Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Lübnan'daki geçici hükümetten kanser ve diyaliz hastaları için "istisnai toplantı"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BEYRUT (AA) - Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Özgür Yurtseverler Hareketi'nin boykot çağrısına rağmen kanser ve diyaliz hastalarının durumunu ele almak üzere istisnai Bakanlar Kurulu Toplantısı düzenledi.


Toplantının ardından yapılan yazılı açıklama Lübnan resmi ajansı NNA'da yayımlandı.


Açıklamaya göre Mikati başkanlığındaki toplantıya 24 Bakan'dan 17'si katıldı. Toplantı öncesi yaptığı konuşmada Mikati, "Kanser ve diyaliz hastalarının haklarıyla ilgili olan toplantımız, her kelimesi ile istisnai bir toplantıdır. Bu dosya olmasaydı, toplantı için çağrı yapılmazdı." dedi.


Eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın üyesi olduğu Cibran Basil liderliğindeki "Özgür Yurtseverler Hareketi"ne mensup Bakanların oturumu boykot etmesine değinen Mikati, şunları kaydetti:


"Bazıları Anayasa ve birlikte yaşamın arkasına gizleniyorsa, onlara söyleyeceğimiz şudur; insanların ölümü ile buna ulaşamazsınız. En azından bu bizim elimizle olmayacaktır."


Mikati, toplantının yapılmaması çağrısında bulunanları dinlemeleri halinde "öldürme suçu işlemiş olacaklarını" ancak bunun yaşanmasının mümkün olmadığını vurguladı.


Ülkedeki mevcut kriz nedeniyle kanser ve diyaliz hastalarının ihmal edilemeyecek bir seviyeye ulaştığını belirten Mikati, "Bazıları bizim bu insanlara (hastalar) karşı toplu suç işlememizi mi istiyor?" ifadelerini kullandı.


Lübnan'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok kanser ve diyaliz hastası ilaç bulmakta zorluk çekiyor. Hastalar, daha önce olduğu gibi devlet desteği ile ilaçların temin edilmesini istiyor.


- Mikati ve Avn'ın partisi arasındaki çekişme


Lübnan'da hükümeti kurmakla görevli olan Necib Mikati'nin başbakanlığındaki hükümet geçici statüsünde ve Anayasa'ya göre sadece istisnai toplantılar düzenleme yetkisine sahip.


Görev süresi 31 Ekim'de dolan eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Baabda Sarayı'ndan çıkmadan önce Mikati hükümetini müstafi ilan etmişti.


Mikati ise istifa etmediğini belirterek, görevine devam ettiğini, sadece olağanüstü durumlarda kabinesini toplayabilecek şekilde daraltılmış yetkilere sahip olduğunu söylemişti.


Lübnan basınına göre Avn'ın Özgür Yurtseverler Hareketi partisi ve Mikati arasındaki çekişmenin sebebi Özgür Yurtseverler Hareketi'nin kurulacak hükümetteki bakanlık sayısı ve eski nüfuzunu koruma çabasından kaynaklanıyor.


Özgür Yurtseverler Hareketi, Mayıs 2022'deki seçimlerde 2018 yılına göre oy sayısı düşmesine rağmen aynı oranda yönetimde pay talep ediyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English