Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu, Kırım Platformu 2. Zirvesi'nde konuştu:

"Onların ültimatomlarını ve küstah taleplerini kabul etmezsek, insanlarımızı öldürmeye, şehirlerimizi ve köylerimizi bombalamaya ve Ukrayna'nın daha fazla toprağını ele geçirmeye devam edeceklerini açıkça bildirdiler. Sanki 21. yüzyılda değil de Orta Çağ'da yaşıyoruz" "Elbette saldırgan devlet mutlaka yenilecek ve işgal altındaki tüm topraklar kurtarılacaktır. Sadece Ukrayna'da değil, kendi devleti dahil dünyanın birçok yerinde yaşayan insanlara bu kadar büyük acılar yaşatan ve büyük zararlara y

Anadolu Ajansı haberine göre;

KİEV (AA) - Kırım Tatar Türk halkının lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Putin ile anlaşarak Kırım'ın Rusya'ya verilmesi" önerisinin, Kırım Tatarlarını Putin'e kurban etmek anlamına geldiğini söyleyerek, "insanlığın yüz karası olan Putinizmin eninde sonunda yeryüzünden silineceğinden eminiz." dedi.


Kırımoğlu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, yaklaşık 60 ülke ve uluslararası örgütten liderler ve üst düzey yetkililerin çevrim içi katılımıyla gerçekleştirilen Kırım Platformu 2. Zirvesi'nde konuşma yaptı.


Bir Kırım Tatarı olarak Kırım'ın işgalden kurtarılmasına yardım için kurulan bu uluslararası platforma katılan devletlere ve teşkilatlara teşekkür eden Kırımoğlu, Rus işgalinin hem uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu hem de dünya düzeni için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.


Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'nın işgal altında tuttuğu Kırım'ı adeta bir askeri üsse dönüştürdüğünü ve yarımadadan Ukrayna'nın diğer şehir ve köylerini bombaladığını hatırlattı.


Rusya'nın yeni işgal ettiği bölgelerde de Kırım'da 2014'te kullandığı yöntemlerle hareket ettiğini belirten Kırımoğlu, "Rus ordusunun sivil insanlara ve esir alınan Ukraynalı askerlere karşı yaptığı zulüm ve vahşet tüm dünyayı şok etti. Aynı zamanda Kırım, Rusya'nın yeni işgal ettiği topraklardan, özellikle Herson ve Zaporijya'dan getirilen vatanperver Ukraynalıların işkencelere maruz tuttuğu bir yer haline getirildi. İşkenceleri genel olarak insanları Rus istihbaratıyla iş birliği yapmaya zorlamak için veya işlemedikleri suçları itiraf ettirmek için kullanıyorlar." diye konuştu.


Kırımoğlu, Kırım'da yaşayanların Rusya'nın rehini haline geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Erkekleri zorla Rus ordusuna alarak savaşta ölmeye veya kendi yurttaşlarını öldürmeye mecbur bırakıyorlar. Savaş başladığında ateşkesi sağlamak için Rusya ile Ukrayna arasında Belarus sınırında birkaç tur müzakere yapıldı. Ateşkes için saçma ve kabul edilemez şartlar öne sürdüler. İlk şartları ise Ukrayna'nın Kırımı Rus toprağı olarak tanımasıydı. Bu şartı ne sebeple, hangi uluslararası kaidelere veya normlara dayanarak kabul etmemiz gerektiğini ise söylemiyorlar. Tek söyledikleri ise 'şimdi ortada olan gerçeklere göre' davranmamız gerekiyormuş. Yani, onların ültimatomlarını ve küstah taleplerini kabul etmezsek, insanlarımızı öldürmeye, şehirlerimizi ve köylerimizi bombalamaya ve Ukrayna'nın daha fazla toprağını ele geçirmeye devam edeceklerini açıkça bildirdiler. Sanki 21. yüzyılda değil de Orta Çağ'da yaşıyoruz."


Son zamanlarda bazı siyasetçilerin "Putin ile anlaşarak ona Kırım'ı vermek gerekiyor" fikrini ortaya attığını anımsatan Kırımoğlu, "Bizim halkımız ve aslında tüm Ukrayna halkı için bu gibi teklifler, Kırım'ın yerli halkını Putin'e kurban etmek, uluslararası kanunlardan tamamen vazgeçmek ve güçlü olan haydutların isteklerini kabul etmek anlamına gelmektedir. Ama ümit ederiz ki böyle bir tutum medeni dünyada asla hakim olmayacaktır." ifadesini kullandı.


Kırımoğlu, Rus ordusunun ara vermeden Ukrayna'daki farklı bölgeleri bombaladığını hatırlatarak, "Elbette saldırgan devlet mutlaka yenilecek ve işgal altındaki tüm topraklar kurtarılacaktır. Sadece Ukrayna'da değil, kendi devleti dahil dünyanın birçok yerinde yaşayan insanlara bu kadar büyük acılar yaşatan ve büyük zararlara yol açan insanlığın yüz karası olan Putinizmin eninde sonunda yeryüzünden silineceğinden eminiz. Ancak Ukrayna'ya yeterli lojistik ve mali yardım derhal sağlanmazsa, savaş uzun sürebilir ve buna bağlı olarak yıkım, insan ölümleri ve acıları artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English