Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da dışa bağımlılığı azaltacak proje tamamlandı!

Selçuk Üniversitesi Akşehir Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kurt yürütücülüğünde hazırlanan "Piliç-Hindi Mekanik Ayırma İşlem Atıklarından Jelatin Üretimi ve Şekerleme Ürünlerinde Kullanımı" adlı proje tamamlandı. Patent başvurusu yapılan proje ile gıda, sağlık ve kozmetik alanlarında yoğun olarak kullanılan jelatin üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak ve tüketicilerdeki kuşkuları gidermek için sığır jelatinine alternatif olarak kanatlı yan ürünlerinden jelatin üretildi.

Konya’da dışa bağımlılığı azaltacak proje tamamlandı!
Selçuk Üniversitesi Akşehir Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kurt, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ‘Piliç-Hindi Mekanik Ayırma İşlem Atıklarından Jelatin Üretimi ve Şekerleme Ürünlerinde Kullanımı’ adlı projemiz kapsamında jelatin üretimi gerçekleştirdik. Gıda sektörü için önemli bir katkı maddesi ancak sadece gıda sektöründe değil, ilaç sektöründe kapsül yapımında, sağlık uygulamalarında ve kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor.” dedi. 
Jelatinin sadece sığır deri ve kemiklerinden üretilmediğini belirten Doç. Dr. Kurt, “Farklı hayvansal kaynaklardan da üretiliyor olmasından dolayı tüketiciler jelatin ve jelatin içeren dondurma, jelibon, yumuşak şeker, marşmelov gibi ürünlere karşı kuşkuyla yaklaşıyor. Biz hem dışa bağımlılığı azaltmak hem de kuşkuları minimum seviyeye çekmek için yerli imkanlarla jelatin üretmeyi hedefledik. Bu kapsamda kanatlı yan ürünler üzerinde yoğunlaştık. Hindiye ek olarak üretim şeklimizdeki farklılık nedeniyle piliç yan ürünlerini de değerlendirerek projemiz kapsamında iki farklı hammaddeden jelatin üretimini gerçekleştirdik.” diye konuştu. 

Doç. Dr. Abdullah Kurt, “Bir sanayi kuruluşuyla birlikte ürettiğimiz jelatinleri, endüstriyel üretimde alternatif olarak kullandık. Hem hammaddemizin farklı olması hem de üretim sırasında kullandığımız yöntemin farklılığına bağlı olarak patent başvurumuzu da yaptık. Projemiz, üniversiteler arası birlikteliği de ortaya koydu. Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği laboratuvarından da yararlandık. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü de Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında ek bütçe sağlayarak projemizin çıktılarının daha da genişlemesine, değerli sonuçların üretilmesine katkı sağladı. Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Metin Aksoy’a teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. (Yunus Köroğlu)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”