Konya ve Isparta topraklarındaki Beyşehir Gölü'nde su, bazı yerlerde kıyıdan yaklaşık 300 metre çekildi. Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, ''Söyleyeceğimiz tek bir şey var, Beyşehir Gölü vefat etmiştir. Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun. Şu an bulunduğumuz yerin su seviyesi oldukça yüksekti ve burada daha önce 300 metre geride çekim yapmıştık. Şu an bazı yerlerde 1500 metreye kadar su çekilmiş durumda, yürü yürü bitmiyor. Bu alanlar kara parçası haline gelmiş vaziyette. Artık suya ulaşılamayacak derece çekildi. Suyun çekilmesiyle birlikte adalar oluştu'' dedi.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olarak bilinen 656 kilometrekare yüz ölçüme sahip Beyşehir Gölü, Çarşamba Çayı ile Konya Ovası'nın sulanmasına katkı sağladığı gibi 400'ün üzerinde balıkçının da geçim kapısı oluyor. Ancak iklim değişikliği ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle göldeki su, bazı yerlerde kıyıdan yaklaştık 300 metre çekildi.
Su çekildiği için balıkçılığın ve tekneyle turların yapılması güçleşiyor. Su çekilen yerlerde ise artık büyükbaşlar otluyor.
''Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun''
Balıkçıların otlanmadan ve bataklıktan dolayı göle açıldığını belirten Beyşehir Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Hasan Kurt, "Söyleyeceğimiz tek bir şey var, Beyşehir Gölü vefat etmiştir. Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun. Göründüğü üzere göl otlanma ve bataklığa dönüşmüş vaziyettedir. Ağlar serilmeyecek dereceye geldi. Bizim için artık Beyşehir Gölü yok. Beyşehir Gölü, şu anda ölmüş vaziyettedir. Balıkçılar olarak tamamen bittik. Balıkçılık yapamıyoruz. Tarım sulamaları da yapılamıyor. Sadece içme suyu olarak kullanılıyor. İçme suyu olarak ise 1 ay mı olur, 2 ay mı olur, 6 ay mı olur, ondan da şikayetler gelmeye başlar. Önümüzdeki zamanlarda çeşmelerden balçık bataklık akacak. Bizim tahminlerimiz bu yöndedir. Şu an bulunduğumuz yerin su seviyesi oldukça yüksekti, burada daha önce 300 metre geride çekim yapmıştık. Şu an bazı yerlerde 1500 metreye kadar su çekilmiş durumda, yürü yürü bitmiyor. Bu alanlar kara parçası haline gelmiş vaziyette. Artık suya ulaşılamayacak derece çekildi. Suyun çekilmesiyle birlikte adalar oluştu.''
'Çiftçilerin zararı var''
Kuraklığın yanı sıra gölü besleyen bazı kaynakların önüne tarımsal amaçlı gölet ve barajlar yapıldığını belirten Kurt, ''Beyşehir Gölü'nün önüne sulama barajları yapıldı. Dolayısıyla Beyşehir Gölü, beslenemez hale geldi ve bugünkü halini aldı. Barajların yapılmasına tabi ki karşı değiliz ama bir yeri yaparken, diğer yeri bozmadan yapılmalı. Çiftçiler, pancarlarını sulayamadı. Çoğu çiftçi tarlasını tekrar sürdü. Ciddi bir şekilde çiftçilerin zararı var. Bunun sebebi suyun olmamasıdır. Biz çiftçilere dedik ki, 'Hoyratça sulamayı bırakın. Damlama sulamaya geçin, tasarruf edin' diye uyardık. Bu göl hepimizin, dedik ama diğer arkadaşlar, '4 balıkçıya mı lazım' diyerek tepki gösterdi. Şu an ise biz balıkçılar olarak sesizimizi çıkarmıyoruz. Bu sorun artık Türkiye’nin sorunu haline geldi. Çiftçiler diyor ki, 'Beyşehir bize su vermiyor'. Kapaklar açık su gitmiyor vaziyette, alın su sizin olsun. Çünkü göl kurudu, su yok. Yetkililerden çözüm bulmalarını istiyoruz. Bizim şöyle bir talebimiz var. Akçay’da boşa akan bir su var. 36 kilometrelik bir mesafeden getirtilerek Beyşehir Gölüne kazandırılırsa göl kurtulur. Onun için bu projeyi en hızlı şekilde gündeme alıp, master planı hazırlayarak meclise sunulup gölümüze getirtmeliyiz'' diye konuştu. 


Kaynak: DHA
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
Sevgili hemşehrilerime güftesi merhum Yahya Kemal Beyatlı\'ya, bestesi de merhum Münir Nurettin Selçuk\'a ait Segâh makamındaki şarkıyı hediye etmek istiyorum; Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç ... Siz böyle koyun oldukça kaval çalan çok olur, dinler, uyur gidersiniz. Gün gelir kaybettiğinizin kıymetini anlarsınız ama vakit geçmiştir artık...
