz neden iniyor trde faizin yüzde 60 yüzde 70 e çıkması gerekirken şimdi daha da artacak elektrik su doğalgaz akaryakıt fiyatları ve ürün ve hizmetlerin fiyatları daha da artış gosterecek hızlı bir şekilde Dolar Euro artacak ve tr lirası hızlı bir şekilde değer kaybedecek ev ve kira fiyatları otomobil fiyatları artacak ....
Yorum Yap
Yapay zekayla kız arkadaşlarının müstehcen fotoğraflarını oluşturdular! 2 liseli tutuklandı
Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 3 milyar doları geçti
Ümit Özdağ hakkında beraat kararı
Başkan Altay 31 ilçedeki 220 bin çocuğa şivlilik mutluluğu yaşattı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile görüştü
Numan Kurtulmuş: Komisyonumuzun son eşiğine gelinmiştir
Trendyol Süper Lig'de ilk yarının penaltı karnesi
Yeni asgari ücretin detayları belli oldu
Başkan Kavuş: Üç aylar ve Regaip gecesi, mağfiret dolu sığınaklardır
Uğur İbrahim Altay: Regaip Kandilimiz mübarek olsun
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uygur: Karatay Alzheımer Gündüz Yaşam Merkezi örnek bir merkez
Aydınlar Ocağı’nda “Aile ve Doğurganlık” konusu tartışıldı
Haber Ara