Eh, ne diyelim, hayırlı olsun! Onyıllardır hunharca sömürülen Beyşehir Gölü son nefeste. Göle gelen dereler tutuldu, göletler yapıldı, gölün su kaynakları azaltıldı. Seydişehir, Çumra ve Isparta taraflarında sulama için milyonlarca ton su hunharca sömürüldü. Yaz-kış Çarşamba Çayının kapakları sonuna kadar açıldı DSİ tarafından. Halk baktı, siyasetçiler kulaklarının üstüne yattı. Beyşehir\'in oyuyla seçilen kaç tane milletvekili aldıkları maaşı ve vekilliği haketmiyor. Allah rızası için iki satır yazı ile bile olsa mecliste konuyu gündeme getirmediler. Yazıklar Olsun! Bütün bunlara kuraklık da eklenince beklenen son göstere göstere geliyor, geldi. Önümüzdeki yıllarda gölden bırakın sulamayı, içme suyu için bile Beyşehirli su bulamayacak, şehirde su sıkıntısı olacak. Dahli olanları tel\'in ediyorum. Kına yaksınlar, otursunlar şimdi.
Her evin önüne sondaj kazdirir denetleme yapılmaz vahşi sulama ile suyu olmayan yere pancar mısır üretimine destek verirsen olacağı budur gelsin konya cumra kurtarsın şimdi
Bu zamana kadar be yapıldı acaba
mesela başkan , hangi girişimlerde bulundu-mu(?),konya\'nın vekilleri bunun çözümü yada önlem için mecliste hangi girişimde bulundu(?) şaka yahu.. onlar açılış, kapanışta,cami ziyaretinde. mesela eski topçu vekil bi girişimde bulundu nu
Niye hemen birilerini suçlama yoluna gidiyoruz, biz ne yaptık. Su tasarrufu yaptık mı?, suları hoyratça kullanmadık mı? çocuklarımıza suyu açtıklarında fazla kullanma, az aç çeşmeyi dedik mi? Banyo yaparken sıcak su gelecek diye kaç kova suyu boşa atmadık mı?
Kapitalizm ne ağaç ister ne su. paradan başka bir şey istemez. Birde bu açıdan bakın.
İşin görünen sebepleri ve bunların çözümüne yönelik atılacak adımlara riayet işin bir tarafı tabiki. Fakat sebepler perdesinin arkasında görünenler(görülmeyen görünenler) ; Ahlaksızlık, Maneviyatsızlık, Zulüm, (toplum boyutunda). bir durup etrafımıza , olanlara bakmak yeterli..
her kes her gün sabah ve akşam duş alıyor araba yıkamacılar su israfı devam ediyor.
Eyyy belediye sen bosnayı başı boş bırakırsan bosna hersek mahallesinde alkollü cafeleri çoğaltırsan, her şeyi serbest bırakırsan daha ne maneviyatlarımız vefat edecek. Rabbim biliyorda vermiyor bereketi.
dayı tüm dünyada su bitiyor, sen hâlâ fırsattan istifade kendi zihniyetini dayatma derdindesin.
Beyşehir Akşehir Ilgın çavuşçu göl kurudu .dünyada global ısınma nedeniyle bütün göller kurudu.su yaşam için hayattır.
Konyanın mahallelerine çok yağmur yağdığı zaman her taraf çamur yığınına dönüyor Öyle zamanlarda belediye boş alanlara kamyon kasaları büyüklüğünde fıçılar yerleştirse onlara biriken yağmur sularıda göllere aktarılsa hem selden korunmuş olunur hemde yağmur suları gölde hayat bulur Mühendis olmadığım için beynim bu kadarına çalıştı
kardeş sen vatandaş olarak kafa yormuşsun güya yetkili olanların umurunda değil koltuklarından başka bir şey düşünmezler
ZARARIN NERESİNDEN DÖNERSEK KARDIR. TASARRUF YAPALIM VATANDAŞALRIMIZI BİLİNÇLENDİRELİM...BAŞKA TÜRKİYE YOKKKKKK
aman ağzınızı açınca ilk tasarrufdan söz edin tamam tasarruf yapalım anladıkda boş akan suları bölgemize aktarılsın kamu kaynaklar ota çöpe harcanacağına hayati öneme sahip işlere yönelsin su hayattır bindik alamete gidiyoruz kıyamete
Yorum Yap
Konya'da 1 kişi vuruldu! Şüpheli kaçtı
Hakem karnesi nasıl?
‘Eşime neden baktın’ dediği kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
Konya'da 4 tır birbirine girdi! 1 ölü, 2 yaralı
Fenerbahçe ile Konyaspor 49. randevuda: Rekabette sayılar ne diyor?
Anadolu Kartalı İstanbul semalarında
Atık malzemeleri enstrümana dönüştüren öğretmen, öğrencilere çevre bilincini aşılıyor
Yanık tedavisinde başarı artıyor, hedef ilk müdahalede mükemmellik
AK Parti'li Çelik: Alevi canlarımızla aramızdaki köklü ve derin muhabbete kimse gölge düşüremez
Başkan Altay: Hedefimiz, gençlerimizin yaşayacağı güzel bir dünya inşa etmek
Çelik'ten Özel'e tepki: Sözleri siyasi bir bühtan
Zirai ilaçlara dijital takip: B-Reçete geliyor
Haber Ara